Kasvutarina

levy 22.07.2021 18:00
Tero Alanko

Tavallaan kalifornialainen Tyler, The Creator on vanhanaikainen artisti. Hänen musiikkinsa on muuttunut ja hän on kasvattanut suosiotaan levy levyltä.

Teini-iässä Tyler Gregory Okonma (s. 1991) perusti Odd Future -kollektiivin, joka pyrki provosoimaan ja hätkähdyttämään. Häntä on myöhemminkin syytetty homofobiasta ja misogyniasta. Vuonna 2015 Tyleriä ei päästetty Iso-Britanniaan, koska häntä pidettiin uhkana yhteiskuntajärjestykselle.

Tekstiensä perusteella Tyler, The Creator pitää sekä naisista että miehistä. Uskoakseni monet Tylerin fanit pitävät seksuaalisuuden konservatiivista karsinointia turhana hommana.

Tyler, The Creatorin edellinen albumi (Igor, 2019) kruunattiin parhaan rap-albumin Grammylla. Tekijän mielestä kyseessä ei edes ollut rap-levy. Tyler oli matkannut kauas lähtökohdistaan. Hän lauloi enemmän kuin räppäsi, ja albumin musiikissa kerrostuivat muun muassa rap, R&B, soul ja jazz.

Ennen Igorin ilmestymistä Tyler, The Creator varoitti kuulijoitaan, että heidän on turha odottaa rap-albumia. Uudella Call Me If You Get Lost -levyllä hän kurkistaa menneeseen. Levy viittaa hiphop-kulttuurin mixtape-perinteeseen. Kappaleet ovat lyhyitä ja tuntuvat toisinaan jäävän kesken, kun jo vaihtuvat seuraaviin. Spontaanin oloinen levy meni ilmestyessään Yhdysvaltojen listaykköseksi ja Suomessakin kärkikymmenikköön.

Tyler, The Creator on internet-ajan suunnannäyttäjä, jonka musiikki on edistyksellisempää ja rohkeampaa kuin useimpien rockbändien. Hänen uusimmat albuminsa toimivat oivina esimerkkeinä siitä, millaista on nykyhetken progressiivinen mutta populaari musiikki.

Tyler on monitaitaja, auteur, joka laulaa, räppää, tuottaa ja tekee kappaleensa itse. Call Me If You Get Lost -levyllä käy monia vierailijoita, sekä Lil Waynen ja Pharrell Williamsin kaltaisia mestareita että tämän hetken kuumimpia nuoria nimiä, mutta heidän roolinsa on kirjoitettu tarkasti etukäteen.

Ajan myötä Tylerin teksteistä on tullut henkilökohtaisempia ja reflektiivisempiä. Hän pohtii niissä elämäntapaansa, tunteitaan ja seksuaalisuuttaan. Massa-kappaleessa Tyler sanoo: ”Everyone I ever loved had to be loved in the shadows.”

Lyhyiden kappaleiden lomassa on kaksi lähes kymmenminuuttista teosta. Niistä Sweet/I Thought You Wanted To Dance alkaa kuin Princen synteettinen hittiballadi. Suurta kertosäettä ei vain koskaan tule.

Tyler, The Creator: Call Me If You Get Lost. Columbia.

Valinnat
Tietokirja

Ville Eloranta ja Lotta Jalava tarjoavat kielihistoriallisia herkkupaloja ja katsauksia muuttuvaan kieleen.

Kuvataide

ooppera

Innocence vastaa korkeisiin odotuksiin komeasti.

Levy

Sarjatärpit

Avainsanat
Sisältö