Trolliarmeijan kynsissä

Jessikka Aro paljastaa Kremlin painostusoperaatioita ja suurentelee rooliaan.

Jessikka Aro: Putinin trollit. 453 s. Johnny Kniga, 2019.
Jessikka Aro: Putinin trollit. 453 s. Johnny Kniga, 2019.

Toimittaja Jessikka Aro jatkaa intohimoista taisteluaan Kremlin informaatiosotureita vastaan. Vuosien mittaan hänen roolinsa on kuitenkin muuttunut toimittajasta asiantuntijaksi, joka kiertää puhumassa Venäjän informaatiovaikuttamista käsittelevissä seminaareissa.

Aro on ollut tiuhaan julkisuudessa myös häneen kohdistuneen nettikiusaamiskampanjan vuoksi. Hän on saanut raiskaus- ja tappouhkauksia, hänestä on levitelty valheita ja hänen uskottavuutensa on kyseenalaistettu. Aron mukaan se johtuu hänen työstään Venäjän nettioperaatioiden paljastajana.

Keskeisiä kiusaajia ovat olleet presidentti Vladimir Putinin politiikkaa hurmoshenkisesti propagoiva dosentti Johan Bäckman sekä rasistisen MV-lehden vetäjät Ilja Janitskin ja Asta Tuominen. Aro sai jonkinlaisen hyvityksen viime vuonna, kun Bäckman tuomittiin kunnianloukkauksesta ehdolliseen vankeuteen. Myös Janitskin ja Tuominen saivat kovat tuomiot.

Kolmikko määrättiin maksamaan Arolle yli 80 000 euron korvaukset. Jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Aro on antanut kasvot nettikiusaamisen uhreille.

Lokakampanja ei ole lannistanut Aroa, vaikka henkinen tasapaino on epäilemättä ollut kovalla koetuksella. Hän käy vastahyökkäykseen kirjallaan Putinin trollit. Se kertoo läntisistä toimittajista, tutkijoista ja muista Putinin kriitikoista, jotka ovat joutuneet työnsä vuoksi painostetuiksi.

Aro osoittaa esimerkkien avulla, että Venäjän Kremlin lonkerot yltävät pitkälle. Hän kertoo Liettuan suurlähettiläästä Renatas Jushkasta, joka menetti asemansa Venäjän valeuutiskampanjan vuoksi. Norjassa samanlaisen painostuksen kohteeksi joutui arktisen alueen ympäristöongelmia penkonut toimittaja Thomas Nilsen.

Ruotsalaistutkija Martin Kraghia vastaan hyökättiin rajusti sekä sosiaalisessa mediassa että iltapäivälehti Aftonbladetissa sen jälkeen, kun hän oli julkaissut selvityksen Kremlin informaatio-operaatioista Ruotsissa.

Jessikka Aro.

Jessikka Aro. © Markku Ulander / LK

Putinin trollit on monilta osin ansiokas teos. Aro on tehnyt valtavan työn selvittäessään valeuutissivustojen ja propagandistien toimintaa.

Samalla hän on antanut kasvot nettikiusaamisen uhreille. Hän osoittaa, että perättömät juorut syövät uskottavuutta myös ystävien ja työtoverien silmissä, kun niitä toistetaan. Google, Facebook ja Twitter ovat haluttomia siivoamaan valheita ja sulkemaan valetilejä.

Kirjaa leimaa tarpeeton itsekorostus ja oman roolin suurentelu. Palkinnoillaan, konferenssiesiintymisillään ja haastatteluillaan kehuskeleva Aro puhuu toistuvasti ”tutkimuksistaan”, vaikka kyse on normaalista journalistisesta työstä.

Samalla hän yliarvioi Putinin vaikutusvaltaa niputtamalla samaan pakettiin Kremlin propagandaa suoltavat venäläismediat sekä Suomen sosiaalisessa mediassa vihapuhetta lietsovat uusnatsit ja hörhöt.

Yli 450-sivuisessa teoksessa on paljon toistoa ja ennestään tuttua. Esimerkiksi Kremlin hampaisiin joutuneen brittisijoittaja Bill Browderin tarina on kerrottu lukemattomissa lehtijutuissa ja Browderin kirjassa Red Notice (WSOY, 2015).

Browder on ristiriitainen hahmo, eikä Aro kyseenalaista hänen kertomaansa millään tavoin. Hän onnistuu kuitenkin linkittämään tapauksen kiinnostavasti yhteen presidentti Donald Trumpin Venäjän-suhteita koskevien amerikkalaistutkimusten kanssa.

Valinnat
romaani

Muistoruoho-romaani toimii, vaikka lukija ei olisi Savosta päinkään.

Romaani

Tommi Liimatan Saaret kuin sisaret herättää enemmän kysymyksiä kuin jännitystä.

Sarjakuvat

Sarjakuva-arvioissa kaksi lapsuuden kuvausta eri puolilta maailmaa.

musiikki

Cyrus Moussavi ei halua puhua maailmanmusiikista.

musiikki

Hannu Salama, Outi-Illusia Parviainen ja maahanmuuttajat ovat Mikko Innasen maakuntauudistuksen tähtivieraita.

Näyttelytärpit

Ateneum muistaa liian nuorena menetettyä Olli Lyytikäistä.

Sisältö