Jyrki Katainen: Hallituksen ja elinkeinoelämän suhteet kestävät päivänvalon

Talous 20.11.2009 08:30

EK sai monet vaatimuksensa lähes sellaisenaan Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaan. Jyrki Katainen sanoo, että kokoomuksella ja elinkeinoelämällä on hyvä keskusteluyhteys.

Jyrki Katainen Kataisen mukaan hallitusneuvotteluissa oltiin tarkkoina, etteivät puolueiden ja etujärjestöjen intressit mene sekaisin. Kuva Antti-Aimo Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen vakuuttaa, ettei hallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) suhteissa ole mitään, joka ei kestäisi päivänvaloa.

Tämän viikon Suomen Kuvalehdessä kerrotaan, että EK sai monet ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja esittämänsä vaatimukset lähes sellaisinaan Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen ohjelmaan. Viime kuukausien aikana on selvinnyt, että järjestö tuki kolmea hallituksessa olevaa puoluetta eli kokoomusta, keskustaa ja Rkp:tä yhteensä 750 000 eurolla vuosina 2005-2007.

Puheenjohtaja Katainen kiistää kuitenkin jyrkästi, että näillä asioilla olisi mitään tekemistä keskenään. Kysymys on hänen mukaansa yksinkertaisesti siitä, että kokoomus ja elinkeinoelämä ovat joistain asioista aidosti yhtä mieltä.

”Aalto-yliopiston perustaminen, yliopistosektori ylipäänsä, tuloverotuksen puolella tehdyt ratkaisut, kotitalousvähennys, perusopetuksen laadun parantaminen”, Katainen luettelee muutamia ensimmäisinä mieleen tulevia esimerkkejä.

Kaikki löytyvät hänen mukaansa jo kokoomuksen omasta vaaliohjelmasta.

Keskusteluyhteys pelaa

Hallitusneuvotteluissa oltiin erityisen tarkkoja, etteivät puolueiden ja etujärjestöjen intressit mene vahingossakaan sekaisin, Katainen muistelee.

Tällainen epäilys on syntynyt lähinnä sen takia, että neuvotteluissa oli mukana harvinaisen paljon etujärjestöjen väkeä, ja osa heistä osallistui hallitusohjelman tekoon jopa puolueiden mandaatilla.

”Jokainen puolue kutsui työryhmiin omia asiantuntijoitaan, ja nyt vain sattui olemaan niin, että kokoomuksen puoluetoimistosta ja ryhmäkansliasta on siirtynyt viime vuosina paljon väkeä etujärjestöjen palvelukseen”, Katainen selittää.

Hänen mukaansa kaikille tehtiin kuitenkin ”kristallinkirkkaaksi”, että he edustivat neuvotteluissa puoluetta eivätkä uutta työnantajaansa.

”Kokoomuksella oli julkisuudessa esitettyjä tavoitteita, jotka eivät kaikilta osin vastanneet elinkeinoelämän toiveita. Neuvottelijamme eivät voineet edustaa työnantajansa intressiä vastoin kokoomuksen linjaa. Heitä oli myös varoitettu, että he voisivat joutua toimimaan jopa työnantajaansa vastaan. ”

Katainen ei kuitenkaan muista yhtään tapausta, että näin olisi todella käynyt.

Hän kiteyttää kokoomuksen ja elinkeinoelämän suhteet kolmeen sanaan: erittäin hyvä keskusteluyhteys.

”On paljon yhteisiä mielipiteitä, ja sitten on paljon asioita, joista olemme eri mieltä. Verokysymyksissä tulee aika ajoin yhteentörmäyksiä, samoin joissain rahalisäyksiä koskevissa asioissa. Viimeisin erimielisyys taisi koskea bisnesenkelien verohuojennuksia, joita EK vaati ja minä vastustin.”