Pörssiyhtiö hehkuttanut aurinkoenergiafirman menestystä Afrikassa – verovelkaa, laiminlyöntejä

Nocart Oy:n toimitusjohtaja selittää puutteita "työtapaturmalla" ja matkustuskiireillään.
Talous 16.3.2018 15:26
Nocart on lahtelainen cleantech-yhtiö.
Nocart on lahtelainen cleantech-yhtiö.

Afrikan-liiketoimillaan paljon julkisuutta saanut cleantech-yhtiö Nocart kamppailee talousvaikeuksien kanssa.

Energiaratkaisuja ja voimaloita toimittava lahtelainen yritys on pörssiyhtiö Loudspring Oyj:n tärkeä salkkuyhtiö. Loudspring (entinen Cleantech Invest) omistaa Nocartista viidenneksen.

Loudspring kuvaa itseään Pohjoismaissa ja Kaliforniassa toimivaksi yhtiöryhmäksi, joka keskittyy säästämään luonnonvaroja.

Nocart ja Loudspring ovat tiedottaneet viime vuosina lukuisista merkittävistä tilauksista Afrikan maihin.

Loudspring on ollut kiinnostava kohde sijoittajille.

”Kokonaistoimittajana Nocart hallinnoi laajaa alihankintaverkkoa ja sen hämmästyttävä menestys on myös vastaus keskusteluun voiko kasvuyrityksillä olla merkitystä Suomen kansantalouden mittakaavassa”, Cleantech Invest ilmoitti tiedottaessaan Nocartin 200 miljoonan euron kaupasta Sambiaan tammikuussa 2017.

Verovelkarekisteristä käy ilmi, että Nocartilla on yli 10 000 euroa verovelkaa.

Tammikuun alussa yritys ehti jo joutua maksuhäiriölistalle, kun rahoitusyhtiö velkoi siltä noin 120 000 euron saatavaa. Yritys hoiti velan pois tammikuun puolivälissä.

Nocart on laiminlyönyt velvoitteensa toimittaa kaupparekisteriin sen karhuamat asiakirjat määräaikaan mennessä.

Kaupparekisteri vaati yritystä lähettämään vuoden 2016 tilinpäätöstä koskevan tilintarkastuskertomuksen 5. maaliskuuta mennessä.

Kaupparekisteristä kerrotaan lisäksi, että yritykseltä puuttuu tilinpäätöksestä päiväys, hallituksen jäsenten allekirjoitukset sekä merkintä siitä, että tilintarkastus on suoritettu. Seuraavaksi viranomainen asettaa uhkasakon, jos asiakirjoja ei toimiteta sille.

 

Toimitusjohtaja Vesa Korhonen vakuuttaa, että tilanne ei ole kriittinen.

”Olen just tänään hoitanut viimeiset veroasiat pois.”

Korhosen mukaan 120 000 euron velka oli tavarantoimittajan saatava, jota perintäyhtiö velkoi.

”Se on hoidettu pois. Merkinnässä oli kyse enemmän työtapaturmasta kuin siitä, että laskua ei olisi oikeasti pystytty hoitamaan. Kun tiukassa tilanteessa yrität sopia tavarantoimittajan kanssa ja sitten joku jää vain hoitamatta ja huomaat myöhemmin, että hupsista, tuo kerkesi tuohon pisteeseen.”

”Kyseinen tavarantoimittaja vielä soitti minulle ja pahoitteli, että heillä (yrityksen) johtoryhmässä pidetään vain hirmu tiukasti kiinni näistä. Olemme hyvin väleissä ja teemme yhteistyötä eikä siinä ole mitään mystiikkaa.”

Kaupparekisterin asiakirjojen osalta Korhonen kertoo, että ”prosessi on hoidossa”.

”Tulin juuri kolmen viikon Kenian-matkalta ja olen koettanut tämän viikon aikana saada asioita hoidettua ajan tasalle.”

Onhan teillä tehty se tilintarkastus?

”On.”

Mutta se vie vain aikansa, että lähetätte paperin sinne?

”Olen laittanut sen omalta pöydältäni eteenpäin aikaa sitten. Olen tosiaan ollut reissussa viimeisestä viidestä viikosta neljä viikkoa. En tiedä ihan tarkalleen, kuka on tehnyt ja mitä sillä aikaa.”

Tämä kaikki näyttää kertovan siitä, että kassan kanssa on haasteita. Teillä on tiukka tilanne? 

”On ollut tiukka tilanne. Tällä hetkellä mielestäni se on jo hyvinkin hyvällä mallilla. En näkisi, että olisi äärettömän vaikeaa tai että olisimme merkittävästi pulassa.”

 

Suomen Kuvalehti kertoi 23. helmikuuta Nocartin huimista talousluvuista ja suurimman projektin eli Sambiaan tekeillä olevan aurinkovoimalan viivästymisestä.

Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli 12 miljoonaa euroa ja liiketulosta syntyi noin 4,4 miljoonaa euroa. Tulos nojaa pitkälti myyntisaamisiin eli asiakkaille lähetettyihin laskuihin, joita ei ole maksettu. Yhtiö on rahoittanut toimintaansa sijoittajien panostuksilla ja lainarahalla.

Vuoden 2016 lopussa myyntisaamisia oli taseessa jo 14,2 miljoonaa euroa. Kun yhtiön liikevaihto oli 12 miljoonaa euroa, käytännössä koko vuoden myynnistä ei ollut 2016 loppuun mennessä tuloutunut euroakaan yhtiön pankkitilille.

Tilintarkastaja varoitti jo vuoden 2015 tilinpäätöksessä luottotappioriskistä, koska saamiset ovat pääosin maista, joissa on kehittymätön pankkijärjestelmä.

Vuoden 2017 osalta tilinpäätöksen lukuja ei ole vielä saatavilla. Korhonen kertoi aiemmin Suomen Kuvalehden haastattelussa, että myyntisaamisia on nyt euroissa aiempaa enemmän, mutta ”suhteessa kokonaisuuteen paljon vähemmän”. Hän myös arvioi, että 80 prosenttia Afrikan saamisista on kotiutettu.

Korhosen mukaan saamiset on turvattu joko suomalaisen pankin vahvistamalla instrumentilla tai niin, että toimituksia ei tehdä ennen kuin rahaa on tullut tilille.

Jutun jälkeen pörssiyhtiö Loudspring julkaisi tiedotteen, jossa se ilmoittaa saaneensa sijoittajilta paljon kyselyitä ja pyytäneensä tämän takia Korhosta antamaan salkkuyhtiön tilanteesta lisätietoa markkinoille.

”Merkittävin osa Nocartin saatavista on joko maksettu tai niille on vahvistettu uusi maksuaikataulu. Lopuille saatavista ollaan neuvottelemassa maksuaikataulua”, tiedotteessa todettiin.

Nocartissa on tapahtunut viime viikkoina myös muutos vastuuhenkilöissä. Risto Mauno jätti hallituksen jäsenyyden helmikuussa. Tällä hetkellä hallituksessa istuu Korhosen lisäksi Loudspring Oyj:n edustaja Lassi Noponen ja puheenjohtajana Tapani Flaaming.