Ohjuksia ja salaimia: Suomi jatkaa asekauppaa Israelin kanssa

asekauppa
Teksti
Pekka Ervasti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Isku Gazan avustuslaivaan jäädytti maiden välisen asekaupan vain hetkeksi.

Suomi Israel ohjus
Suomi tekee nykyisin komponentteja Israelin valmistamiin Euro-Spike-ohjuksiin. Kuvassa ohjuksen ampuu israelilaissotilas. Kuva Reuters / Lehtikuva.

Gazan välikohtaus sattui Suomen ja Israelin välisen puolustusvälineyhteistyön kannalta ikävään saumaan. Puolustusministeriössä valmisteltiin juuri noin 11 miljoonan euron suuruista salauslaitteiden ostoa, kun israelilaissotilaat iskivät kesäkuun alussa kansainvälisen avustussaattueen laivaan ja tappoivat yhdeksän siviiliä. Saattue oli kuljettamassa muun muassa rakennustarvikkeita Palestiinaan.

Israelin kovat otteet nostivat kansainvälisen protestiaallon, jonka laineet löivät myös Suomen eduskuntaan. Kansanedustajat tenttasivat muun muassa ulkoministeri Alexander Stubbia (kok) ja puolustusministeri Jyri Häkämiestä (kok) siitä, miksi Suomi käy asekauppaa siviilien surmaamiseen syyllistyneen valtion kanssa.

Sekä Stubb että Häkämies vakuuttivat eduskunnan kyselytunnilla 3. kesäkuuta, että asevienti ja -tuonti Israelista on vähäistä ja erittäin tarkoin kontrolloitua.

Häkämiehen mukaan Israelista on hänen puolustusministeriaikanaan tuotu vain kenttäradioita 17 miljoonalla eurolla.

Sitä ei kerrottu, että samaan aikaan puolustusministeriön listalla oli israelilaisten tietoverkon salauslaitteiden hankinta. Koodinimellä Aurora tunnetut laitteet ovat osa suurempaa hanketta, jolla Suomeen luodaan noin 200 miljoonalla eurolla erityinen tietoliikenteen turvaverkko.

Hanke sijoittuu siviili- ja sotilastoiminnan väliin. Suojattua ja salattua yhteysverkkoa voivat käyttää myös siviiliviranomaiset, mutta ainakin israelilaisten salauslaitteiden kauppaa on pohjustettu puolustusministeriössä.

Kansainvälisen kohun vuoksi salaimien kauppa pantiin puolustusministeriössä jäihin. Nyt kun pöly Gaza-iskun ympäriltä on laskeutunut, kaupan valmistelua on ryhdytty jatkamaan. Syyskuun lopussa salauslaitteet nostettiin puolustusministeriön kaupallisen johtoryhmän asialistalle.

Puolustusministeri Häkämies myöntää Suomen Kuvalehdelle, että salauslaitekauppaa on valmisteltu pitkään. Siitä ei kuitenkaan ole vielä tehty lopullista päätöstä. Ennen ratkaisua puolustusministeriö aikoo neuvotella asiasta myös ulkoministeriön kanssa.

“Toistaiseksi kauppa on jäähyllä”, Häkämies sanoo. “Korostan myös, että kyseessä on pääosin siviilihanke.”

Osia ohjuksiin

Paitsi vientiä ja tuontia Suomella on ollut myös aseiden yhteistuotantoa Israelin kanssa. Puolustusministeriön tilastoissa tämä kirjataan väliaikaiseksi vienniksi.

Suomalainen puolustus- ja turvallisuusalan valmistaja Insta DefSec Oy on toimittanut Israeliin panssarintorjuntaohjusten hakupään runkoja. Osat asennetaan Israelissa ja ohjukset toimitetaan kolmansiin maihin EU:n sisällä.

Kyseessä on sovellus Euro-Spike-panssarintorjuntaohjukseen, joita Suomi hankki vuosituhannen alussa.

Aiheesta lisää
Gazan laivaisku: Israelin tiedustelu teki virheen ja aktivistit suunnittelivat taistelua – lue analyysi tapahtumista (Suomenkuvalehti.fi 11.6.2010)