”Televisio on hylännyt laadun”

sk 25 vuotta sitten 12.07.2019 06:00
SK 28/1994 (15.7.1994) Saska Saarikoski: ”Televisio on hylännyt laadun” Kuva: Petri Kaipiainen
SK 28/1994 (15.7.1994) Saska Saarikoski: ”Televisio on hylännyt laadun” Kuva: Petri Kaipiainen

class=”capitalized”>Rauhoittukaa hyvä ihmiset, Martti Ahtisaari ei ajanut Neil Hardwickia televisiosta.

Lopettamispäätös oli kytenyt mielessä jo vuosikausia, ja lopullisen ratkaisun osuminen Ahtisaaren sketsikiellon yhteyteen oli pelkkä sattuma.

Suurempi syyllinen oli Pentti Linkola. Viisi vuotta sitten Hardwick kutsui ihmisten kalastajan vieraaksi talk show’hunsa. Ohjelman alla Hardwick tutustui ensimmäisen kerran Linkolan ajatuksiin perusteellisemmin ja järkyttyi. Koskaan aikaisemmin hän ei ollut tullut ajatelleeksi ihmistä yhtenä maapallon historian lukuisista eläinlajeista, joista jokaisen on kerran kuoltava sukupuuttoon.

Hardwickissa käynnistyi prosessi, jonka toistaiseksi kiteytynein manifesti nähtiin pari vuotta sitten esitetyssä tv-sarjassa Pakanamaan kartta. Siinä vihreät idealistit kaappaavat kansainvälisen konferenssin päästäkseen lukemaan hätähuutonsa maailman televisionkatsojille.

 

Pessimististen mietteiden vallassa Hardwick alkoi tuntea yhä syvempää vierautta television jokailtaisen tarjonnan edessä.

Visailuja, kisailuja ja koko ajan keveämpää viihdehattaraa.

Ääliöpopulismi on Hardwickin mielestä uusi katsojien aliarvioinnin muoto. Edellinen oli perusyleläinen holhoava kansanvalistusideologia.

”Niille jotka ymmärtävät etsiä, Suomessa on korkeatasoista tarjontaa, muille lapioidaan mitä paskaa tahansa.”

Saska Saarikoski

SK 28/1979 (13.7.1979) Rauli Virtanen: Skylabin jälkeen: Edward Kennedy

SK 28/1979 (13.7.1979) Rauli Virtanen: Skylabin jälkeen: Edward Kennedy

Skylabin jälkeen: Edward Kennedy

Vanhoista puitteista huolimatta tilanne on nyt uusi. Edward Kennedy, 47, on ponnistanut Yhdysvaltain todelliseksi varjopresidentiksi. Samalla hän on karistanut yltään kokemattoman senaattorin ja rämäpäisen naistenmiehen mainetta. Yhdsvalloissa on tänään riittävästi ihmisiä, jotka kykenevät äänestämään Edward Kennedyn presidentiksi tietämättä mitään hänen poliittisesta ohjelmastaan. Yksistään nimi, perhe ja kaksi dramaattista Kennedy-murhaa riittävät, kuten sosiologi Seymour Lipset sanoo.

Rauli Virtanen

Avainsanat
Sisältö