Paavo Haavikko sairaalassa: Tiedoton vai terävä?

Kotimaa 6.11.2009 07:07

”On väitetty, että akateemikko Paavo Haavikon yksityisyyttä tämän sairaala-vaiheen aikana uhkasi muka röyhkeä kirjailija moraalittoman lääkärivaimonsa kanssa. Suojelua tarvittiin, koska Paavo Haavikko oli liian heikossa kunnossa ottaakseen vastaan vierailijoita. Tämä ei pidä paikkaansa”, sanoo kirjailija Mauno Saari. Julkaisemme hänen ottamiaan kuvia Haavikosta.

Paavo Haavikko Tämän jutun kuvat Mauno Saari.

Keskeinen kysymys on, miksi Paavo Haavikosta sairaalassa otetut valokuvat ovat kuohuttaneet hänen omaisiaan. On väitetty, että valokuvat ovat syvästi loukkaavia: ”Ihminen valokuvataan tiedottomassa, tahdottomassa tilassa pahan kaatumisen jälkeen. Se oli ihmisarvoa häpäisevä teko. En haluaisi sellaisia kuvia edes pahimmasta vihamiehestäni.”

Valokuvaaminen sairaalassa ei ole kiellettyä, kun on kysynyt luvan kuvauksen kohteelta.

Paavo Haavikko

”Kysyin luvan Haavikolta, jota olen vuosien mittaan valokuvannut usein, kysyin luvan aina”, Mauno Saari sanoo.

”Vein kuvia sairaalaan hänen pyynnöstään, häntä ilahduttamaan. Jos aikeeni olisivat olleet pahat, olisinko tehnyt näin tietäen, että omaiset näkevät kuvat? Minä jopa esittelin niitä.”

Mauno Saaren mukaan Haavikon jyrkät tapaamiskiellot olivat perusteettomia.

”Paavo Haavikko ei ollut niin heikossa kunnossa, ettei olisi jaksanut vastaanottaa vieraita. Hän päin vastoin toivoi, että tulisimme ’joka päivä, esteistä välittämättä’. Aina kun tapasimme, hän oli henkisesti voimissaan, valpas ja terävä. Kuvat kertovat sen jokaiselle”, kirjailija Saari sanoo.

Paavo Haavikon kuvat on otettu Mehiläisen sairaalassa ja Hyksissä, molemmissa kahtena eri päivänä. Mehiläisessä pian kaatumisen jälkeen otetuissa kuvissa kaatumisen seuraukset näkyvät pahoina. Ne kuvat oli otettu ainoastaan Paavo Haavikkoa varten, hänen sarkasmin säestämästä pyynnöstään. ”Myyvä kuva kirjasi kanneksi”, hän sanoi. Mauno Saari sanoo, että Haavikon kuvia ei ole myyty eivätkä ne ole myynnissä.

”Paavo Haavikko halusi ystäviä vieraikseen. Toive ei koskenut yksin minua ja vaimoani, vaan myös muita kuten kustantaja Leena Majanderia, Pirkko ja Lassi Nummea ja Raija-Leena Johanssonia. Vierailuja toivoi täysivaltainen ja täysissä järjissä oleva Suomen kansalainen. Kaikki kirjassani kerrotut tiedot akateemikon voinnista ovat hänen itsensä kertomia ja joissain tapauksissa hänen puolisonsa Ritva Haavikon vahvistamia”, Saari sanoo.

”Joidenkin mielestä olen kertonut sairaalavaiheet liian yksityiskohtaisesti, ahdistavasti. Olen jyrkästi eri mieltä. Tapahtumien peittely olisi ollut juuri sitä sensurointia, josta Paavo Haavikko minua varoitti. Kysymys on hänen ihmisoikeuksiensa merkityksen korostamisesta, ei niiden loukkaamisesta.”

Saari sanoo, että jos hän itse on samassa tilassa ja tilanteessa kuin Paavo Haavikko, vanha ja sairas mutta selväjärkinen ja täysivaltainen, hän haluaa itse myös päättää esimerkiksi siitä ketkä ja koska saavat tulla tervehtimään. Ristiriidan vuoksi Mauno Saari lopetti vierailut Paavo Haavikon luona jo toukokuun alkupäivien jälkeen. Neljään kuukauteen ei ollut tapaamisia ja viimeinen kerta oli elokuun 8. päivänä. Saaren mukaan Haavikon luona käyneet todistavat akateemikon pysyneen loppuun saakka älyltään ja ajattelultaan kirkkaana.

”Olen kateellinen John Simonille! Hän sai tehdä Pekka Herlinin elämäkerran apunaan tämän avarakatseiset sukulaiset ja läheiset. Voin vain todeta, että minun kirjastani olisi, Helsingin Sanomien kritiikkiä lainaten, tullut ”vieläkin parempi”, jos minua olisi kohdannut sama onni”, Mauno Saari sanoo.

Lisää Mauno Saaren kuvia Paavo Haavikosta.

Aiheesta lisää
Paavo Haavikko ja Diabolos: Ote kohutusta elämäkerrasta