Salamyhkäiset yt-neuvottelut Suomen Sokerilla – Tavoitteena kidesokerin tuotannon lopettaminen Kantvikissa, henkilöstöstä kerrotaan

Toimitusjohtaja Tero Tanner ei suostu paljastamaan edes sitä, kuinka monta ihmistä yt-neuvottelut koskevat. Sokeriteollisuus on ollut murroksessa viime vuosina, kun kiintiöjärjestelmän purku on kiristänyt kilpailua.

sokeri
Teksti
Karoliina Paananen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kirkkonummen Kantvikissa sijaitsevalla Suomen Sokerin tehtaalla on aloitettu elokuun alussa vähin äänin yt-neuvottelut. Kantvikissa valmistetaan muun muassa kidesokeria ja siirappia.

SK:n tietojen mukaan työnantajapuolen tavoitteena olisi lakkauttaa kidesokerin tuotanto Kantvikissa jo ensi vuoden alkupuolella.

Jäämässä olisi ainakin nestemäisten sokerituotteiden tuotantoa ja pakkaamo, jossa käsitellään muun muassa Säkylän sokeritehtaalla puhdistettua sokeria. Yrityksessä työskentelee noin 160 ihmistä.

Yt-neuvottelut ovat jo toiset tänä kesänä. Ensimmäiset neuvottelut alkoivat touko-kesäkuun vaihteessa. Niiden seurauksena viisi voimalaitoskäyttäjää jätti työnsä tehtaan voimalaitoksessa.

Toimitusjohtaja Tero Tanner on vaitonainen uusista yt-neuvotteluista.

“Sen voin vahvistaa, että yt-neuvottelut on käynnissä.”

Neuvottelujen sisältöä tai syytä hän ei suostu avaamaan. Hän ei kerro edes sitä, keitä neuvottelut koskevat.

“Olemme sopineet sisäisesti, että kommentoimme vasta neuvottelujen päätyttyä. Voimme mennä sisältöön ja aiheisiin vasta sitten, kun neuvottelut ovat päätöksessä.”

Tanner ei ota kantaa myöskään siihen, milloin tämä koittaa. SK:n tiedon mukaan neuvottelujen olisi määrä päättyä syyskuun loppupuolella. Toimitusjohtaja ei myönnä eikä kiistä väitettä siitä, että kidesokerin tuotanto on tarkoitus lakkauttaa Kantvikissa.

“En kommentoi millään lailla. Pahoittelut siitä, mutta en ota kantaa suuntaan tai toiseen ennen kuin neuvottelut ovat päätöksessä.”

 

Iso osa Suomessa myytävistä sokeri- ja siirappituotteista valmistetaan juuri Suomen Sokerin sokeripuhdistamossa. Yritys on perustettu vuonna 1918.

Nykyään Suomen Sokeri Oy on Sucros Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Sucroksella on juurikassokeritehdas Säkylässä. Sucros ja Suomen Sokeri muodostavat yhdessä suomalaisen sokeriteollisuuden.

Yt-neuvotteluja käyvä Suomen Sokeri Oy valmistaa, myy ja markkinoi sokerituotteita elintarviketeollisuudelle ja vähittäiskaupalle. Emoyhtiö Sucros puolestaan vastaa sokerijuurikkaan viljelyttämisestä ja prosessoinnista Säkylän juurikassokeritehtaalla. Sucroksen palveluksessa on noin 85 henkilöä.

Suomen Sokerin Kantvikin-tehtaan henkilökuntaan kuuluva lähde kertoo, että neuvotteluista on annettu heille niukasti tietoa.

Hänen mukaansa neuvottelut koskevat noin 80:aa henkilöä. Mukana olisi niin työntekijöitä kuin toimihenkilöitä tai ylempiä toimihenkilöitä.

Neuvotteluista ei ole tiedotettu julkisuuteen, ja SK:n haastatteleman henkilön mukaan työpaikalla olisi jopa kielletty puhumasta yt-neuvotteluista ulkopuolisille.

Lisäksi hän kertoo, että asioista olisi kielletty keskustelemasta myös sellaisten työntekijöiden kanssa, joita yt-neuvottelut eivät koske.

Hänen mukaansa tehtaalla työskentelevät ihmiset eivät ymmärrä, miksi asioista ei saisi puhua.

Moni on työskennellyt sokeritehtaalla vuosikymmeniä.

“Varmaan jokainen on hakeutunut sinne töihin sillä ajatuksella, että yritys on pitkäikäinen ja vakavarainen, joten siellä voi olla loppuun asti.”

 

Työntekijöitä neuvotteluissa edustaa Suomen elintarviketyöläisten liitto. Pääluottamusmies Jukka-Pekka Aalto kertoo, ettei hän voi kommentoida käynnissä olevia neuvotteluja. Hän viestittää, että asiaa kommentoi toimitusjohtaja. Samaa sanoo toimihenkilöitä edustava pääluottamushenkilö, Ammattiliitto Pron Sanna Vainio.

Henkilökunnan keskuudessa on käsitys, että tehtaan johto ei halua yt-neuvotteluista kerrottavan ulkopuolisille henkilöille. Onko tällainen kielto annettu, toimitusjohtaja Tanner?

“Siihen voin sanoa, että ei pidä paikkaansa. Neuvottelut ovat käynnissä, ja se on sinällään julkinen tieto.”

Entä ovatko eri osastojen työntekijät saaneet keskustella vapaasti asioista keskenään?

“On sovittu, että ihmiset, joita neuvottelut koskevat, voivat keskustella keskenään.”

Lain mukaan näillä ihmisillä on siihen myös oikeus. Tannerin mukaan on sovittu, ettei koko organisaatiolle tiedoteta esimerkiksi neuvottelun syistä, jos neuvottelut eivät koske kaikkia. Miksi linja on niin tiukka?

“Henkilökohtaisesti uskon rakentavaan sisäiseen neuvotteluprosessiin.”

 

Muutoksia sokeritehtaalla oli ilmassa jo ennen kesää. Toimitusjohtaja Matti Sipilä jätti tehtävänsä keväällä. Uusi toimitusjohtaja Tanner tuli Sucroksesta, jonka tytäryhtiö Suomen Sokeri on.

Sipilän lähdön syytä ei kerrottu. Lähtiessään toimitusjohtaja nauhoitti videolle jäähyväispuheen, jonka työntekijät saivat nähtäväkseen.

“Siinäkään ei sanottu mitään muuta kuin, että hän on lähtenyt uusiin haasteisiin”, kertoo henkilökunnan jäsen SK:lle.

 

Sokeriteollisuus on ollut murroksessa viime vuosina, kun sokerin tuotantoa Euroopan unionissa säätelevät kiintiöt on purettu.

Sääntelyn aikana Suomi sai tuottaa 81 000 tonnia sokeria. Tuotantokiintiöt poistuivat syksyllä 2017, minkä jälkeen yritykset ovat voineet tuottaa kussakin jäsenmaassa niin paljon sokeria kuin pystyvät.

Seurauksena kilpailu kansainvälisillä markkinoilla on kiristynyt.

Toimitusjohtaja Tanner ei suostu ottamaan kantaa siihenkään, liittyvätkö yt-neuvottelut koko toimialaan vaikuttaneeseen EU:n sääntömuutokseen.

Tilinpäätöstietojen mukaan Suomen Sokerin liikevaihto oli helmikuussa 2019 päättyneellä tilikaudella 100 miljoonaa euroa. Liikevoittoa jäi 2,6 miljoonaa euroa.

Sitä edeltävällä tilikaudella liikevaihtoa syntyi 134 miljoonaa euroa ja -voittoa 2,1 miljoonaa euroa.

Saksalainen Nordzucker Group omistaa Suomen Sokerista ja Sucroksesta 80 prosenttia. Loput 20 prosenttia omistaa Apetit Oyj.