Rahapelit: Ministeriö pohtii estoja ulkomaisille pelisivustoille

Käytännössä rahansiirto estettäisiin valtion ja pankkien yhteistyöllä.

Fintoto
Teksti
Mikko Niemelä

Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa on otettu käyttöön niin kutsuttuja blokeerausjärjestelmiä, joilla estetään ihmisiä pelaamasta laittomilla rahapelisivuilla. Saksassa asiaa on selvitetty jo pitemmän aikaa.

Suomessa esto-ohjelmien käytöstä on keskusteltu muun muassa talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja sisäministeriössä, jonka vastuulle kuuluu Suomen rahapelijärjestelmä.

”Selvityksen perusteella Suomessa olisi mahdollista ottaa estojärjestelmä käyttöön, mutta järjestelmän tehokkuudesta ei ole vielä selvää näyttöä. Hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu, vaan edelleen pohditaan sitä, onko se järkevää myös Suomessa”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Käytännössä esto-ohjelma toimii siten, että pankkien kanssa solmitaan yhteistyö, joka pyrkii siihen, ettei ulkomaisilla rahapelisivustoilla pystytä tekemään rahansiirtoja.

Internetin aikakaudella kaikki estot ovat kuitenkin yleensä enemmän tai vähemmän helppoja kiertää. Tulokset toiminnasta ovatkin olleet vaihtelevat.