Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa JSN:n päätöksestä: ”Yle-jutun faktat ovat oikein”

JSN loi uuden tulkinnan aidosta samanaikaisesta kuulemisesta. Tähän on nyt tyytyminen, sanoo päätoimittaja Pernaa.

journalismi
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi Suomen Kuvalehdelle huomautuksen uutisesta, jossa SK kertoi pääministeri Juha Sipilän vaientaneen Ylen.

JSN tulkitsi, että Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui jutussa erittäin kielteiseen julkisuuteen. Tämä olisi edellyttänyt samanaikaista kuulemista, koska epäilyä journalistisen päätösvallan luovuttamisesta ulkopuoliselle taholle voi pitää JSN:n mukaan erittäin vakavana asiana.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa tyytyy JSN:n ratkaisuun ja korostaa, että jutun faktat pitävät paikkansa.

”Otamme lisäksi ilolla vastaan JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin tiedotustilaisuudessa esittämät arviot siitä, että Suomen Kuvalehden juttu oli yhteiskunnallisesti hyvin tärkeä ja monella tapaa hyvin tehty”, Pernaa sanoo.

Pernaa korostaa, että lehti pyrki kuulemaan Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläistä jutun yhteydessä, mutta se ei onnistunut. Tilanteen todettuaan Pernaa noudatti Journalistin ohjeiden pykälää 22, jossa todetaan näin:

Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeenpäin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.

JSN totesikin, että Suomen Kuvalehti oli toiminut ohjeiden mukaan, kuitenkin se tulkitsi niin, ettei lehti antanut Atte Jääskeläiselle mahdollisuutta ”aidosti samanaikaiseen kuulemiseen”.

”Tämä on ikään kuin uusi tarkentava määrittely asiasta. Eli nyt JSN loi tulkinnan aidosta samanaikaisesta kuulemisesta. Tähän on nyt tyytyminen”, Pernaa sanoo.

Olisiko Suomen Kuvalehti voinut lykätä jutun julkaisua?

”Juttu julkaistiin heti, kun se oli valmis. On myös hyvä muistaa, että jutun tekeminen alkoi varsin myöhään illalla, noin kello 22.30. Esitimme kommenttipyynnöt siinä vaiheessa, kun SK:lla oli jotain, johon pyytää kommenttia.”

”Asian merkittävyyden takia juttu päätettiin julkaista yöllä, sillä tapauksen mittakaava on aivan poikkeuksellinen. Myös JSN totesi päätöksessään, että asian merkittävyyden takia nopea uutisointi oli perusteltua”, Pernaa sanoo.

Pernaa muistuttaa myös, ettei JSN linjannut mitään aikarajoja kommenttien odottamiseen ja jutun julkaisuun.

 

JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan JSN:n päätös langettavasta oli vaikea ja sen tekeminen kesti useita tunteja. Lopulta neuvosto oli kuitenkin yksimielinen päätöksestään.

Suomen Kuvalehden pääministeri Sipilä vaiensi Ylen -uutista on luettu verkossa yli 250 000 kertaa.

Osittain Suomen Kuvalehden uutisoinnin seurauksena Ylessä on tehty myös organisaatiomuutoksia, ja 23. helmikuuta Yle tiedotti, että Yleisradion toiminnasta tehdään ulkopuolinen selvitys.

Selvitystä ovat vaatineet useat poliitikot ja Journalistiliitto.