Eppu Normaalin jäsenten yhtiölle 100 000 euroa, Michael Monroen yhtiölle 10 000 – Business Finlandista pieni siivu kulttuurille ja viihteelle

Urheilun puolella tukea on myönnetty Lahden Pelicansin, Porin Ässien ja Tampereen Tapparan taustayhtiöille.

Business Finland
Teksti
Jari Hanska Salla Vuorikoski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kulttuuriala on kärsinyt voimakkaasti koronaviruksesta, sillä isojen yleisötapahtumien peruminen oli ensimmäisiä viruksen takia tehtyjä rajoitustoimia. Maaliskuun puolivälissä kokoontumiset rajoitettiin kymmeneen henkilöön.

Monelta esittävän taiteen ja viihteen parissa työskenteleviltä työt loppuivatkin kokonaan lähes yhdessä yössä.

Valtion Business Finlandin koronarahoituksen saajissa kulttuuri- ja viihdetoiminnan toimialan osuus on euromääräisesti pieni, vain reilun prosentin luokkaa.

Kulttuurin ja viihteen yrityksiä koskevia hakemuksia oli huhtikuun 16. päivään mennessä käsitelty 153. Myönteisen rahoituspäätöksen sai 125.

Toimialalle oli myönnetty rahoitusta 2,2 miljoonaa euroa, selviää Business Finlandin Suomen Kuvalehdelle luovuttamasta aineistosta. Kun mukaan lasketaan elokuva-, tv- ja äänitetuotannon toimialat, summa nousee yli viiteen miljoonaan euroon.

Business Finland myöntää kehitysrahoitusta pienille ja keskisuurille yhtiöille. Rahaa annetaan kehityshankkeisiin, ei yritysten perustoiminnan pyörittämiseen eikä investointien tekemiseen.

SK:n tarkastelemassa aineistossa ovat mukana vain ne yritykset, joiden hakemus on käsitelty 16. huhtikuuta mennessä. Tuohon mennessä Business Finlandiin oli saapunut lähes 20 000 hakemusta. SK:lle luovutetussa aineistossa tehtyjä päätöksiä on noin 6 500.

Toimiala on yrityksen itse kaupparekisteriin ilmoittama ja perustuu Tilastokeskuksen luokitukseen.

 

Kulttuuritoimijoiden pientä osuutta rahoituksesta selittänee ainakin se, että alalla toimii paljon yhdistyksiä. Business Finland rahoittaa vain yrityksiä.

Toisaalta hallitus on kertonut suuntaavansa muuta kautta tukea kulttuurialoille yhteensä 40 miljoonaa euroa. Sillä on tarkoitus korvata esimerkiksi pääsylipputulojen menetyksiä.

Hieman yli puolet summasta on tarkoitus suunnata kansallisille taidelaitoksille, valtionosuuksia saaville teattereille, orkestereille ja museoille.

Toinen puoli on varattu vapaan kentän toimijoille, kuten freelancereille, taiteilijoille ja kulttuurialan vapaille ryhmille.

Lisäksi Taiteen edistämiskeskus jakaa yhteensä 1,5 miljoonaa euroa viidellesadalle ammattitaiteilijalle ja taidejournalistille.

Apurahat olivat suuruudeltaan 3 000 euroa. Kuntaliitto puolestaan on kannustanut kuntia tukemaan koronakriisin vuoksi vaikeuksiin joutuneita kulttuuri- ja sivistyspalveluja.

Esimerkiksi Helsinki on tähän mennessä myöntänyt 100 000 euron edestä pika-avustuksia hankkeisiin, joissa digitaalisesti tai muilla keinoin tuetaan etätekemistä ja yhteisöllisyyttä kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön saralla.

 

Kuusi kulttuuri- ja viihdealan yhtiötä sai Business Finlandin kehitysrahoitusta enimmäissumman eli 100 000 euroa.

Näiden joukossa ovat Tampereen Työväen Teatteri Oy ja Eppu Normaali -yhtyeen jäsenten tapahtumatuotantoyhtiö Aku’s Factory.

Valtaosa toimialan yrityksistä sai esiselvitykseen tarkoitetun tuen, enimmäismäärältään 10 000 euroa.

10 000 euron tuen saivat muun muassa muusikko Michael Monroen yhtiö Michael Monroe Music Oy ja oopperalaulaja Jyrki Anttilan yritys Operart Jyrki Anttila Oy.

Musiikin saralta 10 000 euroa sai muun muassa raskasta rockia soittavan Kotiteollisuuden taustayhtiö sekä Hanoi Rocks -yhtyeestä tunnetun Sam Yaffan yritys. Myös Atomirotta-yhtyeen jäsenten yritys sai rahoitusta 10 000 euroa.

Saman 10 000 euron tuen saivat taikuri Simo Aallon Jokeri Pokeri Box Oy ja juontaja Lauri Salovaaran Illan Isäntä Oy.

Hylkäävän päätöksen hakemukseensa sai muun muassa tapahtumatuotantoyhtiö Tubecon Oy.

Aineistosta ei selviä, millaiseen kehityshankkeeseen tukea on haettu eikä myöskään sitä, millä perusteella hylkäävä päätös on annettu.

Lisäksi Business Finland on myöntänyt 100 000 euron tuet Mäntyharjulla toimivalle Taidekeskus Salmela Oy:lle sekä uutta musiikkimuseota kauppakeskus Triplassa pyörittävälle Finnish Music Hall of Fame Oy:lle.

 

Elokuva-, tv- ja äänitealan yrityksiä ei lasketa toimialaluokituksessa kulttuuri- ja viihdealoihin.

Niille Business Finland on myöntänyt 16. huhtikuuta mennessä yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa. Hakemuksia oli 117, joista 106 sai myönteisen päätöksen.

Kaksitoista yritystä sai 100 000 euron potit. Joukossa ovat muun muassa tuotantoyhtiöt Yellow Film & TV Oy sekä Solar Republic Oy.

 

Urheilutoimintaan sekä huvi- ja virkistyspalveluihin Business Finland myönsi rahoitusta 16. huhtikuuta mennessä 6,6 miljoonaa euroa.

20 yritystä sai suurimmat, 100 000 euron tukipotit. Niiden joukossa ovat muun muassa sisäliikuntapuistoyhtiö Superpark Oy ja Tivoli Sariola Oy.

Talviurheilukeskuksista 100 000 euroa saivat sipoolainen Talma Ski Oy, Hiihtokeskus Iso-Syöte Oy ja jyväskyläläinen Laajis Oy. Samoin 100 000 euron rahoitus annettiin helsinkiläisessä kauppakeskus Triplassa sisäsurffauspaikkaa pyörittävälle Surf House Finland Oy:lle.

Suomen Kuvalehti kertoi jo aiemmin Lahden Pelicansin taustayhtiön saamasta 100 000 euron tuesta sekä Vaasan Sportin ja Kalpan yhtiöiden hylkäävistä päätöksistä. Aineistosta selviää lisäksi, että myös HC Ässät Pori Oy ja Tapparan taustayhtiö Tamhockey Oy ovat saaneet Business Finlandilta 100 000 euroa rahoitusta.

Jalkapalloyhtiö Ilves Edustus Oy sai Business Finlandilta 10 000 euron rahoituksen.

 

Juttua muokattu 20.4. kello 12.24: Taiteen edistämiskeskuksen rahaa ei ole vielä jaettu, vaan päätöksiä odotetaan 30.4. mennessä.