Nuorisosäätiö ei ole korjannut toimintaansa riittävästi – rahat vedettävä pois lainvastaisista kohteista

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara katsoo, että Nuorisosäätiö ei ole saanut toimintaansa lain edellyttämälle tolalle.
Kotimaa 19.10.2017 22:12
Nuorisosäätiön toimitilojen kyltti Herttoniemessä Helsingissä 15. heinäkuuta 2014.
Nuorisosäätiön toimitilojen kyltti Herttoniemessä Helsingissä 15. heinäkuuta 2014. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Nuorisosäätiön valtion tukeman asuntotuotannon lainmukaisuutta valvova viranomainen Ara totesi kesäkuussa Nuorisosäätiön rikkovan lakia. Ara antoi säätiölle kolme kuukautta aikaa korjata toimintaansa valtion korkotuki- ja aravalakien mukaiseksi.

Ara teki 19. lokakuuta päätöksen, jonka mukaan Nuorisosäätiö on korjannut toimintaansa mutta ei tarpeeksi.

Aran toimenpiteet käynnistyivät Yleisradion kesällä 2016 uutisoimien paljastusten vuoksi.

Ylen mukaan Nuorisosäätiö oli esimerkiksi rakennuttamassa luksusasuntoja Lahteen sekä sijoittanut niin kiinteistöbisnekseen Tallinnassa kuin riskisijoituksiin Vietnamin pörssissä.

Nyt Ara kertoo Nuorisosäätiön muun muassa myyneen kiellettyjä sijoituksiaan. Toiminta ei Aran mukaan kuitenkaan ole vieläkään lainmukaisella tasolla.

Siksi Ara vaatii Nuorisosäätiötä maksamaan takaisin ja järjestelemään lainat ja vakuudet, jotka Ara on kesäkuussa julkaisemassaan tarkastuskertomuksessa yksilöinyt. Tätä Ara edellyttää tammikuun 2018 loppuun mennessä.

Ara ei kuitenkaan ole kertonut julkisuuteen, mitä nämä lainat ovat ja miten tarkalleen ne on käytetty. Ara pitää tietoja Nuorisosäätiön liikesalaisuutena.

Aran mukaan Nuorisosäätiö on nyt myynyt Aran lainvastaisina pitämät sijoitukset.

Lisäksi säätiö on esittänyt suunnitelman, jonka mukaan se siirtää valtion tuella rakennetut asunnot tytäryhtiöihinsä, joille se hakee Aralta asemaa yleishyödyllisinä toimijoina.

Näin Nuorisosäätiön tytäryhteisöt voisivat nauttia yleishyödylliselle rakennuttajalle suunnatuista tuista, vaikka säätiötä uhkaa nyt Aran yleishyödyllisyysstatuksen menettäminen, jos se ei määräaikaan mennessä korjaa puutteita.

Säätiössä on käynnistetty verotarkastus.

Nuorisosäätiö on ilmoittanut Aralle toteuttavansa yritysjärjestelyt kesäkuun 2018 loppuun mennessä.

Ara puolestaan 19. lokakuuta antamassaan käskyssä antaa Nuorisosäätiölle kuukautta pidemmän määräajan – heinäkuun 2018 loppuun.

Ara kuitenkin huomauttaa, että yleishyödyllisyysstatuksen myöntäminen Nuorisosäätiön tytäryhtiöille ei ole selviö. Samoin Ara toteaa, että statusta ei myönnetä muiden viranomaisselvitysten olevan kesken.

Säätiölain noudattamista valvova patentti- ja rekisterihallitus aloitti tarkastuksensa Nuorisosäätiössä kesällä 2016, eikä se ole vielä valmistunut.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan säätiössä on myös käynnistetty verotarkastus, jonka seurauksena Nuorisosäätiö voi menettää myös verotuksellisen yleishyödyllisyytensä eli käytännössä säätiön verovapauden.

 

Ara on myös päättänyt lykätä kaikkien Nuorisosäätiön ja sen tytäryhtiöiden tekemien hakemusten käsittelyä.

Ara kieltää myös Nuorisosäätiötä perimästä vuokralaisiltaan omarahoitusosuuden korkoa marraskuun alusta lähtien.

Tämä tarkoittaa sitä, että Nuorisosäätiö ei voi marraskuun alusta lähtien enää periä omistamiltaan asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiltä korkoa rahalle, jonka Nuorisosäätiö on talojensa rakennuttamiseen käyttänyt.

Nuorisosäätiön asukkailtaan perimiin vuokriin tällä tuskin kuitenkaan on vaikutusta, arvioi Aran tarkastuspäällikkö Sami Turunen.

 

Oikaisuja
Juttu julkaistu 19.10.2017 klo 22.12, juttua korjattu 201.10. klo 11.11:
Nuorisosäätiö ei joudu maksamaan valtion tukemia lainoja takaisin Aralle tai valtiolle, toisin kuin alkuperäinen otsikko väitti, vaan Ara vaatii säätiötä vetämään pois lainat ja vakuudet, joita se on myöntänyt ulkopuolisille tahoille lainvastaisesti.
Nuorisosäätiö ei ole vielä menettänyt yleishyödyllisen asuntorakennuttajan asemaa, vaan Ara vasta uhkaa Nuorisosäätiötä sen menettämisellä.