Kuolevaisuus kirkastaa arjen

Palkittu Tiitu Takalo dokumentoi aivoverenvuotonsa Memento Mori -sarjakuvaromaaniin.

sarjakuva
Teksti
Matti Komulainen

Sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo (s. 1976) sai aivoverenvuodon joulukuussa 2015. Avun viivästymisestä huolimatta hän selvisi tilanteesta hyvällä onnella ja leikkauksella.

Kuvantamisessa löytyi muitakin operointia vaativia ongelmia. Seurasi pitkä hoitojakso kuntoutuksineen ja sairauslomineen. Prosessi herätti kuolemanpelon, mutta myös sysäsi pohtimaan elämän perusteita.

Memento mori on Takalon kokemuksia dokumentoiva sarjakuvaromaani. Sitä kannattelee Takalon oma ääni ja dialogi, jota hän käy muiden kanssa. Takaloa huolettavat terveydenhuollon ammattilaisten ristiriitaiset diagnoosit. Ensihoitaja toimii päinvastoin kuin potilaan kotiin saama ohjeistus. Lääkärien ukaasit menevät niin radikaalisti ristiin, että Takalo pohtii, onko kyseessä koulukuntaan liittyvä vai henkilökohtainen näkemysero.

Memento mori tuo näkyviin ihmisen pienuuden elämän suurissa käänteissä. Samalla Takalo korostaa arjen merkitystä. Oleellista on jakaa se läheisten kanssa. Yhtä arvokasta on tuntea kuuluvansa johonkin ja saada vastakaikua yhteisöltään.