Venäjä paljasti vahingossa Itä-Ukrainan sodassa kaatuneiden sotilaidensa määrän - uutinen osoittautumassa väärennökseksi

Uutinen Ukrainassa kuolleista venäläissotilaista oli väärennös.

Ukraina
Teksti
Teppo Tiilikainen

Presidentti Vladimir Putin kiistää edelleen, että Venäjän armeija osallistuisi millään tavoin Ukrainassa jatkuviin taisteluihin.

Putinin mukaa Itä-Ukrainassa on ollut mahdollisesti vapaaehtoisia venäläistaistelijoita, mutta he ovat olleet joko lomalla tai eronneet vakinaisesta palveluksesta.

Talousasioihin erikoistunut venäläislehti Delovaja Zhizn (suom. Elinkeinoelämä) tuli vahingossa paljastaneeksi, että Ukrainan sodassa oli kuollut viime helmikuun alkuun mennessä ainakin 2000 Venäjän armeijan palveluksessa ollutta sotilasta.

Tiedot tulivat julki lehden artikkelista, jossa kerrottiin sotilashenkilöille ja heidän perheilleen maksetuista korvauksista. Tilastot katosivat nopeasti lehden nettisivulta, mutta ukrainalainen Novy Region -lehti ehti napata ja julkaista ne.

Alkuperäisen jutun otsikkona oli ”Sotilaiden palkkoja nostettiin 2015”. Tekstissä kerrottiin myös ”korvauksista sotilashenkilöille, jotka ottivat osaa toimintaan Ukrainassa 2014–2015”. Jutun mukaan kuolemantapauksista johtuvia korvauksia maksettiin helmikuuhun 2015 mennessä yli kahdelle tuhannelle ja vakavan haavoittumisen perusteella 3200 perheelle.