Sipilä pohti asemaansa ja sätti tiedotusvälineet: ”Mä en tässä väkisin roiku”

Pääministerin mielestä toimittajat ovat ”maailman herkin ammattikunta”.
Heikki Vento
Politiikka 15.10.2017 12:41

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä menetti hetkeksi malttinsa puolueen risteilyllä MS Silja Europalla Tallinnassa, kun hän joutui keskustelutilaisuudessa vastaamaan kysymyksiin keskustan huonosta julkisuuskuvasta ja kannatuksesta.

Sipilä ruoti puoluetovereilleen suorasanaisesti mahdollisuuksiaan jatkaa keskustan johdossa. Keskustalla on puoluekokous kesällä 2018 Sotkamossa.

”Voiko tällä mielikuvalla oleva puheenjohtaja vetää tätä puoluetta. Mä en tässä väkisin roiku. En aio olla rasitteena tälle puolueelle”, Sipilä puhisi.

Kukaan ei ole haastanut puheenjohtaja Sipilää.

Keskustajohdolta tivattiin terävämpää otetta julkisessa keskustelussa. Sipilälle ohje ei kelvannut. Hän ei aio oikoa tiedostusvälineissä mahdollisesti esiintyviä virheitä.

Pääministeri sätti tiedotusvälineitä ja toimittajia, jotka ovat hänen mielestään ”maailman herkin ammattikunta”, joka tehnyt hänestä konnan.

”Oman edun tavoittelija, joka ei tee muuta kuin suosii sukulaisiaan”, Sipilä sanoi.

 

Sipilän maalitauluksi joutui Iltalehden Tommi Parkkonen. Parkkonen ei Sipilän mukaan suostu korjaamaan yhtäkään asiavirhettä.

Sipilän purkaus suututti risteilyllä mukana olevan Parkkosen, joka pyysi puheenvuoron.

Lue myös

Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksenOuto kohta oikeusasiamiehen Sipilä-ratkaisussa: Terrafame-johtaja otti yhteyttä Sipilään jo ennen kohuaSipilä vahingoitti puoluettaan ja Yleisradion uskottavuutta

Puoluesihteeri Jouni Ovaska yritti aluksi vaientaa Parkkosen, joka vaati Sipilältä esimerkkiä väitteensä tueksi. Sipilä ei sellaista ainakaan julkisesti kertonut.

Sipilän suhde tiedotusvälineisiin on ollut koko ajan vaikea. Tunnetuin välikohtaus koski valtion tukea Terrafame Oy:lle. Sipilä oli mukana vaikuttamassa yhtiön valtionapuun.

Julkisuudessa nousi keskustelu Sipilän esteellisyydestä, koska Terrafamella oli liiketoimintaa Katera Steelin kanssa. Sipilän sukulaiset omistavat osan Katera Steelistä.

Sipilä kieltäytyi kommentoimasta asiaa mutta lähetti asiasta sähköpostiviestejä Yleisradion toimittajalle. Sipilästä tehtiin kantelu oikeusasiamiehelle, jonka mukaan pääministeri ei ollut esteellinen.

Lue myös

Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksenOuto kohta oikeusasiamiehen Sipilä-ratkaisussa: Terrafame-johtaja otti yhteyttä Sipilään jo ennen kohuaSipilä vahingoitti puoluettaan ja Yleisradion uskottavuutta

Keskustelu

En puutu median sananvapauteen, enkä näe syytä puolustella Sipilää.

Mutta yhdessä asiassa hän osuu maaliin: toimittajat ovat ammattikuntana maan herkkähipiäisintä porukkaa. Eivät kaikki toimittajat tietenkään, mutta heikko itsetunto taitaa olla ammattitauti: jos itse nälvii, on kestettävä vähintään samanasteista nälvintää.

Sitä ei keskivertotoimittaja tee. Siis sitä kestämistä.

” Ei sinne kannata mennä oikomaan.”(STT) Journalistin ohjeiden mukaan väärä tieto on aina oikaistava. Tunnen paljon journalisteja, on liioittelua puhua heikosta itsetunnosta.
Suuri osa toimittajista on arkisia virkahenkilöitä,jotka puurtavat nykyään taloudellisten paineiden alla perusuutisia. Herkkähipiäisyyttäkään en tunnista.
Jos virheitä tulee ne tutkitaan. Monesti on kysymys tulkinnasta. Peruskysymyshän on ”Mikä virhe jutussa on?”

Eiköhän sipilä ja keskusta ole ihan omalla politiikallaan ja omilla teoillaan siellä missä nyt on lehdet kirjoittaa se on selvä mutta lapsellista kaataa median niskaan sitä minkä itse on saanut aikaan ja kansa sen sanonut ääneen median välityksellä peliin katsomisen paikka mutta keskusta tekee poliittisen itsemurhan valitsemalla sipilän eikä keskusta tuolta ihan heti nouse kenenkään muunkaan johdolla mutta sipilän kansa muistaa pitkään.

Entäs tämä median käyttämä konsti: kerrotaan valheellinen ikävä asia henkilöstä ja sitä puidaan kuukausi ennen kuin oikaistaan. Jo oikaisupyynnön lähetys ja käsittely vie sen ajan. Paljon pahaa, vääristynyttä mielikuvaa ehtii syntyä. Se tietysti on tarkoituskin. Media, et olekaan pyhä totuuden torvi, vallan vahtikoira, vaan omaa arveluttavaa politiikkaasi tekevä toimija. Kenen laskuun? Et ainakaan maamme laillisen, kansan valitseman hallituksen.