Syyrian kaasuisku tutkittiin Suomessa

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Helsingin yliopiston kemian laitoksella toimiva Verifin-instituutti oli keskeisessä roolissa, kun Syyrian elokuista kaasu-iskua ryhdyttiin tutkimaan. Kaasu-iskussa kuoli satoja ihmisiä ja siitä epäillään presidentti Bašar al-Assadin hallituksen joukkoja.

YK:n tarkastajien keräämiä näytteitä lähettiin syyskuun alussa Ruotsin ilmavoimien sotilaskoneella Helsinkiin, josta ne vietiin poliisisaattueessa Helsingin Kumpulanmäellä sijaitsevaan Verifinin laboratorioon.

Tulosten varmistamiseksi näytteitä tutkittiin myös Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Verifin-instituutin laboratoriopäällikkö Olli Kostiainen aloitti työnsä seuraavana aamuna Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Normaalisti laboratoriolla on kaksi viikkoa aikaa näytteiden tutkimiseen, mutta nyt kemiallisen aseen kieltosopimusta valvova OPCW-järjestö halusi alustavia tuloksia jo seuraavaksi maanantaiksi.

Kostiainen ryhtyi tutkimaan näytteitä kaasukromatografiin kytketyllä massaspketrometrillä. Siihen ruiskutetaan pienistä pulloista miljoonasosalitra tutkittavaa nestettä, joka höyrystyy kulkeutuessaan 30 metriä pitkän ja 0,2 millimetriä paksun putken läpi.

Kaasukromatografi-massaspektrometri on kopiokoneen kokoinen laite, joka maksaa lähes 200 000 euroa. Se erottelee yhdisteet kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien perusteella ja sen avulla voidaan havaita erittäin pieniä pitoisuuksia. Tunnistamisessa käytetään apuna OPCW:n rakentamaa tietokantaa, johon on koottu tiedot yli 3 000 kemiallisesta taisteluaineesta.

Kostiainen oli osannut valmistautua tehtävään hyvissä ajoin, sillä Verifinin henkilökunta määrättiin valmiustilaan jo kesällä, kun Syyriasta kantautui tietoja kemiallisen aseen käytöstä. Hänen kauhukseen laitteisto hajosi kuitenkin heti ensimmäisenä päivänä. Verifinin maine oli vaakalaudalla – Syyria oli maailmanpolitiikan keskiössä, ja YK kiirehti tutkimustuloksia.

“Soitin huoltomiehelle, joka ymmärsi onneksi tilanteen”, Kostiainen sanoo. “Hän tuli tänne tunnin päästä, kun ikävimmässä tapauksessa se olisi saattanut kestää useita päiviä.”

Syyrialla on hallussaan yli tuhat tonnia hermokaasuja, muun muassa sariinia ja sinappikaasua. Verifinin tutkimus paljasti, että Ghoutassa oli käytetty nimenomaan sariinia. Muista laboratorioista saatiin samanlaisia tuloksia, ja myös uhrien oireet viittasivat sariiniin.

Verifinin 300-sivuinen raportti valmistui maanantaina 16. syyskuuta, ja YK julkisti tiedot samana päivänä.

Raportissa ei otettu kantaa kaasuiskun tekijään. Muista lähteistä koottujen tietojen perusteella voi kuitenkin päätellä, että sariinia sisältäneitä raketteja ammuttiin hallituksen eliittijoukkojen tukikohdasta Damaskoksesta.

Helsingin yliopiston kemian laitoksella toimiva Verifin-instituutti on toiminut vuodesta 1998 OPCW:n tutkimuslaboratoriona, joita on tällä hetkellä 17 eri puolilla maailmaa. Se on myös kehittänyt merkittävän osan kansainvälisessä tutkimuksessa käytettävistä analyysimenetelmistä.

Lue lisää Syyrian kaasuiskusta ja sen suomalaistutkijoista Suomen Kuvalehden digilehdestä tai painetusta SK:sta (nro 45/2013, ilm. 8.11.).