Rikosprofessori: Pieni kunta alistuu helposti yhden yrityksen tahtoon – koston pelossa kukaan ei valita

Korruptio pesiytyy kuntien kaavoitukseen ja hyvä veli -verkostoihin, sanoo Pekka Viljanen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Parhaillaan valmistellaan lakia, jonka mukaan virkavastuu ja julkisuuslaki koskisivat sote-tuottajayhtiöitä, myös yksityisiä yhtiöitä, julkisen tuotannon osalta. Tavoitteena on korruption estäminen.

Kuinka suuri parannus on luvassa, rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen Turun yliopistosta?

”Suunta on oikea, mutta laki ei ratkaise kaikkia ongelmia.”

”Liikesalaisuudet ovat salassapidon piirissä. Nykyinen julkisuuslaki on väljä ja riittämätön. Jos myös sitä ei uudisteta, merkittävä osa asioista jää salassapidon piiriin.”

Mikä olisi tästä esimerkki?

”Länsimetro, jossa isojen taloudellisten epäonnistumisten syyt pystytään salaamaan veronmaksajilta. Hanketta toteuttaa kuntien omistama yhtiö, jota julkisuuslaki ei koske. Mutta vaikka koskisi, asiakirjat voitaisiin jättää antamatta liikesalaisuuteen vedoten. Niitä olisi sitten perättävä hallintotuomioistuimen kautta.”

Maakuntavaalit edellyttävät vaalirahaa ja valtuutetut päättävät sote-miljoonista. Millaisia riskejä tähän liittyy?

”Luottamuspaikoille pyrkii myös henkilöitä, jotka ovat olleet vain kotikuntiensa valtuustoissa, jos niissäkään. Vaalirahaa saadaan yrityksiltä. Rahoituksen ilmoittamisvelvollisuutta voi kiertää niin, että sama intressitaho lahjoittaa useista yhtiöistään summia, joita ei tarvitse ilmoittaa. Niistä voi kertyä merkittävä rahoitus. Vaalirahan pitäisi olla julkista ilman alarajaa.”

”Maakuntauudistuksessa pidän hyvänä lainsäädäntöön suunniteltua tiukkaa valtionohjausta. Vaikutus korruption suitsimisessa voi olla merkittävä, koska liikkumavara maakuntien päätöksenteossa on pienempi kuin nykykunnissa.”

Olette muistuttanut piilevästä rakenteellisesta korruptiosta. Mitä se on?

”Se on poliittisten päättäjien ja yritysten intressien epäasiallista kietoutumista toisiinsa.”

Olette sanonut, että suomalainen korruptio on pesiytynyt kuntien kaavoitukseen ja hyvä veli -verkostoihin.

”En näe syytä muuttaa näkemystäni. Juuri on alkamassa oikeudenkäynti Vantaan kaavoitussotkuista kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen kaudelta.”

”Korruptiota ei ole vain lahjusten antaminen ja ottaminen, vaan kaikenlainen epäasiallinen suosiminen vanhan ystävyyden tai muun sellaisen perusteella. Siis palvelus palveluksesta -periaatteella hyvien veljien tai sisarien kesken.”

Mikä näistä on eniten alttiina korruptiolle: pieni kunta, suuri kunta vai maakunta?

”Ilman muuta pieni kunta. Siellä yksi yritys voi saavuttaa määräävän aseman helpommin. On erittäin epätoivottavaa, jos kunta alistuu yrityksen tahtoon tai oletettuun tahtoon kaiken kontrollin ulkopuolella. Vastaavaa on nähty valtakunnallisella tasolla, muun muassa Lex Nokia eli urkintalaki.”

”Pienissä kunnissa epäkohtiin on hankalaa puuttua. Kytkökset voivat olla niin syviä, että työpaikan menettämisen tai muun koston pelossa kukaan ei uskalla valittaa päätöksistä tai edes puhua ongelmista.”