"Putin tuhosi oligarkit noustakseen itse suurimmaksi oligarkiksi"

Amerikkalaismiljonääri Bill Browder rikastui Venäjällä - ja ryhtyi ristiretkelle Putinin hallintoa vastaan.

Bill Browder
Teksti
Teppo Tiilikainen

Bill Browder on luopunut siviilityöstään investointipankkiirina ja kiertää maailmaa puhumassa Venäjän valtion mädännäisyydestä. Hänellä on siihen varaa, sillä hän ehti siirtää rahansa pois maasta ennen kuin hänet karkotettiin Venäjältä vuonna 2005.

Browderin vaimo on venäläinen eikä hänellä ole mitään venäläisiä vastaan. Mutta Venäjän hallitusta hän pitää rikollisjoukkona, joka toimii samankaltaisella logiikalla kuin mafia.

”Venäjällä on 140 miljoonaa normaalia, rehellistä ihmistä ja noin miljoona rikollista”, hän sanoo. ”Valitettavasti maan johto on noiden rikollisten käsissä.”

Browder, 50, kertoo näkemyksiään puhelimitse Lontoon Sohosta. Tarkoituksena on keskustella Red Notice -kirjasta, joka kertoo hänen pitkästä kamppailustaan Kremlin valtakoneistoa vastaan.

Red Notice ilmestyi viime viikolla suomeksi WSOY:n kustantamana. Nimi viittaa etsintäkuulutukseen, joita Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tehtailee Browderista ja muista ulkomailla asuvista vastustajistaan kansainväliselle rikospoliisijärjestölle Interpolille.