Oriveden kaivoksen siivoaminen: Outokummun ja Dragon Miningin johtajat neuvotelleet, kuka kantaa vastuun jätteistä

”Olemme varautuneet tekemään entisten kaivosten jälkihoitotöitä tarpeen mukaan”, sanoo Outokummun ympäristöjohtaja.
Kotimaa 18.2.2019 20:50
SK paljasti laittoman kaatopaikan 26. syyskuuta.
SK paljasti Dragon Miningin Oriveden kaivoksen laittoman kaatopaikan 26. syyskuuta 2018. © yksityinen kuva

Oriveden kultakaivoksen epäilty törkeä ympäristön turmeleminen on ollut poliisin tutkinnassa noin neljä kuukautta, ja tutkinta jatkuu.

Poliisi pyrkii saamaan mahdollisimman tarkan kuvan siitä, mitä Oriveden kaivoksella on historian saatossa tapahtunut ja kenen tai keiden vastuulla jätteiden dumppaaminen 66–85 metrin syvyyteen on ollut.

Kaivoksen avasi alun perin Outokumpu vuonna 1994 ja toiminta jatkui vuoteen 2004 asti. Järjestelmällinen jätteiden piilottaminen kaivostunneliin aloitettiin Suomen Kuvalehden tietojen mukaan 2000-luvun taitteessa Outokummun ollessa omistaja. Ympäristöluvan vastainen toiminta jatkui uuden omistajan, australialaisyhtiö Dragon Miningin toimesta vuosina 2007–2016.

Outokummun ympäristöjohtajan Juha Ylimaunun mukaan Outokumpu on käynyt keskusteluja Dragon Miningin johdon kanssa siitä, kenen vastuulla jätteet ovat. Ylimaunu kuitenkin toteaa, ettei yhtiö voi kommentoida sopimusasioita julkisuudessa.

”Outokumpu hoitaa ympäristövastuunsa, ja olemme varautuneet tekemään entisten toimipaikkojen ja kaivosten jälkihoitotöitä tarpeen mukaan”, Ylimaunu sanoo.

Miksi tällaiset käytännöt ovat olleet tuolloin mahdollisia?

”Jätteiden väärä käsittely on ehdottomasti vastoin Outokummun käytäntöjä eikä ole ollut koskaan hyväksyttävää.”

Outokumpu on luopunut 2000-luvulla lähes kaikista kaivoksistaan, ja se on keskittynyt ruostumattoman teräksen valmistukseen Torniossa. Outokummulla on tehtaita myös muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Meksikossa. Yhtiön osake on listattu Helsingin pörssiin.

Valtio omistaa Outokummun osakekannasta sijoitusyhtiö Solidiumin kautta 22,8 prosenttia. Muita suuria omistajia ovat muun muassa eläkeyhtiö Varma, joka omistaa noin kolme prosenttia yhtiöstä, ja eläkeyhtiö Ilmarinen 2,4 prosentin omistusosuudella. Valtion eläkerahastollakin on reilun prosentin omistusosuus Outokummusta.

 

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan Oriveden kultakaivoksen siivoamisen ensivaihe on saatu päätökseen ja Dragon Miningilta odotetaan raporttia työn edistymisestä ja sen jatkamisesta.

Aiemmin on tullut ilmi, että Dragon Miningin johto on pitänyt 66–85 metrin syvyydessä olevan louhoksen tyhjentämistä vaarallisena operaationa. Dragon Mining on esittänyt viranomaisille ensisijaisena vaihtoehtona, että louhoksesta viedään pois vain korkeintaan 66 metrin syvyydessä oleva näkyvä jäte.

Pirkanmaan ely-keskus ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes eivät ole vielä päättäneet virallisesti, kuinka perusteellinen siivoustyön pitää olla, eikä työn vaarallisuutta ole arvioitu lopullisesti.

Oriveden kaivoksen entiset työntekijät ovat kertoneet Suomen Kuvalehdelle, että koko jätetunnelin tyhjentäminen olisi Dragon Miningille ja Outokummulle kiusallista, sillä sieltä paljastuisi paljon erilaista jätettä, kuten käytettyjä akkuja, auton osia ja suuria määriä öljyistä roskaa.

Jätteiden määrä ja laatu määrittelevät osittain myös sen, kuinka paljon siivoustyö tulee maksamaan. Jos louhoksesta löytyy jäämiä vaarallisista aineista, ne pitää käsitellä asianmukaisesti jätteenkäsittelylaitoksella.