Presidentti Tarja Halonen kertoo pettymyksestään: "Mielestäni tämä oli henkilökohtaista"

Kuva Hannes Heikura
”Väitän, että olen ollut monessa suhteessa EU:lle ja Suomelle hyödyllinen”, tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo. Kuva Hannes Heikura.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä Suomessa ei haluta, että presidentti viestii EU:n ja Venäjän välillä.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Halonen sanoo, että hänen Venäjä-suhteistaan on hyötynyt koko EU. Tästä tuli loppu, sillä presidenttiä ei enää haluta EU:n huippukokouksiin.

”Nythän minä en enää ole hyödyllinen, kun Suomi ei halua, että käyn EU:ssa”, Halonen sanoo.

Tämä on Haloselle pettymys.

”Minusta oli suuri tappio, että nimenomaan median painostuksesta suomalaisten mielestä [EU:n huippukokouksissa] ei voi olla muu kuin pääministeri. Minun mielestäni tämä oli henkilökohtaista.”

Nykyisen perustuslain ja valmisteilla olevan perustuslain muutoksen mukaan Suomessa ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Valmisteilla olevassa perustuslaissa pääministerin valtaa kuitenkin vahvistettaisiin ja EU-huippukokouksiin osallistuisi yksiselitteisesti vain pääministeri.

Vielä Matti Vanhasen hallituskauden alussa presidentti osallistui tarvittaessa huippukokouksiin, mutta loppuvuodesta 2009 Vanhanen kertoi pääministerin jatkossa edustavan Suomea. Tämä liittyi Lissabonin-sopimuksen voimaantuloon, joka rajasi huippukokouspaikat yhteen.

Halonen muistuttaa puhuvansa myös seuraajansa puolesta.

”Väitän, että olen ollut monessa suhteessa EU:lle ja Suomelle hyödyllinen. En ole kamalan kova kehumaan itseäni, mutta sanotaan niin, että on ne muutkin olleet sitä mieltä.”

Presidentti Halosen haastattelu julkaistaan perjantaina 6.5. ilmestyvässä Suomen Kuvalehdessä. Haastattelun aiheena on Venäjä, ja siinä Halonen muun muassa kertoo ystävyydestään Vladimir Putiniin.

Julkaistu 5.5.2011 klo 19.50, muokattu 6.5.2011 klo 6.50.