Kalevala toiseen potenssiin

Historiallinen seikkailu ei mene halvimman kautta.

romaani 01.06.2018 06:00
Artemis Kelosaari

Kansalliseepoksemme on liiankin ehtymätön inspiraation ja uudelleentulkintojen lähde. Epäilys nostaa päätään aina uuden versioinnin ilmestyessä. Tuottelias kirjailija JP Koskinen kuitenkin lunastaa odotukset uusimmalla romaanillaan Kalevanpoikien kronikka.

Koskinen on sijoittanut Kalevalan sankarit seikkailemaan 1100-luvun Eurooppaan viikinkien, ristiretkeläisten sekä roomalais- ja kreikkalaiskatolisten kirkkojen kiistojen sekaan. Lemminkäinen löytää aina armeijan, jonka riveissä lähteä tappelemaan. Seppo Ilmarinen opettelee aikansa hämmästyttävintä tekniikkaa Miklagårdissa eli Konstantinopolissa. Väinämöinen on huolissaan pakanallisen tietäjyyden tulevaisuudesta ja jahtaa pyhäinjäännöksiä. Mukaan on heitetty vielä piispa Henrik sekä Suomen muinaisten heimojen päälliköitä.

Koskisen lahjoista kertoo jotain se, että hän saa kaiken tämän toimimaan. Kalevanpoikien kronikka on mukaansatempaava, juonilangoiltaan tiukasti yhteen solmittu romaani. Henkilöt, mukaan lukien kertojana toimiva nuori kovaonninen Väntti, ovat kiinnostavia ja sympaattisia. Paikoin ajattelu särähtää aavistuksen liian modernina, mutta mytologialla väritetty maailma on muuten elävän sydänkeskiaikainen.

Ydinteemaksi nousee tarinankerronta ja sen perimmäinen mielivaltaisuus. Myyttien murtaminen ei mene halvimman kautta. Enkä muista aivan äskettäin törmänneeni kotimaiseen historialliseen romaaniin, jossa olisi epäluotettava kertoja. Vakavissani väitän, että tässä on paras Kalevala-variantti sitten Rauta-ajan. Viihteellisempi Kalevanpoikien kronikka toki on, mutta enpä sitäkään puutteeksi laskisi.

Valinnat
elokuva

Lentävä pakolainen jää kuriositeetiksi.

ROMAANI

Elizabeth Stroutin teos on enemmän kuin luulisi.

Sarjakuva

Synkkyys alkaa riittää Hanneriina Moisseiselle, vaikka hän on siinä hyvä.

Pelitärpit

ELOKUVA

Harry Dean Stanton näytteli viimeiseen asti.

Arvio: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa on ytimekäs lastenkirja Amir-pojasta ja uudesta kielestä.

Avainsanat
Sisältö