Nousiaisten vesikriisin jälkipyykistä tuli likainen: Luottamus- ja virkamiehet piilottelevat kiusallista paperia

Salailua: Teknisen lautakunnan pöytäkirjasta siivottiin kaikki oleellinen pois.
Kotimaa 21.2.2018 15:39
Talousvettä jaettiin tankkiautosta Nousiaisissa 6. helmikuuta 2018.
Talousvettä jaettiin tankkiautosta Nousiaisissa 6. helmikuuta 2018. © KIRSI KANERVA / LEHTIKUVA

Nousiaisten kunnan alueella tapahtui vakava putkirikko 18. tammikuuta 2018. Vuoto sekoitti jäte- ja talousveden niin, että vajaan 5 000 asukkaan pieni varsinaissuomalainen kunta ajautui kaaokseen.

Kuntalaiset alkoivat oireilla pian vuodon jälkeen ja noin 400 ihmistä sairastui vatsatautiin saastuneen vesijohtoveden takia.

Sittemmin viranomaiset ovat puhdistaneet vesijohtoverkkoa kloorilla. Vedestä on otettu useita näytteitä, joista on löytynyt ainakin suolistotulehdusta aiheuttavaa sapovirusta.

Vesiongelmat ovat sekoittaneet usean kuntalaisten arjen ja monia tilanne on ärsyttänyt.

Mediassa vastuuvirkamiehet ja Nousiaisten Vesi Oy:n johto ovat selittäneet viikkoja kestänyttä vesikriisiä parhain päin.

Suomen Kuvalehden hallussa olevan asiakirjan mukaan vastuussa olevat kuntapäättäjät eivät kuitenkaan halua kertoa kuntalaisille aivan kaikkea vesikriisin syistä ja sen taustoista.

 

Kunnan tekninen lautakunta laati kokouksessaan 14. helmikuuta 2018 kunnanhallitukselle kysymyspatteriston, jossa esitettiin johtaville virkamiehille ja luottamushenkilöille useita kriittisiä kysymyksiä satoja ihmisiä sairastuttaneesta putkirikosta.

Kysymyspaperissa haluttiin kunnanhallitukselta kirjalliset vastaukset muun muassa seuraavista asioista:

Julkisuudessa on liikkunut tietoja, jonka mukaan putkirikko on tapahtunut jo viime syksynä. Pitääkö tämä tieto paikkaansa?

Onko talousveden laatua seurattu ennen putkirikkoa, sen aikana sekä korjaustoimien yhteydessä siten kuin terveydensuojelulaki edellyttää ja onko tehty riskiarviointi?

Kunnan vesilasku on kasvanut vuonna 2017 noin 50 000 eurolla. Mistä tämä johtuu?

Vesihuoltolaitoksen yhtiöittämisen yhteydessä kunta on myöntänyt yhtiölle 500 000 euron lainan. Onko laina nostettu ja mihin se on käytetty?

Kaiken kaikkiaan SK:n hallussa olevassa kysymyspaperissa on yli 30 kysymystä. Ne voi lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Virallisesti kysymykset eivät kuitenkaan ole päätyneet kunnanhallituksen käsittelyyn, vaikka teknisen lautakunnan esitys sai enemmistön puolelleen äänin 5-3. Yksi äänesti tyhjää.

”Kiitos mielenkiinnosta. Minulla ei ole asiasta sellaista tietoa, joka ei ilmene pöytäkirjasta.”

Nousiaisten kunnan verkkosivuille on ladattu julkinen pöytäkirja kokouksesta, jossa ei ole mitään mainintaa hallitukselle osoitetuista kysymyksistä.

Pöytäkirjan mukaan kokousmenettelyssä tapahtuneen virheen vuoksi lautakunnan tekemää päätöstä ei voida panna täytäntöön.

Pöytäkirjassa ei ole mainintaa myöskään siitä, että kokoukseen osallistunut tekninen johtaja Timo Oja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Olli Sillanpää (kesk) olivat esteellisiä, kun käsittelyssä oli Nousiaisten Vesi Oy:n asiat.

Oja toimii vesiyhtiön toimitusjohtajana ja Sillanpää yhtiön hallituksessa. Kuntaliiton lakimies vahvisti tekniselle lautakunnalle Sillanpään ja Ojan esteellisyyden.

Sillanpää ja Oja olivat lopulta poistuneet kokouksesta.

 

Suomen Kuvalehti lähetti kysymyksiä teknisen lautakunnan puheenjohtajalle Jussi Kulmalalle (kok), Nousiaisten Vesi Oy:n toimitusjohtaja Timo Ojalle sekä kunnanjohtaja Jaana Karrimaalle (sd).

Kunnanjohtaja Jaana Karrimaa on tietämätön teknisen lautakunnan laatimasta kymmeniä kysymyksiä sisältävästä kysymyspaperista. Karrimaa on Timo Ojan lähin esimies.

”En ollut paikalla teknisen lautakunnan kokouksessa enkä tiedä, millaisia kysymyksiä on esitetty tai millaisia keskusteluja käyty. Pöytäkirjaa laadittaessa puheenjohtaja huomasi, että asiakohdassa oli tapahtunut kokousmenettelyyn liittyvä virhe. Asia käsitellään seuraavassa teknisen lautakunnan kokouksessa uudelleen”, Karrimaa vastaa SK:lle sähköpostitse.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jussi Kulmala on niukkasanainen.

”Kiitos mielenkiinnosta. Minulla ei ole asiasta sellaista tietoa, joka ei ilmene pöytäkirjasta”, hän viestittää sähköpostitse.

Vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Ojan vastaus mukailee kunnanjohtaja Karrimaan vastausta. Teknisen lautakunnan tekemät kriittiset kysymykset käsitellään uudelleen seuraavassa kokouksessa, noin kuukauden päästä 14. maaliskuuta 2018.

Itä-Suomen rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan päätöksistä ja kokouksen kulusta on lain mukaan pidettävä pöytäkirjaa, oli menettelyssä virhe tai ei. Nyt julkaistusta pöytäkirjasta puuttuvat kaikki oleelliset asiat.

”Tämä on aivan selvä asia”, Tolvanen sanoo.

Nousiaisten kunnassa (21. helmikuuta 2018), reilu kuukausi vesikriisin alkamisesta, ruoka- ja juomavesi on edelleen keitettävä. Nousiaisen kunta on hakenut valtiolta miljoonan euron hätärahoitusta.