Lentäjän tytär

Iisan kirjoittamat kappaleet ovat hyviä, mutta ennen kaikkea Amelia on fantastisesti tuotettu levy.

levy 26.03.2021 06:00
Samuli Knuuti

Useat kiinnostavimmat popkarriäärit ovat saaneet alkunsa epätodennäköisistä lähtökohdista.

Myös Iisa Pajula, 41, ajautui laulajaksi puolivahingossa vuonna 2004 silloisen puolisonsa ehdotuksesta. Yhdessä he perustivat Regina-yhtyeen, jonka neljää levyä on seurannut yhtä lailla neljän albumin mittainen sooloura.

Mikään synnynnäinen laulaja Iisa ei ole, mutta hänen minnihiirimäisessä äänessään on alusta saakka ollut veikeätä lumoa, joka on jalostunut vuosien myötä ilmeikkyydeksi.

Hänen edellinen albuminsa Päivii, öitä (2018) oli taiteellisesti onnistunut mutta kaupallisesti puolitiehen jäänyt yritys murtautua indie-suosiosta listapopin maailmaan.

Koska Iisan musiikin viehätys piileekin siinä, ettei hän ole Jenni Vartiainen tai Sannin isosisko, uuden albumin paluu taidepoppiin on hyvin tervetullut.

Amelia on ottanut nimensä Amelia Earhartilta, joka ensimmäisenä naislentäjänä maailmassa ylitti yksin Atlantin ja katosi vuonna 1937 jäljettömiin maailmanympärilennollaan. Teemalevyksi sitä on kuitenkin korskeata kutsua, sillä muutama viittaus ei vielä tee kokonaisuutta.

Sen Iisa tiedostaa itsekin Lucky Strike -kappaleen säkeillä ”liian vähän nukkuneena / koetan jotain aasinsiltaa etsii / Amelia Earhartiin”.

Kohteensa elämäntarinan sijaan albumi tarjoaa kimpullisen Iisalle ominaisia popkappaleita, ei varsinaisesti tarinoita vaan tuokiokuvia, tunnelmia, kuvia joissa on aina jotakin kiehtovan epätarkkaa, elämän sormenjälki maisemassa.

Iisan kirjoittamat kappaleet ovat hyviä, mutta ennen kaikkea Amelia on fantastisesti tuotettu levy. Rubikissa ja Ruusuissa toimineiden Artturi Tairan ja Miikka Koiviston elektronisessa tuotannossa kuulas pinta yhdistyy alla kuplivaan rikkaaseen elektroniseen äänimaailmaan.

Yhdessä Iisan äänen kanssa tämä tekee Ameliasta levyn, joka ei ensi kuulemalta välttämättä säväytä mutta johon haluaa palata.

Iisan epätodennäköisyydestä poptähtenä kielii sekin, että hän on ehtinyt myös opiskella itsensä ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Nettisivuillaan hän mainostaa: ”Kynnys vastaanotolleni on matala (–) tulet kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olet.”

Juuri tältä tuntuu myös Ameliaa kuunnellessa, sillä se on levy, jonka olkapäälle kuulija voisi laskea päänsä.

Iisa: Amelia. Fullsteam, 2021.

Valinnat
elokuva

Kiinalaisen Chloé Zhaon elokuvalla on juuret amerikkalaisessa perinteessä ja talouslamassa.

tietokirja

Ville-Juhani Sutisen Arktis haluaa kumota romanttisen ja myyttisen kuvan pohjoisesta

romaani

Ex-poliisi Anneli Aunola on tehnyt työtä Kauko Röyhkän ja Matti Yrjänä Joensuun kanssa.

näyttely

”Avaruus herättää tunteita, kauneuden ihailua mutta myös inhimillisen pienuuden kokemuksia", Marianna Uutinen sanoo.

sarjatärpit

3 tuoretta suoratoistosarjaa.

Avainsanat
Sisältö