Ara tiukkana: Nuorisosäätiö rikkoo lakia – Säätiöjohtajien oudot liiketoimet yhä tutkimatta

Uutisanalyysi: Tänään julkaistun kovasanaisen viranomaisraportin jälkeenkin moni tärkeä kysymys jää pimentoon.

Aki Haaro
Teksti
Jarno Liski

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara julkisti tänään tiukkasanaisen tarkastuskertomuksen nuorille vuokra-asuntoja rakennuttavan yleishyödyllisen Nuorisosäätiön toiminnasta. Aran mukaan Nuorisosäätiön toiminta on räikeässä ristiriidassa Aran myöntämiä tukia koskevien lakien kanssa. Lisäksi säätiö on pitkään ollut piittaamatta Aran ohjeista.

Keskustataustaista Nuorisosäätiötä koskevat tutkimukset käynnistyivät viime vuonna Ylen toimittajien Jyri Hännisen ja Esko Varhon tekemien selvitysten seurauksena.

Julkisuudessa on osana Ylegate-keskustelua käsitelty sitä, miten kyseiset jutut määriteltiin Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdossa korkean riskin jutuiksi ja niiden julkaisemisessa viivyteltiin kuukausien ajan.

Nyt julkaistu viranomaisraportti osoittaa, että kun Ylellä vielä kesällä 2016 jahkailtiin tietojen julkaisemista, tutki Ara jo täyttä päätä väärinkäytösepäilyjä, joista Ylen toimittajat olivat keväällä esittäneet Aralle kysymyksiä.

Elokuussa Ylen lopulta julkaistua juttunsa, Ara päätti samana päivänä laajentaa tutkimuksiaan huomattavasti ja tilasi tilintarkastusyhteisö Deloittelta laajan tarkastuksen säätiön toiminnasta.