Suomi, jonka pitäisi olla yksi maailman onnellisimmista maista, näyttää tappavan mummonsa ja pappansa sänkyihin

Kommentti: Suomessa ei ole käyty järjellistä keskustelua siitä, mitä seuraa, kun hoitamisesta tehdään bisnes.
Kotimaa 29.1.2019 12:20
© MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Miksi vanhustenhoidosta on noussut juuri nyt valtava metakka? Miksi juuri nyt, vaikka kunnat ovat ulkoistaneet vanhustenhoitoa ja vammaishoitoa toistakymmentä vuotta?

Hoitajien ammattiliitot Tehy ja Super ovat säännöllisin väliajoin tuoneet esille vanhustenhuoltoon liittyviä ongelmia ja puutteita. Myös eri mediat ovat ongelmista uutisoineet. Kenellekään ei ole yllätys, että joissakin yksityisen puolen hoitolaitoksissa on liian vähän henkilökuntaa ja vanhukset joutuvat jopa heitteelle.

Tarvittiin kanteluiden tulva aluehallintovirastoon ja yhden ihmisen kuolema ennen kuin Valvira puuttui Kristiinankaupungissa Esperi Caren toimintaan.

Valituksen kohteina ovat Esperi Caren lisäksi myös monet muut yksityiset hoivalaitokset, kuten Attendo.

 

Nyt viranomaiset selvittävät ja poliitikot kokoustavat aivan kuin eivät tietäisi, että taloudellisissa ongelmissa olevat kunnat joutuvat säästämään koko ajan enemmän ja hakevat säästöjä muun muassa ulkoistuksilla.

Yksityiset hoiva-alan yritykset puolestaan eivät ole hyväntekijöitä vaan osakeyhtiöitä, joiden omistajat haluavat mahdollisimman paljon voittoja. Omistajat tuppaavat olemaan ulkomaalaisia pääomasijoittajia, jotka kyllä osaavat pyörittää firmojansa niin, että mahdollisimman paljon rahaa katoaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Hoiva-alan kulut tulevat pääosin palkoista. Ei ole yllätys, että yksityinen hoivalaitos nipistää yhden hoitajan sieltä, toisen täältä. Laissa suositellaan, että hoitajia pitäisi olla 0,5 hoidettavaa kohti. Ja tämä on vain suositus.

Hoitoalan ammattilaiset kertovat, että eläkeläiset paikkaavat puuttuvaa työvoimaa minkä jaksavat ja nuoret hoitajat jätetään öiksi yksin jopa kymmenien vanhusten tai vammaisten kanssa.

Harva poliitikko tulee säästökiimassaan miettineeksi, mitä tällainen toiminta oikeasti maksaa. Maksaako se ihmisen hengen? Vai kenties sen, että vanhus on ulosteet vaipoissa päivätolkulla?

Suomi, jonka pitäisi olla yksi maailman parhaista ja onnellisimmista maista, näyttää tappavan mummonsa ja pappansa sänkyihin. Ehkä joku pääomasijoittaja kuitenkin tienaa itselleen sen verran, ettei tarvitse ostaa hoitopaikkaa omistamastaan hoivakodista.

 

Suomessa ei ole käyty kunnollista saatikka järjellistä keskustelua siitä, mitä ulkoistukset, sote ja ylipäätänsä hoitaminen saa maksaa ja mitkä ovat seuraukset, kun terveydenhuollosta tehdään bisnes verovarojen ja hoidettavien kustannuksella.

Nyt poliitikot ja korkeat virkamiehet ovat puhuneet vain säästöistä, digitaalisaation mahdollisuuksista, maakuntien leveimmistä hartioista, hoitoketjuista, valinnanvapaudesta ja köyhien pääsemisestä hoitoon.

Sinänsä hienoja asioita, mutta yritysmaailmaa kiinnostaa vain raha.

Vanhustenhoidon skandaalikeskiössä olevan Esperi Caren johtokin toteaa vuoden 2017 tilinpäätöksessään näin:

Esperi näkee mahdolliset tulevat lainsäädännölliset muutokset liittyen valinnanvapauteen sekä järjestämisvastuuseen pääosin liiketoimintaan positiivisesti vaikuttavina.

Poliitikko, millaisessa hoivakodissa sinä haluaisit viettää viimeiset vuotesi?