Alma-johdon työsyrjintäsyytteet nurin

Asianomistaja Päivi Anttikoski on tyytyväinen ratkaisuun, sillä oikeus piti toimitusjohtajan käytöstä epäasiallisena.

Kotimaa
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet työsyrjinnästä Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvosta vastaan.

Tuomio liittyy Aamulehden päätoimittajarekrytointiin, jossa nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski koki tulleensa syrjityksi sukupuolensa perusteella. Anttikoski on työskennellyt aiemmin Helsingin Sanomien päätoimittajana ja useissa eri tehtävissä MTV:n uutistoimituksessa.

Tapaus ajoittuu työhaastattelutilanteeseen Tampereella 4. joulukuuta 2017, ja tapahtumat tulivat julki Suomen Kuvalehden uutisesta 20. heinäkuuta 2018.

”Tuli sakot äitiydestä”, Anttikoski kuvaili tuolloin rekrytointiprosessia.

Oikeuden mukaan Anttikoski ei ollut valitsijoiden mielestä paras henkilö tehtävään.

Käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että toimitusjohtaja Telanne oli kysynyt Helsingissä asuvalta Anttikoskelta hänen asumisjärjestelyistään.

Anttikoski oli ilmoittanut, että hän muuttaisi viikoiksi Tampereelle, mutta hänen miehensä ja kymmenenvuotias poikansa jäisivät Helsinkiin. Syyttäjän mukaan Telanne oli Juvosen kuullen ilmoittanut Anttikoskelle, että kymmenenvuotias lapsi ei pärjää ilman äitiään.

Käytännössä kyse oli ”sana sanaa vastaan” -tilanteesta, minkä totesi jo aiemmin myös esitutkintaa johtanut rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi kuitenkin tuomiossaan, että Anttikoski sivuutettiin valintaprosessissa lopulta sen vuoksi, ettei hän ollut ollut valitsijoiden mielestä paras henkilö Aamulehden päätoimittajaksi.

Kaikille päätoimittajaehdokkaille oli tehty soveltuvuusarvioinnit, mutta niitä ei julkaistu käräjäoikeuden tuomiossa.

Oikeuden mukaan päätös Anttikosken sivuuttamisesta tehtiin kesken valintaprosessin todennäköisesti sen vuoksi, että tämä oli hakenut samaan aikaan myös valtioneuvoston viestintäjohtajaksi.

Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi nimitettiin lopulta Jussi Tuulensuu, joka oli hoitanut tehtävää edeltäjänsä Jouko Jokisen siirryttyä päätoimittajatehtäviin Ylelle.

 

Vaikka Telanne ja Juvonen todettiin syyttömiksi työsyrjintäasiassa, käräjäoikeus katsoi Telanteen kommenttien olleen Anttikosken perheeseen liittyvissä asioissa ajattelemattomia ja täysin epäasiallisia. Työsyrjintää ne eivät oikeuden mukaan kuitenkaan olleet.

Käräjäoikeuden mukaan Anttikosken kertomusta tuki Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallion kertomus.

Myös Vesikallio oli hakenut Aamulehden päätoimittajaksi, ja häntä kuultiin oikeudenkäynnissä todistajana. Vesikallio kertoi, että häneltäkin oli tiedusteltu perheasioita. Poliisi epäili tutkintavaiheessa, että myös Vesikalliota olisi syrjitty, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska syrjinnästä ei ollut riittävästi näyttöä.

Syytteiden kaatumisesta huolimatta Päivi Anttikoski kertoo olevansa tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun, sillä rekrytointiprosessin epäasiallisuus tuli tuomiossa hyvin esille.

Kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen kertoo Suomen Kuvalehdelle, että hän on osoittanut tyytymättömyyttä käräjäoikeuden ratkaisuun. Syyttäjä ei vielä tiedä, valittaako tapauksesta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi valtion maksamaan Telanteen ja Juvosen oikeudenkäyntikuluja noin 23 000 eurolla, sillä kaksikon oikeudenkäyntikulut nousivat kohtuuttoman korkeiksi, lähes 150 000 euroon. Laskun maksoi työnantaja Alma Media.

Alma Median ja Telanteen henkilöstöpolitiikka on ollut aiemminkin julkisuudessa.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä. Tapaus liittyi vuonna 2008 tehtyyn päätoimittajavalintaan.

Telanne oli purkanut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsopimuksen sen jälkeen kun oli ilmennyt, että Korhosen puoliso on nainen.

Suomen Kuvalehti kuuluu Otava-konserniin, joka on 29,04 prosentin osuudellaan Alma Median suurin yksittäinen osakkeenomistaja.

 

Juttua muutettu 12. joulukuuta 15.34. Syyttäjä kertoi SK:lle tiistaina 10. joulukuuta, ettei ole valittamassa hovioikeuteen, mutta tarkensi kantaansa torstaina 12. joulukuuta.