Muutu, hyvä mies

bell hooks tahtoo vapauttaa miehetkin patriarkaalisuudesta.

tietokirja
Teksti
Kari Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hän on musta amerikkalainen nainen ja feministi. Ja hän on aika kulta, bell hooks nimeltään. Nainen kirjoittaa valitsemansa nimen pienillä alkukirjaimilla. Hänelle suurin osa kaikesta pahasta liittyy valtaan ja väkivaltaan. Syypää on kapitalistinen ja imperialistinen patriarkaatti.

Mies tahtoo muuttua on kirjan nimi. Kirjoittaja haluaa vapauttaa miehet miehuudesta, jota hän nimittää patriarkaatiksi. Miehet eivät ole pahoja, mutta he ovat kasvaneet suorittamaan, voittamaan, kaatamaan, ”nussimaan”, valloittamaan ja tappamaan.

Miehet ovat ihan ihmisiä kuten naisetkin, ja he voivat muuttua. Se edellyttää sitä, että miehet ottavat omakseen feminismin. Tämä feminismi ei torju eikä varsinkaan vihaa miehiä. Miehen ei edes tarvitse olla ei-mies. Osansa kritiikistä saavat myös ne naiset, jotka feminismin nimissä omaksuvat patriarkaatin valloituspelin.

Kirjoittaja haluaa ihmisille lisää rakkautta ilman opittuja valtarooleja.

Mielessä vilahtaa, että bell hooks ei taida paljoa panna painoa sille, että järjestäytynyt yhteiskunta ja toimiva kulttuuri edellyttävät aina jonkinlaista valtaa ja jopa väkivallan uhkaa. Turvallisuus ei synny itsestään, eikä se ole sukupuoliasia.

Luonto näyttäytyy kirjassa hiukan liian idyllisenä. Jos ottaa hooksin sanat todesta, alkaa vaikuttaa siltä, että ihmiset kaikissa kulttuureissa ja varsinkin eläinkunta ovat patriarkaalisia. Evoluutioteoriakin taitaa perustua kamppailun ajatukseen.

Jos kaikki ahdistava ja alistava on patriarkaalista, kaikki hyvä ja arvostava on sitten feminististä, ei siis feminiinistä. Feminismi ottaa hooksilla patriarkaalisuuden torjunnan päähankkeekseen.

Siksi bell hooks kirjoittaa näin: ”Miehen olemuksen, miehuuden, tulee tarkoittaa peniksellisen minän, ihmisruumiin olemuksellista ydinhyvyyttä.”

Feministiaktivisti ei kerro, miten tähän päästään. On vain havahduttava ja oltava toisin. Se on onnellisuuden tae kaikille.

Utopia ei taida olla toteutettavissa. Se on malli ja ihanne. Eivätkä ihmiset välttämättä halua tähän maailmaan lisää sukupuolitettua tunteellisuutta, josta hooks niin kauniisti puhuu. Mutta on kultaista, että joku yrittää saada ihmisiä luopumaan pahoista tavoistaan.

Vastamytologiaa tässä luodaan. Oikeat miehet ovat harvemmin sellaisia väkivaltaisia alistajia kuin bell hooks kuvaa. Aina sopii ajatella ja tehdä paremmin, kunhan ei liiaksi heittäydy tunteiden virroille. Asialliset hommat ainakin pitää hoitaa ensin. On se patriarkaalista tai ei.