Sitra vauhditti, palkittiin vuoden yrittäjänä – pörssiyhtiön kruununjalokivi romahti luottokelvottomaksi

Pörssiyhtiö Loudspring vakuuttaa antaneensa salkkuyhtiönsä todellisesta tilasta riittävästi tietoa.
Talous 15.8.2018 13:46
Nocart on lahtelainen cleantech-yhtiö.
Nocart on lahtelainen cleantech-yhtiö.

SuomalaiNen palkittu ja myös julkisin varoin tuettu Nocart Oy on päätynyt luottokelvottomaan kuntoon.

Lahtelaisyhtiö lupaa puhtaan energian ratkaisuja muun muassa Afrikaan. Yritys on keskeinen osa pörssiyhtiö Loudspringin salkkua ja ainoa sen omistamista yrityksistä, joka tekee tilinpäätöstietojen mukaan voittoa.

Todellisuudessa tilanne ei vaikuta kovin valoisalta. Nocart kävi jo elokuun 2018 alussa konkurssin partaalla, kun eläkeyhtiö Varma jätti konkurssihakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Yritys oli kehotuksista huolimatta jättänyt maksamatta tammi–maaliskuussa erääntyneitä työeläkevakuutusmaksuja ja viivästyskorkoja noin 40 000 euron edestä. Varma veti hakemuksensa pois  13. elokuuta Nocartin hoidettua velkansa.

Maksuhäiriömerkintöjä on kertynyt muitakin. Loppukesästä esimerkiksi Canon karhusi Nocartilta noin 700 euron ja perintäyhtiö Intrum 200 euron laskua. 

Kassan pohja häämötti jo vuodenvaihteessa. Tilinpäätöksen mukaan joulukuun 2017 lopussa Nocartin tilillä oli vain noin 15 000 euroa.

Loudspringin omistusosuus Nocartista on 19,3 prosenttia. Puhtaan teknologian yhtiöihin sijoittava pörssiyhtiö on saanut vetoapua myös veronmaksajilta.  Sen yhdeksänneksi suurin omistaja on Sitra, joka löi Cleantech Investin nimellä tuolloin toimineeseen yhtiöön veronmaksajien rahaa miljoona euroa vuonna 2014. Sitra oli näin merkittävässä roolissa varmistamassa listautumisen toteutumista. 

Salkkuyhtiö Nocart on puolestaan saanut tukea muun muassa Tekesin (nyk. Business Finland) ohjelmista ja Finnveralta

 

Loudspring tiedotti eilen 14. elokuuta muutoksista Nocartin tilinpäätöslukuihin. Jo aiemmin Nocart oli lähettänyt tilinpäätöksensä verottajalle ja kaupparekisteriin. 

Uudet luvut kertovat liikevaihdoksi noin 28 miljoonaa euroa ja nettovoitoksi reilut puoli miljoonaa euroa. Aiemmin tänä vuonna toimitetuissa tiedoissa voitoksi tilikauden voitoksi kerrottiin 3,1 miljoonaa euroa.

”Vuoden 2017 tuloutuksessa on noudatettu varovaisuutta Afrikan myyntisaatavien vuoksi”, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Tilinpäätöksen mukaan Nocart oli vuodenvaihteeseen 2017 mennessä lähettänyt maailmalle 40 miljoonalla eurolla laskuja, jotka olivat maksamatta. 

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen toteaa sähköpostivastauksessaan, että saamiset ovat hallinnassa. Hänen mukaansa oleellisempaa on ”iso kuva eikä yksittäinen detalji”.

”Sitä minä yritän rakentaa ja se pitää sisällään myös riittävät rahalliset resurssit, jotta kasvu ja maailmanvalloitus voi jatkua ilman ylimääräisiä merkintöjä… Kasvuyrittäminen ja maailmanvalloitus ei ole helppoa, mutta hirvittävällä työllä esteet on voitettavissa.”

Hän myös rinnastaa Nocartin viivästyneen jättihankkeen Sambiassa kotimaiseen ydinvoimalan rakentamiseen.

”Hankkeiden kokonaisarvo lienee aika lähellä toisiaan ja kotimainen hanke taitaa olla melkein 10 vuotta myöhässä.”

Samalla kun Loudspring kertoi omistusyhtiöidensä korjatuista luvuista, se tiedotti samalla uudesta kaupasta, jolle Nocart on saanut vahvistuksen Keniassa. Nocart ei tässä vaiheessa kerro Kenian yhteistyökumppaneiden nimiä, ne julkaistaan Korhosen mukaan lähitulevaisuudessa.

”Hirvittävällä työllä esteet on voitettavissa.”

Velkaa on kertynyt myös verottajalle. Kun Suomen Kuvalehti tiedusteli Korhoselta maaliskuussa 2018 yrityksen veroveloista, toimitusjohtaja ja omistaja Vesa Korhonen vetosi työkiireisiin.

”Olen just tänään hoitanut viimeiset veroasiat pois”, Korhonen totesi maaliskuussa.

Todellisuudessa merkintä on näkynyt verovelkarekisterissä kevään ja kesän aikana – ja on siellä edelleen.

”Jos en olisi tänä aikana hoitanut asiaa mitenkään verottajan kanssa, tai maksanut sinne yhtään mitään, eikös verottaja olisi jo tehnyt jotain”, Korhonen pohtii nyt arvoituksellisesti ja kertoo haluavansa pitää verottajan ja yrityksen väliset asiat salaisina.

Yritykselle tulee merkintä verovelkarekisteriin, jos sillä on yli 10 000 euroa hoitamatonta velkaa. Jos  yritys sopii maksujärjestelystä verottajan kanssa, merkintä velkarekisteristä poistetaan.

 

Pörssissä First North -listalla noteerattava Loudspring tiedottanut ahkerasti Nocartin hankkeiden edistymisestä muun muassa Afrikassa. Sen sijaan Nocartin kassavaikeuksista tietoa on jaettu niukasti.

Loudspringistä kerrotaan, että tiedottamista on mietitty ”hyvin tarkkaan”.

”Todellakin olemme pyrkineet antamaan tietoa. Mitä tulee yksityiskohtiin, jossain menee raja siinä, mitä voimme toisten yritysten puolesta kommunikoimaan meidän kanavia pitkin”, sanoo Loudspringin talousjohtaja ja omistaja Timo Linnainmaa.

Te tiedotatte aika paljon positiivisista kulmista ja uusista jutuista yrityksen puolesta. Eikö tämä hankala taloustilanne – konkurssihakemus, heikko kassatilanne, maksuhäiriöt – ole aika relevanttia tietoa sijoittajalle?

”Me saimme neuvonantajaltamme juurikin eilen neuvoa, että jossain on se raja, mitä me voimme yritysten puolesta mennä sanomaan. Tässäkin tiedotteessa me olemme sanoneet, että yhtiö tarvitsee edelleenkin lisää rahaa.”

Linnainmaa korostaa, että vähemmistöomistajan on pakko tukeutua yrityksen antamaan tietoon.

”Olemme täysin riippuvaisia siitä.”

Hyvä tietolähde Nocartista löytyisi tosin Loudspringin sisältä. Toimitusjohtaja ja omistaja Lassi Noponen istuu  itse Nocartin hallituksessa. 

”En ole siinä asemassa, että voisin kommentoida Nocartin (toisen yhtiön) hallituksen sisäisiä asioita. Yleisellä tasolla voin sanoa, että omistajilla, hallituksella ja toimivalla johdolla on kaikilla oma roolinsa ja sen mukaan toimitaan”, Noponen viestittää Los Angelesista.

Noposen mukaan Loudspring noudattaa tiedottamisessaan First North -sääntöjä ja on konsultoinut asiassa juristeja, taloudellista neuvonantajaa ja pörssiä.

 

Nocart on saanut paljon positiivista julkisuutta. Marraskuussa 2017 tilintarkastusyhteisö Ernst & Young palkitsi Korhosen Entrepreneur of the Year -tittelillä.

Kesäkuussa 2018 hän matkusti Monacoon kilpailemaan Suomen edustajana vastaavassa kansainvälisessä kilpailussa, jonka voitto meni lopulta Brasiliaan.

Ernst & Youngin mukaan palkitsemispäätökset tekee sekä Suomessa että maailmalla tilintarkastusyhtiöstä riippumaton tuomaristo.

”Kun kilpailuun ilmoittaudutaan, teemme julkisesti saatavilla olevaan tietoon perustuvan kilpailija-analyysin. Tulos, tase ja tietysti mitä löytyy netistä. Me järjestämme puitteet kilpailulle, mutta päätökset tekee kokonaisuudessaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti EY:stä riippumaton tuomaristo”, kertoo kilpailun johtaja Juha Hilmola.

Julkisesti saatavilla olleissa tiedoissa on tosin ollut Nocartin osalta puutteita. Kaupparekisteriin toimitetusta vuoden 2016 tilinpäätöksestä puuttui tilintarkastajan tarkastuskertomus, jota kaupparekisteri karhusi Suomen Kuvalehden pyynnön jälkeen keväällä 2018.

Kun Nocart ei ollut toimittanut asiakirjaa viranomaisen antamaan määräaikaan mennessä, Korhonen vetosi työmatkaan ja muihin kiireisiinsä.

Tämän jälkeen toimitettu versio sisältää tilintarkastajan huomautuksen Afrikka-riskeistä.

”Myyntisaamiset ovat pääosin maista, joissa on melko kehittymätön pankkijärjestelmä, jolloin käsitykseni mukaan myyntisaamisiin saattaa liittyä normaalia suurempi viive ja luottotappioriski.”

Tilintarkastajan kertomusta ei löydy myöskään kaupparekisteriin aiemmin tänä vuonna toimitetusta vuoden 2017 tilinpäätöksestä.

Koska tilinpäätöksestä on Loudspringin tuoreen tiedotteen mukaan uusi, korjattu versio, Suomen Kuvalehti pyysi sitä Nocartilta. Toimitusjohtaja Korhonen lupasi varmistaa, että se on saatavilla myös julkisesti, jolloin sen voi noutaa julkisista lähteistä.