Suomen Kuvalehti vie Smash Asem -tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Smash Asem
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen Kuvalehden päätoimittajan Tapani Ruokasen mukaan korkeimman oikeuden ratkaisu on sananvapauden kannalta aivan käsittämätön. Lue, mitä Smash Asem -mielenosoituksessa syksyllä 2006 tapahtui.

poliiseja

Smash Asem mielenosoitus Aasian ja Euroopan huippukokousta vastaan Kiasman aukiolla vuonna 2006. Kuva Markus Pentikäinen / Suomen Kuvalehti

Korkein oikeus päätti, ettei Suomen Kuvalehden kuvaajalle myönnetä Smash Asem -jupakassa valituslupaa. Helsingin hovioikeuden keväällä antama tuomio jää pysyväksi.

Suomen Kuvalehti aikoo viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT).

“Jos tällainen ennakkopäätös jää voimaan, se tarkoittaa käytännössä sitä, että viranomainen voi milloin tahansa oman harkintansa perusteella kieltää median läsnäolon mielenosoitustilanteessa. Kysymys on siitä, että lukijat, kuulijat ja katsojat eivät saa tietää, mitä tapahtuu”, Ruokanen totesi STT:lle tänään.

Tuomio niskoittelusta

Valokuvaaja tuomittiin sekä käräjillä että hovioikeudessa niskoittelusta, koska hän ei totellut poliisin käskyjä Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä syksyllä 2006.

Poliisi saartoi Asem-kokousta vastustaneet mielenosoittajat Kiasman edustalla. Poliisi antoi lukuisia hajaantumiskäskyjä.

Kuvaaja oli työtehtävissä. Hän halusi seurata tapahtumat loppuun, vaikka oli saanut poliisilta käskyn poistua paikalta. Hänet otettiin kiinni.

Oikeus piti rikosta anteeksiannettavana eikä rangaissut kuvaajaa.

Mitä Smash Asema -mielenosoituksessa tapahtui? Lue paikalla olleen toimittajan ja kiinni otetun valokuvaajan kertomus “Helsingin henki” (SK 37/2006).

Suomenkuvalehti.fissä julkaistut Smash Asem -jutut löydät täältä.

Lähde HS.fi