Toimittajamurha: Merkel haluaa jäädyttää asekaupan Saudi-Arabiaan, Suomi empii

Suomen asekauppa Saudi-Arabiaan oli suurimmillaan vuonna 2014, kun maahan vietiin Patrian kranaatinheitinjärjestelmiä.
Kotimaa 22.10.2018 17:36
XLP109; This image taken from CCTV video obtained by the Turkish broadcaster TRT World and made available on Sunday, Oct. 21, 2018, purportedly showing Saudi journalist Jamal Khashoggi entering the Saudi consulate in Istanbul, Tuesday, Oct. 2, 2018.(CCTV/TRT World via AP) AP / LEHTIKUVA
Valvontakamerakuvaa Jamal Khashoggista saapumassa konsulaattiin Istanbulissa 2. lokakuuta. © AP / Lehtikuva

Ulkoministeriö selvittää parhaillaan, millä tavalla toimittaja Jamal Khashoggin murha mahdollisesti vaikuttaa Saudi-Arabian ja Suomen väliseen asekauppaan.

Washington Postille työskennellyt Khashogg surmattiin Turkissa Saudi-Arabian konsultaatissa 2. lokakuuta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsi murhan puheessaan sunnuntaina 22. lokakuuta. Merkelin mukaan Saksan ei pidä viedä aseita Saudi-Arabiaan ennen kuin toimittajan murha on selvitetty.

Suomen ulkoministeriö tviittasi toimittajan kuolemasta 20. lokakuuta.

Kauhistuttava uutinen Jamal Khashoggista. Tarvitaan avoin tutkinta ja syylliset on saatava oikeuden eteen. Lehdistön vapauden puolustaminen on tärkeä arvo Suomelle”, tviitissä todettiin.

Sitä ei vielä tiedetä, vaikuttaako tapaus kaupankäyntiin.

“Ei ole ehditty ottaa virallista kantaa asiaan. Siitä varmaan keskustellaan tämän päivän aikana. Tätä asiaa selvitellään”, sanoo asevalvonnan yksikön vastuuvirkamies Ilkka Rentola.

Rentola muistuttaa, että Suomen ja Saksan tilanteet ovat erilaisia. Saudi-Arabia on yksi saksalaisen aseteollisuuden suurimmista asiakkaista.

“Jos katsoo vientitilastoja, niin olemme olleet hyvin pidättyväisiä vientilupien myöntämiseen Saudi-Arabiaan jo viimeiset vuodet”.

Vuonna 2017 Suomesta vietiin puolustustarvikkeita Saudi-Arabiaan yhteensä 5,3 miljoonan euron arvosta. Se kattoi noin viisi prosenttia kaikesta puolustustarvikkeiden viennistä.

Aiempina vuosina luvut ovat olleet selvästi suurempia. Vuonna 2014 viennin arvo oli peräti 51 miljoonaa euroa. Tuolloin Patria toimitti Saudi-Arabiaan kranaatinheitinjärjestelmiä.

 

Journalistin murhan tekotapaa ja Saudi-Arabian hallinnon osuutta asiaan on spekuloitu laajasti.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi sunnuntaina televisiokanava Fox Newsille, että surmaajat toimivat omavaltaisesti. Hänen mukaansa Saudi-Arabian johto ei tiennyt tapahtumista.

Hän korosti lisäksi, ettei kruununprinssi Mohammed bin Salmanilla ole mitään tekemistä surman kanssa.

Al-Jubeirin mukaan maa tutkii kuitenkin kuolemaa. Tutkinta on vasta alussa, eivätkä viranomaiset hänen mukaansa tässä vaiheessa tiedä tarkkaa syytä Khashoggin kuolemalle. Myöskään ruumiin olinpaikasta ei ole tietoa.

Saudiarabialainen toimittaja asui Washingtonissa ja kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian kruununprinssistä ja hänen hallinnostaan.

59-vuotias Khashoggi katosi lokakuun alussa. Kolmen viikon ajan saudit väittivät, että hän olisi poistunut konsulaatista vierailun jälkeen itse.

Perjantaina Saudi-Arabia kuitenkin vahvisti Khashoggin kuolleen. Viranomaiset väittävät, että kuolema olisi aiheutunut nyrkkitappelussa miesjoukon kanssa.
Saudi-Arabia on pidättänyt 18 henkilöä epäiltynä tapaukseen liittyen.