Pääministerin avustaja: ”Myönteiset odotukset” Pietarista

Talous 15.10.2009 09:02

Pääministerin avustaja Esko Hamilo toistaa SK:lle, että odotukset pääministeri Matti Vanhasen ja Vladimir Putinin tapaamisesta Pietarissa 25. lokakuuta ”ovat myönteiset”.

Matti Vanhanen Vladimir Putin Pääministerit Matti Vanhanen ja Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa 2009. Kuva Aleksei Nikolski / AP / Lehtikuva.

SK:n keskiviikkona julkaiseman Pietarin tapaamista käsittelevän jutun jälkeen on korostettu julkisuudessa sitä, etteivät Itämeren kaasuputkipäätös ja Venäjän päätös puun vientitulleista ole kytköksissä keskenään.

Hamilo kertaa, ettei kytköstä kyseisten kaasuputkipäätöksen ja puutullien välillä ole.

SK:n jutussa tuotiin esille, että Venäjän odotettavien puun vientitulleja koskevien päätösten taustalla on kolme asiaa: metsähakkuiden dramaattinen pienentyminen Venäjällä, merkittävä lasku Venäjän puunviennissä ja toteuttamatta jääneet isot metsäteollisuusinvestoinnit Venäjällä.

Perustelut olivat esillä muun muassa ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen ja Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullinan tapaamisessa hiljattain Sotshissa. Nabiullina on erityisesti korostanut Venäjän puunviennin rankkaa pienentymistä, mikä on luonnollisesti saanut Venäjän arvioimaan uudelleen puun vientullien laskemista tai poistamista kokonaan.

Pietarissa ensi viikolla Suomi voi kertoa kaasuputkipäätöksen todennäköisestä aikataulusta. Edellytykset tehdä kaasuputkipäätös ovat näillä näkymin olemassa valtioneuvoston kokouksessa 29. lokakuuta, mihin mennessä Suomen ja Viron välisten Espoon sopimuksen mukaisten selvitysten odotetaan valmistuvan.

Pietarin tapaamiseen mennessä Suomen kaasuputkipäätöksen edellytyksenä ovat jäljellä enää kyseiset selvitykset. Vanhanen on useaan otteeseen puhunut kaasuputkipäätöksen tekemisestä lokakuun aikana, mutta korostanut samalla, että viranomaisselvitysten valmistuminen ratkaisee Suomen osalta päätöksen aikataulun.