Jörn Donner: Guggenheim Helsinkiin – ”Suuren huijauksen ensimmäinen näytös”

Kulttuuri 3.3.2011 09:45

Jörn Donnerin mielestä Guggenheimin kauppaaminen Helsinkiin kertoo suurkaupunkisuuruudenhulluudesta, josta olemme jopa halukkaita maksamaan. ”Minä en!” Donner kirjoittaa perjantaina ilmestyvässä Suomen Kuvalehdessä.

Kun tätä maailman onnellisinta maata kehutaan, rahahanat aukeavat, Donner kummastelee.

Kuva Heikki Saukkomaa Lehtikuva

”Niinpä Helsingin kaupungin ylin johto, ylipormestari Jussi Pajunen seurueineen, sekä muutaman kulttuurirahaston johtajat ovat yhteisesti luvanneet lähes kaksi miljoonaa euroa hankkeeseen, jonka johtoajatus on Guggenheim-museo Helsinkiin. Otsikon pitäisi olla ’Suuren huijauksen ensimmäinen näytös’.”

”Kaikkialla maailmassa suuret museot ovat pullollaan hienoa taidetta, ja on hienoa, mikäli pystyy rahastamaan tällä”, Donner kirjoittaa. ”Vielä parempi, jos asianomainen isäntämaa ensin maksaa kaikki sunnittelukulut ja sitten vielä kalliin rakennuksen, jonka jälkeen voi vielä laskuttaa taiteesta.”

”Sen sijaan, että näytettäisiin pyllyä tällaisille hankkeille, kumarretaan meillä syvästi ja vilkutetaan iloisesti kaupungintalon terassilla.”

Donnerin mielestä on hämmästyttävää, että suurkaupunkisuuruudenhulluus on vallalla, vaikka sijaintimme on sellainen kuin se on. ”Helsinki pystyy keskisuurena kaupunkina lähimmät sata vuotta.”

Donner muistuttaa että Suomen rajan lähellä on jo suuri pohjoinen kulttuurikeskus, Pietari. ”Eremitaasin kokoelmat lyövät Guggenheimin mennen tullen.”

Lue Jörn Donnerin kirjoitus kokonaan täältä.

Juttu julkaistu alun perin 3.3.2011. Juttua muokattua 14.1.2014 muun muassa lisäämällä linkki Donnerin Guggenheim-kirjoitukseen. Alun perin Donnerin kirjoitus on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 9/2011 (ilm. 4.3.2011).

Aiheesta lisää
Päivän kuvat: Tällaiseen Guggenheim-seuraan Helsinki halajaa (Suomenkuvalehti.fi 19.1.2011)