Ystävästä tuli tappaja

Derf Backderfin sarjakuvat kertovat tositarinoita Ohiosta.

sarjakuva
Teksti
Harri Römpötti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Derf Backderfin sarjakuvat sijoittuvat Ohioon, josta hän on kotoisin. Backderf osaa yhdistää faktaa ja fiktiota, dramatisoida todellisuutta. Hän toteaa itsekin huomanneensa, että hyviä tarinoita syntyy tutuista asioista.

Loppuvuodesta suomeksi ilmestyy kaksi Backderfin kirjaa. Läpimurtoteos Ystäväni Dahmer ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 2012. Siinä hän kertoo teinivuosistaan, jolloin kaveripiiriin kuului Jeffrey Dahmer, sittemmin yksi tunnetuimmista sarjamurhaajista.

”Aloin suunnitella sarjakuvaa vuonna 1991, kun Dahmer jäi kiinni. Kirjan tekeminen vei lopulta 19 vuotta. Piti opetella piirtämään ja kertomaan tarinoita. Mutta tätä tarinaa ei ollut kerrottu kaikista lehtijutuista ja kirjoista huolimatta”, Backderf sanoo.

Kirjan alussa Dahmer ja Backderf ovat 12-vuotiaita. Se päättyy vuonna 1978, kun he pääsevät lukiosta ja Dahmer tappaa ensimmäisen uhrinsa.

Kurkistus sarjamurhaajan teini-ikään siivitti varmasti menestystä. Marc Meyers ohjasi sarjakuvasta onnistuneen elokuvankin.

Mutta kiinnostavinta kirjassa on teinien maailma, joka on aikuisilta pitkälti salattu. Siksi koulukiusaaminenkin jää usein huomaamatta. Dahmer oli laiminlyöty, ja muutkin pojat saivat hillua pikkukaupungissa aika vapaasti.

”Minua kiinnosti aikuisten maailman suhtautuminen pojuun, joka ei ollut hallinnassa. 17 ihmistä kuoli, koska yksikään aikuinen ei piitannut Dahmerista”, Backderf tiivistää.

 

Backderf syntyi vuonna 1959 Richfieldin pikkukaupungissa. Ensimmäisen kerran hän myi piirroksensa luokkakaverilleen kahdella taalalla. Se esitti kuudennen luokan opettajaa nakuna.

Lukion jälkeen punkkari Backderf työskenteli roskakuskina. Hän jätti kesken taidekoulun ja opiskeli journalismia yliopistossa. Backderf aloitti uransa poliittisilla pilapiirroksilla mutta siirtyi sarjakuviin. Piirtäjänä hän on hieman jäykkä mutta tarkka ja ilmeikäs.

Kirjassaan Trashed (2015) Backderf hyödynsi kokemuksiaan roskakuskina. Se toimii sekä henkilötarinana että kylmäävänä raporttina Yhdysvaltain repsottavasta jätehuollosta.

”Jätteiden maailma on suuri ja salainen. Jokaisen pitäisi käydä kaatopaikalla, nähdä ja haistaa se. Siirsin päähenkilön nykypäivään, mutta kaikki, mikä tapahtuu jäteautossa, on omia kokemuksiani 25 vuoden takaa. Jäte teki minusta miehen.”

John ”Derf” Backderf.
John ”Derf” Backderf. © Jean-Philippe Baltel/Sipa/Shutterstock

Toinen tuore suomennos, Kent State – neljä kuollutta Ohiossa, on Backderfin uusin kirja. Toukokuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta Vietnamin sodan vastaisesta mielenosoituksesta, jossa kansalliskaarti ampui kuoliaaksi neljä opiskelijaa.

Backderf oli kymmenvuotias.

”Kent State -yliopiston tapaus avasi silmäni politiikalle tosi varhain, mutta kirja ei ole henkilökohtainen. Kerron tarinan tapettujen näkökulmasta.”

Backderf haastatteli uhrien ystäviä ja sukulaisia. Hän vakuuttaa, että jokainen sivu, jopa ruutu perustuu tarkkoihin taustatutkimuksiin. Hän sanoo muitakin sarjakuvakirjojaan dokumentaarisiksi, mutta ilman omakohtaista osuutta ote on tavanomaistakin tarkempi.

Backderf näkee yhtäläisyyksiä Kent Staten tapahtumissa ja Yhdysvaltain nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä.

”Maailma ei ole paljon muuttunut 50 vuodessa. Pelkään, että olemme lähellä jotain samanlaista kuin Kent Statessa.”

Derf Backderf: Ystäväni Dahmer. Suom. Antti Koivumäki ja Vesa Kataisto. 224 s. Kent State – neljä kuollutta Ohiossa. Suom, Vesa Kataisto. 280 s. Täysi Käsi, 2020.