Hävittäjien 10 miljardin euron hintakatto tuskin riittää – SK:n tiedot: Indeksikorotuksista arviolta 1–1,5 miljardin lisälasku

Arviota indeksikorotusten vaikutuksesta ei ole kerrottu julkisuuteen. Maksukauden aikana kustannukset kasvavat muun muassa työn ja raaka-aineiden hinnan muutosten seurauksena.
Politiikka 20.1.2021 19:28
VTV:n kesäkuussa 2020 julkaisema raportti käsitteli puolustusvoimien strategisten suorituskykyhankkeiden kustannuksia ja rahoitusta. Arvio hävittäjähankinnan indeksikorotusten koosta salattiin julkisesta versiosta. © Roni Rekomaa/Lehtikuva

Uusien hävittäjien hankkiminen maksaa puolustusvoimille enimmillään 10 miljardia euroa.

Lukua on toisteltu 1. lokakuuta 2019 alkaen. Silloin Antti Rinteen (sd) hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti, että hävittäjien hankintaan varattu 7–10 miljardin hintahaarukka tarkoittaa lopulta kymmentä miljardia.

Kun summasta päätettiin, se jäi pois kokouksen annista tehdystä tiedotteesta. Tieto vuosittaisen puolustusbudjetin kokoisen joustovaran katoamisesta tuli julkisuuteen vasta, kun STT:n toimittaja kysyi hävittäjien hankintahinnasta puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk).