Antifeminististen nettiaktivistien silmätikku: Uusi Ghostbusters-elokuva

Elokuvan traileri on saanut lähes miljoona "ei tykkää" -klikkausta.
Elokuva 15.7.2016 04:30
Leslie Jones (vas.), Melissa McCarthy, Kristen Wiig ja Kate McKinnon. © Hopper Stone / BVI Finland

Oli vain ajan kysymys, milloin uusintaversio tehdään. Lopulta siihen keksittiin uusi tulokulma, rohkeammin oma kuin hittielokuvien toisinnoissa yleensä. Torjuntareaktion rajuus on kuitenkin yllätys.

Alkuperäinen vuoden 1984 fantasiahitti Ghostbusters – haamujengi oli hyvin miehinen juttu. Koomikot Bill Murray, Dan Aykroyd ja Harold Ramis esittivät yliopiston tutkijoita, jotka pelastivat maailman yliluonnolliselta hyökkäykseltä. Sigourney Weaverilla oli rooli tyttöystävänä, jonka mesopotamialainen demoni riivasi.

Uuden Ghostbustersin tekijäksi valittiin Paul Feig, joka tunnetaan Morsiusneidot-komediastaan. Feigin kuningasidea oli tehdä haamujengistä nyt naisten kopla. Pääosissa ovat Morsiusneidoista tutut Kristen Wiig ja Melissa McCarthy.

Ghostbustersin traileri julkaistiin maaliskuussa YouTube-videopalvelussa. Vastaanotto oli negatiivisempi kuin yhdelläkään Hollywood-trailerilla koko YouTuben kymmenvuotisen historian aikana. Tällä hetkellä traileri on saanut lähes miljoona ”en tykkää”-klikkausta. ”Peukkuja” on vain 250 000.

 

Siitä, onko leffa trailerin perusteella hauska, ei juuri YouTuben käyttäjäkommenteissa puhuta. Kommenteissa sauhutaan yleisemmällä tasolla: naiset eivät ole hauskoja, tämä häpäisee Ghostbustersin muiston, seuraavaksi Indiana Jonesista tehdään transseksuaali.

Kiukku on liitetty Gamergate-ilmiöön. Vuonna 2014 Yhdysvaltojen sosiaalisessa mediassa levisi häirintäkampanja kolmea naista, kahta pelintekijää ja yhtä kriitikkoa kohtaan. Tuhannet nuoret miehet, joita häiritsi naisten tietokone- ja konsolipelikulttuurissa hiljalleen saama jalansija, purkivat raivoaan digitaalikanavissa tappouhkauksia kaihtamatta. Hysteria muistutti rasistisen nettiaktivismin ylilyönneistä. ”Vihollisen” ainoa provokaatio oli sukupuoli.

Uuden Ghostbustersin ennakkovihaajien määrä on arvoitus. On vaikea mitata, onko antifeministisellä nettiliikkeellä vaikutusta lipunmyyntiin.

Suurin kysymys on kuitenkin se, onko leffa hyvä. Ainoa lehdistönäytös on pantattu ensi-iltaviikolle, mikä ei ole välttämättä hyvä merkki.

Ghostbusters elokuvateattereissa 22.7.