Salaamisen taidetta: Ministeriö pelaa aikaa pitääkseen Bernerin liikennefirman rahalaskelmat piilossa

Kommentti: Ministeriö ei päästä yleisöä arvioimaan, kuinka realistiselle pohjalle Traffic Management Finlandin säästö- ja tienaamishaaveet on rakennettu.
Kotimaa 1.8.2019 07:30
Osa Liikenneviraston toiminnoista siirrettiin tammikuussa 2019 uuden Traffic Management Finland -konsernin hoidettavaksi.
Osa Liikenneviraston toiminnoista siirrettiin tammikuussa 2019 uuden Traffic Management Finland -konsernin hoidettavaksi. © Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Selvitin keväällä Suomen Kuvalehden juttua varten edellisen liikenneministerin Anne Bernerin (kesk) liikkeelle laittamaa yhtiöittämishanketta.

Sen myötä Liikenneviraston aikaisemmin hoitamat liikenteenohjaus- ja hallintapalvelut lohkaistiin omaksi konsernikseen. Se nimettiin kansainvälisen mahtipontisesti Traffic Management Finlandiksi.

Uuden yhtiön olisi tarkoitus saada aikaan 40 miljoonan euron säästöt vuosien 2019–2022 aikana.

Jo yhtiön perustamisvaiheessa muun muassa valtiovarainministeriössä heräsi kysymyksiä säästötavoitteesta ja yhtiön hallinnointimallista. Suomen Kuvalehti uutisoi maaliskuussa 2019, että Berner oli nostanut yhtiön johtoon alan intressiyritysten pomoja.