Tätä on suomalainen turkistarhaus

Kotimaa 10.4.2013 09:21

Ehdotus turkistarhauksen kieltämiseksi on ensimmäinen kansalaisaloite, jonka eduskunta käsittelee. Laki kansalaisaloitteesta tuli perustuslakiin viime vuoden maaliskuussa.

Aloite luovutettiin eduskunnalle 5. maaliskuuta. Eduskunnan puhemiesneuvosto ei ole vielä pystynyt päättämään lähetekeskustelun tarkkaa ajankohtaa. Lähetekeskustelu on todennäköisesti vielä huhtikuussa.

Ennen lähetekeskustelua puhemiesneuvoston on otettava kantaa siihen, pitääkö valiokunnan tehdä kansalaisaloitteesta mietintö täysistunnolle. Vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten mielestä valiokunnan on tehtävä mietintö. Muut ryhmät jättäisivät valiokunnan harkittavaksi, tehdäänkö aloitteesta mietintö täysistunnolle vai päättyykö aloitteen käsittely valiokuntaan.

Aloitteen saa eduskunnan käsittelyyn, jos aloitteen allekirjoittaa vähintään 50 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista. Allekirjoituksiin varattu aika on kuusi kuukautta.

Kansalaisaloitteita on vireillä useita. Aloitteisiin kerätään allekirjoituksia oikeusministeriön ylläpitämällä sivulla www.kansalaisaloite.fi.

Teksti Heikki Vento.