Velkakriisi: Italia ylitti rajan – seuraava pelastettava?

Jarmo Raivio
Talous 2.11.2011 10:52

Italian valtion velan korko nousi tiistaina niin korkeaksi, ettei maa enää kovin kauaa pysty pyörittämään talouttaan kalliilla velalla. Suomen Kuvalehden ”saatavien sokkelo” -selvitystä tutkimalla huomaa helposti, miksi Italian ongelmista tulee hyvin nopeasti koko Euroopan ongelmia.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi keskusteli Brysselissä 26. lokakuuta Luxemburgin pääministerin Jean-Claude Junckerin (vas.) ja Kreikan pääministerin George Papandreoun (oik.) kanssa. Kuva Eric Feferberg / AFP / Lehtikuva.

Kreikan yllättävä päätös järjestää kansanäänestys tuoreimmasta tukipaketista tyrkkäsi Italian lähemmäksi tilannetta, jossa sekin liittyy pelastettavien euromaiden joukkoon. Italian valtion velan korko nousi tiistaina niin korkeaksi, ettei maa enää kovin kauaa pysty pyörittämään talouttaan kalliilla velalla.

Italian valtion kymmenen vuoden velkakirjan korko nousi tiistaina yli kuuden prosentin. Se on eurokriisissä tähän mennessä ollut ”pakettiraja”: Kreikan lisäksi Irlanti ja Portugali joutuivat hakemaan pelastuspakettia, kun niiden velan korko nousi pidemmäksi aikaa yli kuuden prosentin rajan.

Sijoittajat vaativat sekavassa tilanteessa erittäin kovaa hintaa rahan lainaamisesta riskimaille. Italia maksaakin velastaan nyt yli kolme kertaa kalliimpaa hintaa kuin Saksa ja yli kaksinkertaista hintaa verrattuna suomalaiseen perusasuntovelalliseen.

Tähän saakka kriisimaiden kierre on katkaistu niin, että esimerkiksi Kreikka ei enää lainaa rahaa markkinoilta. Sen sijaan maata rahoitetaan euromaiden ja IMF:n lainoilla, jotka ovat paljon markkinarahaa edullisempia.

Ongelmana on se, että tähän mennessä pelastetut Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat talouskääpiöitä verrattuna Italiaan. Suuri kansantalous merkitsee suurta velantarvetta. Nykyisiltä pelastusmekanismeilta loppuukin raha, jos niitä pitäisi käyttää velkamarkkinoilta ulos potkaistun Italian rahoittamiseen.

Esimerkiksi euromaiden ERVV-pelastusrahastossa on laskutavasta riippuen jäljellä enää noin 250 miljardia euroa, kun sen pääomasta vähennetään jo sovitut pelastuspaketit. Rahaston olisi tarkoitus riittää vuoden 2013 loppuun asti. Siihen mennessä Italia tarvitsee 465 miljardia euroa pelkästään vanhojen velkojensa uusimiseen. Eli vaikka maa tasapainottaisi taloutensa tänään eikä ottaisi enää euroakaan uutta velkaa, pitäisi jostain kaivaa vajaan kahden ERVV:n verran euroja Italian vanhojen velkojen uusimiseen.

Saatavien sokkelo

Suomen Kuvalehden ”saatavien sokkelo” -selvitystä tutkimalla huomaa helposti, miksi Italian ongelmista tulee hyvin nopeasti koko Euroopan ongelmia. Visualisaatio kuvaa, kuinka pankkien ottamat riskit muodostavat verkon, eli miten suuria riskejä esimerkiksi saksalaisilla pankeilla on eri EU-maissa.

Pelkästään saksalaispankkien riskit Italiassa ovat suuremmat kuin kaikkien verkon 15 maan riskit esimerkiksi Irlannissa. Pienetkin menetykset Italissa ovat siis pankeille suurempi ongelma kuin esimerkiksi kaavailtu 50 prosentin leikkaus Kreikan velkoihin.

Keskustelu

Ansiokas kirjoitus, mutta pidemmällä perspektiivillä katsoen syitä Euroopan ja Yhdysvaltojen jatkuvasti kasvaan lamaan ovat liian korkeat palkat ja ylensyöminen ja laiskistuminen ja lisääntyvät sairaudet. Maailman tulevaisuus on ns kehitysmaiden käsissä. Itse asun Thaimaassa ja täällä ihmiset ovat iloisia ja terveitä.

Suomen osuusko on niin olematon kaikissa, ettei sitä kannata edes listata?
Ruotsi olisi hyvä tietää myös, ja Norja.

Ehkä jonain päivänä hamassa tulevaisuudessa ymmärretään, kun kirjoitetaan menneestä EU:sta, että yhteiskunnallisesti, rakenteellisesti, kulttuurisesti ja työmoraaliltaan erilaisten valtioiden kirjon ymppääminen hallinnollisena päätöksenä samaan talous- ja rahajärjestelmään oli kardinaalivirhe ja toimimaton yhtälö.
Itse asiassa eräiltä osin taloudellisesti samalla tavoin toimimaton yhtälö, kuin Neuvostoliittokin, jossa kehittyneempien tasavaltojen riippakivenä oli vähemmän kehittyneiden tukeminen, ja lopputuloksena koko liitto oli tehoton.

Italian kansantaloudessa noin joka 4. euro kulkee virallisen kirjanpidon ulkopuolella. Heidän ongelmansa on suurelta osin kotikutoinen, minkä kierrevipua lisää mätä ja korruptoitunut poliittinen järjestelmä yhdessä samankaltaisen yritysten businessetiikan kanssa.

Italialla kuten Kreikalla on suunnattomia rikkauksia – siis varallisuutta, jota maat eivät halua käyttää omien ongelmiensa hoitoon. Yritys lasketella muiden housulla oman persustan rupeentumatta on kova.

Hirvittää että italiaano on nostettu EKP:n johtoon.

Italiaa kuvannee parhaiten FIAT = Euroopan Levinnein Auto. Sakemannit ovat SK:n kekseliään havainnekuvan perusteella olleet kovin luottavaisia Mussolinin jälkeläisiin. Kaikille vastuullisille euromaille Italian hallittu irtaantuminen eurosta olisi kaikkein onnekkain ratkaisu. Se onko tämä mahdollista ilman muiden maiden rahoitusjärjetlmien uudelleenremonttia on vielä vastausta vaille jäävä kysymys.

Libyan tuhoaminen Naton pommituksilla vei Italialta sen tärkeimmän kauppakumppanin ja investointikohteen. Seuraus on akuutti talouslama. Italian valtion velka on noin 1900 miljardia euroa ja se on liian suuri euromaille selvitettäväksi. Sijoittajat ottakoon takkiinsa.
Liira pitää ottaa takaisin ja Suomelle esim. Ruotsin kruunu. Muuten eurokurjuus johtaa meidätkin Kreikan tielle.

Nyt on tehtävä kova päätös. EU:n päättäjät eivät siihen pysty. On varauduttava EURON romahtamiseen ja sen myötä Kiinan ja Venäjän ostoihin. Voidaan myös antaa lusmujen mennä, siis erotetaan Kreikka ja muut sääntöjä rikkoneet raha unionista tai erotaan siitä itse. Joko markat on painettu? Drakma Kreikkaan ja Liira Italiaan. Tästä ei selvitä ilman naarmuja.

Euro vaikuttaa hajoavan, saapa nähdä miten vastuulliset asian hoitavat. Valeita ainakin sataa hyvää tahtia,kuten kunnon talousrikolliselta ainakin.

Suomessakin on edessä kohta uudet vaalit, vai meinaako Katainen ihan silmää räpäyttämättä maksattaa meillä sen 14-28 miljardia ?

Italian korruptio on koko julkisen sektorin kattava. Jotkut nauttivat isoja etuja ja tekevät paljon pahaa muille/yhteiskunnalle. Toiset taas ovat mukana muina miehinä, ikäänkuin vasen käsi ei tietäisi mitä oikea tekee, eli ikäänkuin katsovat mihin se pallo pyörii.
Lisänä on järjestäytynyt rikollisuus, mikä ei enää tyydy vain ”suojelemaan” korvausta vastaan, vaan ottaa jätehuollon, terveyshuollon ja rakennustoiminnan haltuunsa. He sitten saavat reilun korvauksen roskankuljetuksesta ja talon rakentamisesta, joka korvaus todetaankin niin pieneksi, ettei päästy kuin puoleen väliin, ja taas tulee rahaa, koska eihän jo tehtyä työtä voi heittää hukkaa, vaikka niinkin tehdään.

# Epikuros

Hyva etta muistutit ihailijakerhollesi etta asut Thaimaassa.
Miten rohkea, kansainvalinen suomalainen oletkaan!
Kohta saanet ihan Vuoden Ulkosuomalainen-mitalin, siita etta rohkeana, kansainvalisena, humaanina ihmisena olet uskaltanut jattaa kotimaan ja sen rakkaat rannat.

Kaikki suomalaiset kadehtivat Sinua ja kansainvalisyyttasi!