Pettikö nyt tilintarkastus Kittilässä? Asiantuntijat jyrkkinä: ”Käsittämätöntä – vaikeneminen ei enää auta”

Tilintarkastusyhtiön toimitusjohtaja ei halua kommentoida Patentti- ja rekisterihallituksen Kittilä-selvityspyyntöä.

Bdo Audiator
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”En kommentoi”, kommentoi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) selvityspyyntöä toimitusjohtaja Helge Vuoti, jonka johtaman tilintarkastusyhtiö BDO Audiator Oy:n toimia Kittilässä selvitys koskee.

Suomen Kuvalehti uutisoi PRH:n selvityspyynnöstä 23. marraskuuta.

Näyttää siltä, että BDO Audiatorin tilintarkastus on pettänyt kunnassa, jonka päätöksentekoa keskusrikospoliisi tutkii poikkeuksellisen laajassa virkarikostutkinnassa.

Kuntien tilintarkastus on aina ollut arka aihe.

Riippumaton ja luotettava tilintarkastus on keskeinen kivijalka suomalaisen kuntajärjestelmän uskottavuuden kannalta. Merkittävä osa julkisista verovaroista käytetään kunnissa. Jos tilintarkastus pettää, miten voimme vakuuttua siitä, että kuntien hallintoa ja taloutta on hoidettu asianmukaisesti?

Ehkä juuri siksi kuntien tarkastustoiminnan asiantuntijat eivät halua keskustella tapaus BDO:sta ja Kittilästä omilla nimillään. Kukaan ei halua julkisesti ilmoittautua ”veneen keikuttajaksi”.

Useampi asiantuntija näkee kuitenkin BDO Audiatorin notkahtamisen Kittilän tapauksessa täysin ”käsittämättömänä”.

Asiantuntijoilta ei riitä ymmärrystä sille, että hallinnon tarkastus on mitä ilmeisimmin laiminlyöty tilanteessa, jolloin tilintarkastajien pitäisi olla erityisen hereillä.

Hämmennystä on herättänyt myös Suomen Kuvalehden syyskuinen uutinen vt. kunnanjohtajan Kyösti Tornbergin ja vastuullisen tilintarkastajan Simo Paakkolan aiemmista sidoksista Iin kunnan ajoilta.

”Voin ehkä ymmärtää vielä sen, että tällainen asia on jäänyt piiloon tilintarkastusyhteisöltä, mutta sitä en ymmärrä, että asiaa ei korjata välittömästi tällaisen uutisen jälkeen pahoittelujen kera”, yksi alan vaikuttajista sanoo.

”Jos tilanne näyttää huonolta kunnan ja tilintarkastajan kannalta, silloin se on huono”, hän kiteyttää.

”Maito on jo kaatunut”, sanoo tilintarkastusalaa läheltä seuraava virkamies.

”Vaikeneminen ei enää auta, nyt pitäisi kertoa, mistä oikein on kysymys ja miten tällainen vahinko on päässyt tapahtumaan.”

Kyseisen virkamiehen mukaan kuntakonserneja koskevaa tarkastustoimintaa on pyritty kehittämään systemaattisesti: on otettu käyttöön laadunvarmennusjärjestelmät, korostetaan ammatillisia standardeja, asiakaspalvelua sekä asiakaslähtöisyyttä. Silti petrattavaa riittää edelleen.

Myös BDO Audiator korostaa laadunvarmennusjärjestelmäänsä markkinointivalttina.

”Läpi sormien ei voi katsoa mitä tahansa.”

Kilpailu alalla on kovaa, lainsäädäntö ei aseta tarkastuspäivien määrälle minkäänlaista alarajaa, vaan kunnat voivat itse määrittää tarkastuspäivien määrän – eikä tilintarkastusyhteisöillä ole varaa konflikteihin tarkastamiensa kuntien kanssa.

Näin sanoo kuntatarkastusalaa läheltä seurannut asiantuntija.

”Mutta läpi sormien ei voi katsoa mitä tahansa. Jos tilintarkastusyhteisö jää kiinni sellaisesta, sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset yhtiön ja koko alan toimintaan. Muistamme kaikki Enronin”, hän toteaa.

BDO Audiator ei tosin ole yhtä kuin Enronia tarkastanut Arthur Andersen – ja Kittilä on vain noin 6 300 asukkaan suomalainen tunturikunta.

”Mutta siltikin”, kokenut kuntavaikuttaja miettii. ”Kun iltauutisissa on kerrottu, että KRP on tehnyt kotietsinnän kunnanhallituksen puheenjohtajan kotiin, kai vastuullisen tilintarkastajan pitäisi huolestua asiasta jollakin tavalla.”

 

Kuntien tilintarkastukseen liittyvä lainsäädäntö on valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston käsissä.

Lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen ei ota kantaa tapaus Kittilään.

Jokinen korostaa kommentoivansa yleisellä tasolla kuntayhteisöjen hallinnon tarkastamisen merkitystä osana tilintarkastusta. Hän muistuttaa, että kuntien tilintarkastuksessa ei ole kyse yksinomaan kuntakonsernin taloudellisesta informaatiosta ja talouden tarkastamisesta.

”Kyse on julkisten verovarojen käytöstä, julkisista palveluista ja päätöksenteosta, jonka pitää olla läpinäkyvää ja avointa. Kuntalaisilla on veronmaksajina oikeus tietää, miten päätöksentekoa ja hallintoa on hoidettu”, Jokinen tähdentää.

”Pidän hallinnon tarkastamista aivan keskeisenä osana kuntayhteisöjen tilintarkastusta.”

Jokinen muistuttaa, että tarvittaessa tilintarkastuksen tulee todentaa kunnan hallinnon ja talouden poikkeuksellinen tilanne ja tuoda näkyväksi se, miten kunta on näihin tilanteisiin reagoinut.

Jokisen tuntuma on, että kuntien tilintarkastukseen liittyvä lainsäädäntö ja valvontakoneisto ovat perustaltaan kunnossa. Hän arvioi, että jos julkisuuteen joitakin ongelmia nousee, ne ovat enemmänkin yksittäistapauksia.

”Kokemukseni on, että tilintarkastusyhteisöissä sekä kuntayhteisöissä suhtaudutaan erittäin vakavasti hallinnon ja talouden tarkastukseen.”

”Tässä tapauksessa laillisuustarkastus on laiminlyöty jopa tietoisesti.”

Kunta-alan tarkastusta läheltä seuraava asiantuntija jakaa lainsäädäntöneuvos Jokisen tunnot.

”Tekisi mieli sanoa, että tapaus Kittilän täytyy olla poikkeus tilintarkastuksenkin osalta. Näin haluan uskoa. Mutta onko näin? Odotan kiinnostuneena, mitä Patentti- ja rekisterihallituksen selvitys paljastaa”, asiantuntija sanoo.

Toinen alaa hyvin tunteva asiantuntija sanoo, että BDO:n laatukäsikirjan noudattaminen on jäänyt pahasti kesken ainakin Kittilän tilintarkastajilta.

”Näyttää ennen kaikkea siltä, että tässä tapauksessa laillisuustarkastus on laiminlyöty jopa tietoisesti. Kunta-alalla jokainen vaikuttaja tietää Kittilän kriisin. On turhaa väittää muuta.”

 

Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastusvalvonta lähetti 16. marraskuuta BDO Audiatorille selvityspyynnön, joka koskee yhtiön roolia Kittilän kunnan ja sen määräysvallassa olevien yhteisöjen tilintarkastuksessa.

Selvityspyynnön tilintarkastusvalvonta teki Suomen Kuvalehden julkisuuteen nostamien tietojen perusteella. SK on myös toimittanut aineistoa tilintarkastusvalvonnalle.

SK:n kuulemat asiantuntijat ihmettelevät, että BDO Audiatorin tilintarkastajilla ei ole vuoden 2015 tilintarkastuskertomuksessaan mitään huomautettavaa, vaikka Kittilän kunnan pöytäkirjat kertovat päätöksenteon kaoottisuudesta ja kunnanhallituksen kieltäytymisestä jopa laillisuusvalvonnasta. Kuntalain mukaan kunnan päätöksenteon laillisuusvalvonta on kunnanhallituksen virkavelvollisuus.

BDO Audiatorin toimitusjohtaja ei suostunut SK:n haastatteluun PRH:n selvityspyynnön vuoksi. Helge Vuoti vastasi SK:n esittämiin kysymyksiin ”en kommentoi”.

Näihin kysymyksiin SK olisi halunnut vastaukset:

  • Miten on mahdollista, että Kittilän kunnan vakavan kriisin ja laajan virkarikostutkinnan keskellä BDO Audiatorin vastuullinen tilintarkastaja Simo Paakkola antaa kunnan hallintoa tarkastaessaan “puhtaat paperit” puuttumatta lainkaan siihen, että kunnanhallitus on lukuisia kertoja kieltäytynyt harjoittamasta laillisuusvalvontaa ja on rikkonut näin kuntalakia?
  • Ovatko tilintarkastajanne ylipäätään tarkastaneet Kittilän kunnan hallintoa, jos esimerkiksi vuoden 2015 päätöksenteosta ei löydy mitään huomautettavaa?
  • Katsooko BDO Audiator, että Simo Paakkola voi jatkaa Kittilän kunnan vastuullisena tilintarkastajana?
  • Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastusvalvonta on pyytänyt BDO Audiatorilta selvityksen asiasta. Miten kommentoitte tätä?