Veikkaus haluaa estää pelaamisen ulkomaalaisilla pelisivustoilla – 300 miljoonaa euroa vuodessa karkaa monopolin otteesta

Uutisanalyysi: Suomalaisen rahapelimonopolin tarkoitus on hyvä, mutta sen oikeutus on hataralla pohjalla.

monopolit
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Rahapeliyhtiö Veikkaus ja sitä valvovat poliitikot haluavat suojata Veikkauksen monopoliasemaa yhä kiivaammin.

Sisäministeriö valmistelee selvitystä arpajaislain säädösmuutoksista, joilla estettäisiin pelaaminen ulkomaalaisessa omistuksessa olevien rahapeliyhtiöiden internet-sivuilla Manner-Suomen alueelta.

Teknisen selvitystyön pani vireille sisäministeri Kai Mykkänen (kok) toukokuussa 2018 ja työn pitäisi olla valmis maaliskuussa 2019.

Moni Euroopan maa estää jo internet-rahapelaamisen esimerkiksi Maltalle tai Britanniaan rekisteröidyillä pelisivustoilla. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Tanska, Viro, Tsekki, Ranska, Kreikka, Unkari, Italia ja Puola.

Pelaaminen ulkomaille netin kautta voidaan estää kahdella tavalla: Pääsy ulkomaalaiselle pelisivustolle torjutaan esto-ohjelmilla tai rahansiirrot peliyhtiöiden ja pelaajien välillä torpataan pankkien ja valtioiden välisellä yhteistyöllä.

Veikkauksen johto kannattaa etenkin rahansiirtojen estämistä ulkomaalaisille peliyhtiöille.

Molemmat keinot ovat kuitenkin ongelmallisia niin teknisesti, laillisesti kuin poliittisestikin. Asia selviää Euroopan komission uudesta tutkimuksesta, joka on julkaistu tammikuussa 2019.

Tutkimuksesta käy ilmi, että sivustojen tekninen estäminen voi olla varsin tehotonta, sillä rajoitteita voidaan kiertää hyvinkin helposti. Netin käytön rajoittaminen voi olla poliittisesti vaikeasti perusteltavissa ja vaikutukset perustuslaillisiin oikeuksiin pitäisi selvittää tarkoin.

Myös rahansiirtoestojen toteuttaminen on teknisesti haastavaa ja kallista, eikä viranomaisten huijaaminen ole mahdotonta.

 

Veikkaus ja valvovat viranomaiset tuntevat ongelmat. Suomessa esto-ohjelmien käyttöä on selvitetty jo vuonna 2014 pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen toimesta.

Selvityksessä päädyttiin siihen, ettei esto-ohjelmia oteta käyttöön Suomessa. Rahapelejä valvovalle Poliisihallitukselle vuoden 2010 lakiuudistuksessa annettujen uusien toimivaltuuksien toimivuudesta ei ollut vielä riittävästi kokemuksia.

Nyt kokemuksia on. Sisäministeriön mukaan Poliisihallituksen mahdollisuus puuttua arpajaislain vastaiseen toimintaan on kuitenkin osoittautunut ”haastavaksi”.

On totta, että Poliisihallituksen tehtävät ovat haastavat, mutta monopolin suojaamisessa on lopulta kyse vain rahasta, pelaajien rahasta.

Veikkauksen noin 3,2 miljardin liikevaihdosta reilut 40 prosenttia tulee digitaalisista peleistä.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Veli-Pekka Nummikosken mukaan Suomesta pelattiin ulkomaille vuonna 2018 noin 292 miljoonaa euroa. Veikkaus on ostanut tiedon H2 Gambling Capital -nimiseltä yritykseltä, joka analysoi pelimarkkinoita ja myy tietojaan viranomaisille ja eri peliyhtiöille.

 

Veikkauksen näkökulmasta perustelu ja syy ulkomaalaisten pelisivustojen blokkaukselle on siis 300 miljoonan euron vuotuinen rahapotti. Nämä rahat ovat käytännössä suomalaisten palaajien rahoja, joita kuitenkin hamuavat veikkausvoittovaroista nauttivat sosiaalijärjestöt, liikunta, tiede ja taide sekä hevosurheilu.

Veikkauksen monopolia kannatetaan yli puoluerajojen. Yksinoikeusjärjestelmän koetaan olevan ”Suomen kansalle” hyödyllisempi kuin lisenssijärjestelmän, jossa yksityiset pelifirmat tarjoisivat pelejä kuluttajien käyttöön.

Jos monopoli murenisi, järjestöt joutuisivat etsimään satojen miljoonien tukipotin muualta, esimerkiksi valtion budjetista. Myös poliitikot ja heidän taustayhteisönsä nauttivat pelaajien rahoista, mikä voi näyttäytyä ulkopuolisille hyvä veli -verkostona tai jopa korruptiona.

Toisaalta lisenssijärjestelmässä olevia peliyhtiöitä ja niiden voittoja voidaan verottaa ja valtio voisi halutessaan rahoittaa myös kolmatta sektoria lisenssimaksuilla. Ruotsi siirtyi vuoden 2019 alussa lisenssijärjestelmään ja Tanskassa lisenssit ovat olleet käytössä jo vuodesta 2012.

Euroopan komission mukaan suomalainen rahapelimonopoli voidaan hyväksyä, jos se vähentää peliongelmia.

Suomalaisen rahapelimonopolin tarkoitus on hyvä, mutta sen oikeutus on hataralla pohjalla. Poliisihallituksen mukaan Veikkauksen oma markkinointi on ollut toistuvasti arpajaislain vastaista.

Lisäksi Suomessa peliongelmat ovat yhä suurempi yhteiskunnallinen ongelma. Iso osa Veikkauksen tuloista tulee ongelmapelaajilta, mikä herättää kysymyksen siitä, onko oikein tukea suomalaista tiedettä ja taidetta tai vaikkapa hevosurheilua peliongelmaisten rahoilla?

Euroopan komission mukaan suomalainen rahapelimonopoli voidaan hyväksyä, jos se vähentää peliongelmia.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan rahapeliongelmat Suomessa ovat kasvaneet vuosien 2011-2015 aikana. Uusi väestötutkimus peliongelmista valmistunee vuoden 2019 aikana.

 

Juttua päivitetty 27. helmikuuta 2019 kello 16.04. Juttuun lisätty kohta: Veikkaus on ostanut tiedon H2 Gambling Capital -nimiseltä yritykseltä, joka analysoi pelimarkkinoita ja myy tietojaan viranomaisille ja eri peliyhtiöille.