Geenimuuntelu: Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kieltäisi gmo-viljelyn, mitä mieltä sinä olet?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Sirkka-Liisa Anttila
Sirkka-Liisa Anttila on valmis kannattamaan gmo-viljelystä luopumista kokonaan. Kuva Petra Piitulainen / Lehtikuva.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) haluaisi kieltää geenimuunneltujen kasvien viljelyn Suomessa.

“Me emme pärjää Suomessa suuruuden ekonomialla. Emme pysty koskaan kilpailemaan esimerkiksi tanskalaisten kanssa tuotanto-olosuhteilla. Sen sijaan meidän vahvuutemme ovat gmo-vapaus, salmonellattomuus, yksi maailman puhtaimmista maaperistä raskasmetalleilla mitattuna ja erittäin vähäiset kasvi- ja eläintaudit. Näille minä rakentaisin suomalaisen maatalouden tulevaisuuden”, hän sanoo.

Anttilan mielestä EU:n komission ehdotus siirtää päätös geenimuunneltujen lajikkeiden viljelystä jäsenmaille on erittäin hyvä. Hän toivoo, että hallitus tekisi asiasta linjauksen jo ennen ensi kevättä.

“Nyt meillä ei viljellä mitään ennen ensi vuoden toukokuuta, ja siihen mennessä pitäisi olla linjaukset olemassa. Saimme yhden kasvukauden lisäaikaa prosessointiin.”

Päätöksillä on kiire, sillä EU antoi keväällä viljelyluvan geenimuunnellulle Amflora-tärkkelysperunalle. Teollisuuden tarpeisiin kehitelty peruna on ensimmäinen Suomen oloihin soveltuva muuntogeeninen kasvi, jonka viljelyn EU on hyväksynyt.

Suomessa on valmistauduttu muuntogeenisten lajikkeiden tuloon rinnakkaiselolakiehdotuksella, joka määrittelee muun muassa suojaetäisyydet muuntogeenisten, tavanomaisten sekä luomuviljeltyjen kasvien välille. Siinä myös määritellään, kuka maksaa, jos lajikkeet kuitenkin sekoittuvat toisiinsa ja gmo-viljelystä aiheutuu tämän vuoksi haittaa muille viljelijöille.

Anttilan mukaan rinnakkaiselolain valmistelu lähti siitä, että jäsenmailla ei ollut mahdollisuutta itse päättää gmo-viljelystä. Sen sijaan Suomeen oli tulossa koeviljelyyn geenimuunneltua perunaa. Siinä tilanteessa tarvittiin pelisäännöt viljelylle. Nyt tilanne on toinen.

EU:n direktiivimuutosta odotellessa ainoa tapa julistautua gmo-vapaaksi on säätää rinnakkaiselolaissa niin pitkät suoja-alueet viljelylle, että se tekee viljelyn käytännössä mahdottomaksi. Näistä keskustellaan parhaillaan.

Yksi esillä ollut ehdotus suoja-alueeksi on kolme kilometriä aiemman 18 metrin sijaan. Se tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että muuntogeenisten kasvien viljely ei olisi mahdollista Suomessa.

Anttila on valmis kannattamaan gmo-viljelystä luopumista kokonaan. Ennen päätöksiä hän toivoo aiheesta laajaa kansalaiskeskustelua.

“Siirrän pallon kuluttajille. Jos kuluttajien suuri enemmistö on gmo-viljelyä vastaan, olen ehdottomasti kuluttajien puolella.”

Kuuma peruna? Lue lisää Suomesta ja gmo-viljelystä SK:sta 39/2010 (ilm. 1.10.).