Eduskunnan säästöt: ”Onko tässä enää mitään mieltä”

Talous 30.1.2010 15:00
Sinikka Hurskainen Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan kansainvälisiä määrärahoja on supistettu viime vuosina niin, että maailmalla työkseen kiertävät kansanedustajat kyselevät jo, onko toiminnassa enää mitään mieltä.

”Jos kansainvälisiä tehtäviä ei pystytä hoitamaan kunnialla, sitten pitää vain ilmoittaa, että eduskunnalla ei ole niihin varaa. Tällaisissa tehtävissä ei voi olla sammutetuin lyhdyin”, Euroopan neuvostossa pitkään toiminut Sinikka Hurskainen (sd) sanoo.

Hän palasi vähän aikaa sitten Ukrainasta, missä suomalaisten vaalitarkkailijoiden hotellissa oli niin kylmä, että yöllä oli pakko kääriytyä villapaitaan. Brysselissä hän joutui kuivaamaan itsensä suihkun jälkeen vaatteisiinsa, kun hotellihuoneen pyyhkeet olivat valmiiksi likaiset.

Matkoihin menee enemmän aikaakin kuin ennen. Jos pitää valita suoran ja halvan lennon välillä, eduskunnassa valitaan halpa.

Etyj-konkari Kimmo Kiljunen (sd) on tänä vuonna järjestön puheenjohtajana toimivan Kazakstanin erityislähettiläs vaalitarkkailuasioissa. Vuosi sitten hän hoiti samaa tehtävää Kreikan laskuun. Käytännössä hän valvoo, miten Etyjin, EU:n, Euroopan neuvoston ja Naton tarkkailijat pelaavat yhteen.

”Välillä tuntuu, ettei tälle työlle anneta eduskunnassa mitään arvoa. Ei ymmärretä, että Suomi on osa kansainvälistä yhteisöä, eivätkä kansanedustajat voi linnoittautua pelkästään istuntosaliin”, Kiljunen suree.

Viime joulukuussa häneltä loppuivat käyntikortit. Lisätilaus tuli bumerangina takaisin, sillä hän oli jo käyttänyt vaalikauden aikana koko 1 200 kortin kiintiönsä. Uusi 200 kortin erä olisi maksanut vähän päälle 66 euroa.

”Mistä tahansa voidaan nähtävästi ruveta niuhottamaan. Käyntikortteja kuluu eniten kansainvälisissä tehtävissä, joten niitä hoitavilla kansanedustajilla pitäisi olla eri kiintiö kuin muilla”, Kiljunen sanoo.

Hän johtaa myös Tutkasta eli tutkijoiden ja kansanedustajien seuraa, jolla on ollut tapana käydä kerran vuodessa ulkomailla tutustumassa eri maissa muun muassa tiedepolitiikkaan. Viime vuonna nekin rahat vedettiin yli.

Kiljunen epäilee, että jäljet johtavat taas tilitoimistoon.

”Tuntuu loukkaavalta, että virkamiehet voivat päättää tällaisista asioista kansanedustajien päiden yli.”

Lue myös:
Eduskunnan säästöt: Kansanedustajat hautovat protestia Sauli Niinistöä vastaan