Poliisiylijohtaja ja katupartiot – Haukkuja tuli ministeriltä ja poliiseilta, outo viestintä jatkuu

Uutisanalyysi: Poliisihallituksen kannattaisi pohtia, miten se kertoo katupartioista.
Kotimaa 8.1.2016 14:20

Kun seuraa ”katupartiointiuutisointia”, ei voi kuin ihmetellä, kuinka sekaisin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tiedottaminen asiasta on ollut.

Äläkkä nousi, kun Poliisihallituksen poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoi tiedotteessa, että talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa.

”On erittäin hyvä, että kansalaiset ovat kiinnostuneita alueensa turvallisuuskysymyksistä ja haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta ja viihtyisyyttä”, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoi.

Tämä tulkittiin ainakin Ilta-Sanomissa siten, että Kolehmainen pitää katupartiointi hyvänä asiana. Sosiaalisessa mediassa puolestaan mölistiin jopa siitä, että Kolehmainen hyväksyy ”natsipartiot”.

Todennäköisesti sisäministeri Petteri Orpon (kok) korviin kantautuivat eri tulkinnat ja hän näki punaista. Orpo antoi Suomen Kuvalehdelle haastattelun, jossa hän tuomitsi poliisiylijohtajan lausunnon.

Orpon mielestä poliisin kannanotto vapaaehtoisiin katupartioihin ei onnistunut. Ministerin mukaan pyrkimyksenä oli korostaa, että järjestyksenvalvonta on poliisin vastuulla.

 

Ilta-Sanomille Kolehmainen valitti, että hänet ymmärrettiin väärin. Se on totta, tämän vuoksi tiedotteet kannattaa kirjoittaa siten, ettei tulkinnanvaraa ole.

Myös omia sanomisiaan kannattaa pohtia. Kolehmainen sanoi IS:lle muun muassa näin:

”Katupartiot voivat myös keskustella nuorison kanssa ja parhaimmillaan opastaa oikeisiin toimintamalleihin.”

Orpo ei ollut ainoa, joka tyrmäsi poliisiylijohtajan viestin.

Poliisiliiton (SPJL) puheenjohtaja Yrjö Suhonen antoi poliisiylijohtajalle sapiskaa blogissaan ja kehui ministeri Orpon ”pidättyvämpää näkemystä” katupartioista. Viesti oli selvä: poliisin ei pidä tukea katupartiointitoimintaa millään tavoin.

Tästä kaikesta huolimatta poliisiylijohtajan viestintä jatkoi vankkumattomalla linjallaan. STT:lle poliisiylijohtaja sanoi, että katupartioiden toiminnasta ei ole tarkkaa tilannekuvaa, mutta epäilyjä voi esittää siitä, että toiminnasta on annettu paisuteltu kuva.

Siis poliisiylijohtaja ei tiedä, mutta ”epäilee”. Neuvo: ottakaa selvää ja kertokaa ja tiedottakaa vasta sitten.

 

Kemistä lähtöisin oleva katupartiojoukkio Soldiers of Odin on saanut alkuvuodesta paljon näkyvyyttä mediassa.

Katupartiointiporukka väittää toimivansa noin 20 kaupungissa. Se on maahanmuuttovastainen joukkio, joka sanoo partioivansa kaduilla ”turvapaikanhakijoiden aiheuttaman turvattomuuden” takia.

Kemissä ilmestyvä Pohjolan Sanomat on muun muassa kertonut, että Odinin sotureiden johtohahmolla on tuomio pahoinpitelystä, joka on kohdistunut ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin.

Muun muassa suojelupoliisi Supo on ilmaissut huolensa ”katupartioinnista”. Supo kertoi STT:lle, että kyseinen katupartiointi ”voi vääristää turvallisuustilannetta”.

Joensuussa puolestaan Odinin vastavoimaksi on noussut toinen katupartio, Kyllikin siskot -niminen ryhmä, joka aikoo aloittaa ”hyväntuulisen katupartioinnin Joensuussa”.

Kansalaiset näyttävät siis jo reagoivan maahanmuuttovastaisuudella ratsastavien Odinin sotureiden toimintaan omilla porukoillaan.