Suomeen tulossa ennennäkemätön konkurssivyöry – Stockmannin alle jäänyt hansikasvalmistaja pelastui lahtelaissijoittajien avulla

Tilastot eivät kerro yritysten todellisesta tilanteesta, sillä eduskunnan säätämä väliaikaislaki on estänyt ison osan konkurssihakemuksista.
Talous 3.11.2020 13:54
© Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Tavaratalo Stockmannin ahdinko ajoi keväällä vaikeuksiin myös maineikkaan laatuhansikkaiden valmistajan Sakari Sauso Oy:n. Kun Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen alkuvuodesta, sisällä olleet vielä maksamattomat laskut jäädytettiin osaksi saneerausvelkaa.

Sausolle se oli kohtalokasta, sillä Stockmann ei ollut maksanut vielä isoa osaa talven tilauksistaan. Koska Sauso oli Unkarin tehtaalla tapahtuneen rikoksen vuoksi vielä taloudellisesti huterassa kunnossa, Sakari Sauso arvioi yrityksensä 90-vuotisen historian päättyvän.

”Se on kuppi nurin”, Sauso sanoi SK:lle 28. huhtikuuta.

Koronakriisi astui kuitenkin väliin, kun Sanna Marinin (sd) hallitus päätti muuttaa konkurssilakia väliaikaisesti siten, että velkojan oikeutta hakea velallinen konkurssiin on rajoitettu. Toukokuun alusta lokakuun loppuun voimassa olleen lain aikana konkurssihakemuksia ei saanut perustaa maaliskuun alun jälkeen syntyneisiin maksamattomiin laskuihin.