Sipilä vahingoitti puoluettaan ja Yleisradion uskottavuutta

Uutisanalyysi: Sipilän kohtauksen kaikkia vahinkoja on vaikea korjata. Suku on pääministerin ja viestintä keskustan herkkä kohta.

Kansan Uutiset nosti julkisuuteen mahdollisuuden, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esteellinen päättämään kaivosyhtiö Terrafamen rahoituksesta. Sipilän sukulaisten omistamalla Katera Steel -yhtiöllä on liiketoimintaa Terrafamen kanssa.

KU:n ja erityisesti Yleisradion uutisista raivostuneella Sipilällä menivät asiat sekaisin. Pääministeri väitti blogissaan, että jutuissa ”lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan”.

Jutuissa keskeisin aihe on ollut pohdinta siitä, onko pääministeri esteellinen käsittelemään Terrafamen asioita valtioneuvostossa. Lopulliset rahoituspäätökset tekee eduskunta.

Kysymys on luonteva ja aiheellinen. Ammattinsa taitava journalisti huomasi sukulaisuuden ja teki asiallisen jutun. Sipilän läheisten aikeita tiedotusvälineissä ei ole epäilty.

Valtioneuvoston kansliassa on jotain vialla.

Yleisradio pyysi täysin asianmukaisesti kommenttia pääministeriltä. Sipilän mielestä puolitoista tuntia on liian lyhyt varoaika ja sähköposti väärä keino.

Puolitoista tuntia on riittävä aika vastata kysymykseen, jos haluaa.

Sipilä antoi ymmärtää, että sähköpostia lukee vain hän itse.

Selitys ei ole uskottava. Jos Sipilän tarjoama mielikuva on totta, valtioneuvoston kansliassa on jotain vialla. Alituinen kompastelu paljastaa, että pääministerin ja keskustan viestinnässä kaikki ei ole kunnossa.

Tiedotus on viime vuosina ollut keskustan ongelma. Osaamista luulisi löytyvän. Takavuosina muissa puolueissa seurattiin korvat punaisina kepun viestintätemppuja.

Miksi kukaan ei kieltänyt pääministeriä?

Viestinnän alkeet hallitseva olisi estänyt pääministerin purkauksen verkossa ja kieltänyt tätä lähettämästä yöllä kansalaisten palautetta ja viestiä Yleisradiolle.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila on virkamiestiedottaja. Mantila ei kuulu Sipilän lähipiiriin eikä hän osallistu poliittisen viestinnän suunnitteluun.

Sipilän kohtauksen kaikkia vahinkoja on vaikea korjata. Puolueensa lisäksi Sipilä teki naarmun Yleisradion uskottavuuteen.

Päätoimittaja Atte Jääskeläisellä ja Ylen muulla johdolla on kova urakka saada yleisö vakuuttuneeksi, että Sipilän purkaus ei vaikuttanut yhtiön päätöksiin.

Sipilän yhteydenoton jälkeen Yle pysäytti Terrafamea käsittelevien juttujen valmistelun ja päätti, ettei pääministerin raivostumisesta tehdä uutista.