Risto E. J. Penttilä yhteiskuntasopimuksesta: ”Olin helpottunut neuvotteluiden kariutumisesta”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja haluaa nyt ”sipilismin” käytäntöön.

Juha Sipilä
Teksti
Matti Simula
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kuinka suurena vahinkona pidätte sitä, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut eivät johtaneet yhteiskuntasopimukseen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä?

”Olin helpottunut neuvotteluiden kariutumisesta. Yhteiskuntasopimus olisi lukinnut Suomen hitaaseen ja jäykkään päätöksentekomalliin.”

Pidättekö kariutumista jopa hyvänä asiana?

”Siitä on mahdollista tehdä hyvä asia, kunhan vanhan ja jäykän järjestelmän sijaan kehitetään uutta dynamiikkaa.”

Mitä odotatte hallituksen nyt tekevän?

”Hallituksen pitää panna oma ohjelmansa tinkimättömästi toimeen. Lähestulkoon kaikki ratkaisut löytyvät hallitusohjelmasta.”

Mainitkaa esimerkkejä.

”Paikallisen sopimisen kehittäminen, julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen, julkisten menojen leikkaukset. Myös yhteiskuntasopimuksen porkkanaksi tarkoitetut miljardin euron lisäkevennykset ansiotulojen verotukseen on toteutettava, vaikka sopimus kaatui. Tässä veroasiassa ja uudistusten kiireellisyydessä hallituksen ja minun painotukset saattavat hieman poiketa.”

Onko hallituksen sekä työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen kolmikantayhteistyöllä enää käyttöä?

”Totta kai kolmikantaa kuullaan jatkossakin muun muassa lainvalmistelussa. Perustuvathan YK:n työjärjestön ILO:n sopimuksetkin kolmikantaan. Vanha suomalainen konsensus kuitenkin väistyy, eikä järjestöillä ole enää veto-oikeutta hallituksen politiikkaan. Tilalle tulee uusi dynamiikka, historiallinen rytminmuutos. Siirrymme korporatismista parlamentarismiin, keskitetystä mallista paikalliseen malliin, hitaasta nopeaan.”

Tuo kuulostaa miltei thatcherismiltä?

”Nyt tarvitaan voimakkaasti uudistusmielistä politiikkaa. Onko se thatcherismiä vai sipilismiä, siitä voidaan olla eri mieltä. Sipilän hallituksen ohjelma vastaa aika hyvin Suomen nykyongelmiin.”

”Siinä on Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin politiikan sijasta enemmän Britannian nykyisen valtiovarainministerin George Osbornen talouspolitiikan sävyjä. Britannia on osoittanut, että veronkevennykset, markkinoiden vapauttaminen, ja sääntelyn purku toimivat ja tuottavat kasvua.”

Miten arvioitte ay-liikkeen reagoivan?

”On tärkeintä, että hallitus toteuttaa ohjelmansa. Hallitus nauttii vahvaa parlamentaarista tukea.”

Lakkojen uhallakin?

”Hallituksen tulee toteuttaa ohjelmaansa tinkimättömästi. Sen tulee katsoa kokonaisuutta, velkakello tikittää ja kasvu on kadonnut. Uskon ammattiliittojen jäsentenkin olevan tietoisia Suomen tilasta.”

Ensimmäinen mielenosoitus on jo järjestetty.

”Mielenilmaisut kuuluvat demokratiaan. Ne ovat hyväksyttäviä ja tervetulleita.”