Presidentti Tarja Halonen Vladimir Putinista: Olemme ystäviä

Susanna Niinivaara
Kotimaa 6.5.2011 16:15

Tarja Halonen ja Vladimir Putin tapasivat Viipurissa 12.12.2010. Kuva Alexei Nikolski / AP / Lehtikuva

Presidentti Tarja Halosen ja Venäjän pääministerin Vladimir Putinin kohtaamisia katsellessa on tullut selväksi, että he tulevat hyvin toimeen keskenään.

Halonen on sanonut, että he ovat Putinin kanssa ystäviä.

”Kyllä niin voi sanoa”, hän vahvistaa Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Halosen mukaan Putinilla on hyvä huumorintaju, samankaltainen kuin hänellä itsellään.

”Huumorista pitää pystyä erottamaan, että mikä siinä on tosi kovaa ja mikä semmoista taiteellista lisää.”

Yhteistä molempien huumorille on se, ettei se aina kaikille aukene.

”Ironian ja sarkasmin käyttö politiikassa on kauhean vaarallista. Ja varsinkaan median kanssa sitä ei kannata käyttää.”

Ja silti Halonen sitä käyttää. Hän kertoo, miten Putin ”marisee” naapureista siinä missä muutkin naapurimaiden johtajat. Halonen kutsuu Putinin puhumista ”suunsoitoksi”, joka muistuttaa suomalaismiesten tavoista.

Halonen on toistuvasti kertonut, että Putin mielellään ”juttelee” hänelle. On siis virallisia tapaamisia ja neuvotteluita ja sitten ”jutteluita”.

Yksityiskohtiin menemättä Halonen antaa ymmärtää, että Putin on hänen neuvojaan kansainvälisissä aiheissa paitsi kuunnellut myös noudattanut.

Lue Tarja Halosen koko haastattelu Suomen Kuvalehdestä 18/2011 (ilm. 6.5.).

Aiheesta lisää:
Presidentti Tarja Halonen kertoo pettymyksestään: ”Mielestäni tämä oli henkilökohtaista” (Suomenkuvalehti.fi 5.5.2011)

Keskustelu

Tasavallan presidentti Halonen kuvittelee yhä että hänet on otettu Venäjällä vakavasti ja hän on joku kumman silta idän ja lännen välillä -tai jotain. Yhdentekevä pressa jonka puheet ovat ennalta arvattavia, toistuvia mandroja jotka ovat elottomia mainintoja sinänsä tärkeistä asioista. Yhdentekevin pressa Suomen historiassa, turvallisen yhdentekevä.

Itselläni jää Halosen kahdesta kaudesta mieleen toimettomuus. Erityisesti tämä korostui viime kesän myrskyjen yhteydessä kun tuhannet suomalaiset menettivät sähköt, vedet, omaisuuttaan, elinkeinonsa päiviksi, niin Halonen oli hiljaa. Arvojohtajaa tarvittaisiin tuon kaltaisissa tilanteissa osoittamaan valtion välittämistä ja vastuuta. Halonen ei ole tällaista arvojohtajuutta osoittanut. Putin onkin sitten se ainoa varsinainen tehtävä Halosella, hän kun ei niin innostunut ole länsisuhteista tai vienninedistämisestä.

Siis Halonen sanoo Putinin noudattanenn hänen neuvojaan. Tällaista voi esittää ainoastaan henkilö, joka käyttää kansan hänelle antamaa mandaattia raportoimatta keskustelujaan kansan valitsemalle eduskunnalle tai median välityksellä suoraan hänet valinneille äänestäjille.

Ongelma tässä omakehussa on vain se, että Halosella ei ole aavistustakaan siitä, mitä Putin todellisuudessa hänestä ajattelee ja mille tasolle hänet asettaa. On vain kuvitelma.
Näemmä slaavilainen mielenlaatu on hänelle tuntematon, se kun vieraskohteliaisuudesta huolimatta ei ole suomalaisen avoin ja suoraviivainen.

Minusta Tarja on pärjännyt hyvin. Ärähtänyt silloin tällöin kun tarve on vaatinut, mutta ei se ole toimettomuutta, jos ei koko ajan ole äänessä.

Halonen ei ole koskaan ajatellut Suomen etua yhtään missään. Nähtäväksi jää, tuottaako Putinin kanssa keikistely Haloselle Venäjän puoltoäänen johonkin johtajanvirkaan YK:hon. Afrikasta pitäisi ainakin ääniä tippua, sillä sinne on kannettu Suomesta kaikki irtonainen raha, jonka presidentin arvovallalla saa kerralla sullottua kassiin. Itse toivon, että noin kovasti omaa kansaansa kohtaan kaunaa tunteva ihminen ei enää pääsisi päättäviin tehtäviin. Pikkumaiset ihmiset tapaavat käyttää voimiaan isompiin tai pienempiin ”kostoiskuihin”. Suomalaiset eivät ole sellaista ansainneet.

Hei oikeesti, siis aikuisten oikeesti…onko TP enää samalla planeetalla kansalaistensa kanssa??!

Suomi on miltei hallituskriisissä … ja maamme presidentti suree itseään. Väärinymmärretyksi tulemistaan ja tarpeettomuuden tunteitaan. Miten säälittävää, miten kerrassaan säälittävää … missä ovat vastuunkanto, tulevaisuudenusko, näkemys, toiminta … kaikki se, mitä rammasta ankasta on puhuttu, on siis todellakin totta. Suomella ei ole presidenttiä …

.. haukkuvat kommenttoijat eivät yksinkertaisesti tiedä mistä puhuvat.

”tai sitten”, niin voi olla, mutta kyllä Halonen on pedannut kaikki aseet kriitikoilleen. (Arvokaan-)johtajuutta ei saada itkemällä, eikä vain mitäänsanomattomia uudenvuodenpuheita pitämällä.