Epäselvyyttä tilityksissä, maksuvaikeuksia, sakolla uhkailua – Sarjakuvantekijät panivat kustantamon boikottiin

Epäselvyydet kiistävä Arktinen Banaani -kustantamon omistaja Harto Pasonen sanoo asianajajan ottavan yhteyttä ”tietoa jakaneisiin toimijoihin”.

kustantamot
Teksti
Karo Hämäläinen

Sarjakuva-ammattilaisten ja kuvittajien yhdistykset ovat julkaisseet suomalaisessa kustannusmaailmassa poikkeuksellisen suosituksen.

“Kuvittajat ry. ja Sarjakuvantekijät ry. eivät suosittele yhteistyötä Arktisen Banaanin kanssa”, todetaan 4. marraskuuta julkaistussa tiedotteessa.

Vetoomuksen taustalla ovat yhdistysten mukaan “alalle vahingolliset toimintatavat”.

Sarjakuvantekijät kertovat kroonisista ongelmista kustantamon kanssa etenkin palkkioiden maksun suhteen.

Arktisen Banaanin omistaja ja kustantaja, pitkään sarjakuvia julkaissut Harto Pasonen kiistää väitteet. Hänen mukaansa vihjaukset liittyvät vanhaan, juridisesti jo lakanneeseen yhtiöön, eivät nykyiseen Arktiseen Banaaniin.

 

Kuvittajien toiminnanjohtaja Asta Boman-Björkell sanoo, että yhdistykselle on kerrottu laajamittaisesti ongelmista palkkioiden saamisesta ajallaan ja muista sopimus- ja yhteistyöongelmista Arktisen Banaanin kanssa.

Samaa kertoo eturivin suomalainen sarjakuvataiteilija, joka on julkaissut pitkään Arktisella Banaanilla.

“Myynneistä saatuja tilastoja on ollut vaikea tai lähes mahdoton saada tietoonsa. Tilitystiedusteluihin ei ole juuri tullut vastauksia ja tieto siitä, että kovin moni tekijä on vailla saataviaan, tuntuu todella kurjalta. Minulla ei ole edelleenkään tietoa siitä, kuinka paljon minulle olisi tilitettävää.”

Koska sarjakuvapiirit ovat Suomessa pienet, tähän juttuun haastatellut sarjakuvantekijät ei halua tulla siteeratuksi nimellään.

Toinen kauan Arktiselle Banaanille teoksia tehnyt sarjakuvataiteilija epäilee, että häneltä on jäänyt saamatta rojalteja eli myynninmukaisia palkkioita, mutta ennakot hän on saanut – joskus tosin vasta perintätoimistolla uhkailemalla.

Kirjantekijöille maksetaan tyypillisesti taattu ennakkopalkkio ennen kirjan ilmestymistä. Jos kirjan myynnistä tekijälle koituvat palkkiot ylittävät ennakkona maksetun summan, kustantamo maksaa kirjantekijälle rojalteja. Ne tilitetään yleensä vuosittain myyntivuotta seuraavan vuoden alkupuolella.

Sarjakuvataiteilija ihmettelee myös sitä, että kustannussopimuksiin on ollut vaikea saada nimeä alle.

Lisäksi hän kummastelee, että hänen teoksiaan on myyty e-kirjoina Arktisen Banaanin nettisivuilla, vaikka hänellä ei ole voimassaolevaa e-kirjasopimusta.

 

Soppaan lisää maustetta se, että Arktinen Banaani ei ole yhtiö vaan aputoiminimi.

Aiemmin sitä käytti Valiosarjat Oy, jonka toiminta päätyi konkurssiin vuoden 2021 alussa. Valiosarjat Oy:n teki viime vuosina pääosin positiivista liiketulosta, mutta yhtiön oma pääoma on ollut kroonisesti tappiolla.

Nykyisin Arktinen Banaani on Goodseller Finland Oy:n aputoiminimi. Goodseller Finlandin toiminta on käynnistynyt vuonna 2018, ja tilivuonna 2020 yhtiö teki 41 000 euron liikevaihdolla reilun tuhannen euron liiketuloksen.

Kummankin yhtiön takana on Harto Pasonen.

Sarjakuvantekijöiden keskuudessa ihmetystä on herättänyt se, että heidän teostensa oikeudet tuntuvat siirtyneen Valiosarjoilta Goodseller Finlandille. Ne ovat kuitenkin juridisesti eri yhtiöitä ja niillä on eri y-tunnukset.

“Sopimukset eivät siirry yhtiöltä toiselle ilman tekijän lupaa”, kommentoi kustantaja Pasonen.

 

Kolmas SK:lle puhunut sarjakuvantekijä kertoo saaneensa selville, että Valiosarjat Oy oli myynyt varastossaan olleet kirjat uudelle Arktiselle Banaanille eli Goodsellers Finland Oy:lle “murto-osalla niiden jälleenmyyntihinnasta”.

Kaupan ulosmyyntihinnan ja sisäänostohinnan erotus tipahtaa kokonaan jälleenmyyjän eli tässä tapauksessa Uuden Arktisen Banaanin taskuun, eikä kirjantekijälle makseta siitä palkkiota.

Taiteilija vaati, että hänelle maksettaisiin palkkio myydyistä kirjoista edellisen vuoden keskimääräisen kustantajan myyntihinnan mukaan. Näin laskettuna palkkio olisi ollut reilut viisisataa euroa aiemmin ilmoitettua suurempi.

Taiteilijan mukaan Arktinen Banaani lupautui lopulta kesäkuussa 2021 maksamaan summan sillä ehdolla, että taiteilija ei “puhuisi pahaa” Arktisesta Banaanista. Jos puhuisi, seurauksena olisi 10 000 euron sopimussakko.

Sarjakuvantekijä ei suostunut sopimukseen.

Arktisen Banaanin Harto Pasosen mukaan sopimussakon asettaminen on “aivan normaali menettely, jos jonkun tekijän kanssa tehdään normaaleista sopimuskäytännöistä poikkeava erillinen sopimus, jonka osapuolista ja yksityiskohdista ei haluta puhuttavan eteenpäin”.

 

Sarjakuvapiireissä Arktinen Banaani herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Se on ollut merkittävä suomalaisen sarjakuvan julkaisija ja tehnyt alalle paljon hyvää. Kaikki tietävät, ettei sarjakuva-albumeiden kustantaminen ole rahasampo.

Paitsi hittien, kuten Fingerporin.

Pertti Jarlan suosikkisarjakuvat olivat aiemmin Arktisen Banaanin suuria menestystuotteita, jotka toivat rahaa taloon ja mahdollistivat vähempilevikkisten ja usein tappiota tuottavien nimikkeiden kustantamisen. Kolme vuotta sitten Jarla vaihtoi kustantamoa. Vuoden 2019 alusta Fingerporit on julkaissut Like-kustantamo.

Eturivin sarjakuvataiteilija kertoo oman yhteistyönsä Arktisen Banaanin kanssa sujuneen aluksi hyvin.

“Tekijää kuunneltiin ja viesteihin vastattiin. Kuitenkin teosten ennakkojen maksuissa alkoi sitten tuntua vaikeuksia: erinäisiin syihin vedoten kustantamo toivoi lisää maksuaikaa ja viesteihin vastaaminen harveni.”

 

Arktisen Banaanin kustantaja Pasonen kertoo lähettäneensä asiasta vastineen Kuvittajat ry:lle ja Sarjakuvantekijät ry:lle.

Pasosen mukaansa heidän asianajajansa lähestyy ensi viikolla niitä toimijoita, “jotka ovat julkaisseet tiedon tai jakaneet sitä sivuillaan eteenpäin”.

Pasonen korostaa toistuvasti, että uusi ja vanha Arktinen Banaani ovat eri toimijoita. Hänen mukaansa hänen tietääkseen uudella Arktisella Banaanilla ei ole erimielisyyksiä kenenkään sellaisen toimijan kanssa, joiden osalta sopimusneuvottelut on käyty loppuun asti.

 

Suomen Kuvalehti ja kirjankustantamo Like kuuluvat molemmat Otava-konserniin.