Narkolepsia: Suomen rokotuslinja muuttuu – seuraavaksi piikitetään ilman tehosteainetta

Petri Pöntinen
Kotimaa 5.10.2012 06:00

Seuraavassa pandemiassa on tarkoitus rokottaa lapset ilman adjuvanttia, tehosteainetta.

Kuva Markus Pentikäinen.

Suomessa rokotettiin sikainfluenssaa vastaan 75 prosenttia 4-19-vuotiaista, kaikkiaan 688 566 lasta ja nuorta. Samanikäisiä rokottamattomia oli 227 288.

Lapset rokotettiin pääosin marras-joulukuussa 2009. Rokottamisen jälkeen arviolta sata lasta ja nuorta sairastui narkolepsiaan, harvinaiseen nukahtelutautiin. Suomalaistutkimuksen mukaan rokotetuilla lapsilla ja nuorilla oli 13-kertainen sairastumisriski samanikäisiin rokottamattomiin verrattuna.

Brittiläisen lääkefirma GSK:n Pandemrix-rokotteessa oli tehosteaine, adjuvantti, joka tehosti immuunivasteen syntyä sikainfluenssaa vastaan. Tehosteaineellinen rokote annettiin koko väestölle, mutta tähänastisten tietojen mukaan se lisäsi narkolepsian riskiä vain lapsilla ja nuorilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tehnyt uuden rokotelinjauksen siitä, miten Suomi aikoo varautua seuraavaan pandemiaan, maailmanlaajuiseen kulkutautiin.

”Suositus on, että lapsille annetaan rokote mutta ilman adjuvanttia, tehosteainetta”, sanoo THL:n lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen.

”Emme halua ottaa ilmennyttä haittariskiä lasten ja nuorten kuormaksi, jos on muita vaihtoehtoja.”

Uudella linjauksella terveysviranomaiset yrittävät estää rokotusinnon romahduksen seuraavassa vakavassa influenssaepidemiassa. Jos vanhemmat eivät enää uskalla rokotuttaa lapsiaan ja rokotuskattavuus jää alhaiseksi, itse kulkutaudin haitat lisääntyvät.

Toistaiseksi vain GSK:n Pandemrixin epäillään laukaisseen narkolepsiaa. Vastaavan kaltaisia tehosteaineita on käytetty myös muissa pandemiarokotteissa Euroopassa ja muualla maailmassa.

”Koska vielä ei tiedetä, onko vain GSK:n adjuvantti ongelmallinen, on syytä suhtautua kaikkiin vastaavanlaista tehosteainetta sisältäviin pandemiarokotteisiin varauksella”, Sormunen sanoo.

Tehosteaineeton rokote on kalliimpi

Rokotettavia lapsia on reilu miljoona. Rokotteita ei osteta varastoon, vaan rokotevalmistajan kanssa tehdään esimerkiksi viiden vuoden varaussopimus. Tällä hetkellä Suomella ei ole voimassa olevaa sopimusta.

”Jos nyt iskisi nopea pandemia, emme ole varautuneet siihen”, myöntää THL:n lääketukkukaupan johtaja Sormunen.

Syy on se, että Euroopan unionissa on valmisteltu yhteistä rokotehankintaa. Sen puitesopimus on kuitenkin nivottu EU:n terveysturva-aloitteeseen, joka taas on edennyt odotettua hitaammin.

”On ajateltu, että EU isompana vastapuolena on paremmassa neuvotteluasemassa lääkefirmojen kanssa kuin pieniä määriä ostavat yksittäiset maat”, Sormunen sanoo.

Pandemiarokotteissa on myyjän markkinat, valmistajia on 3-4. Vielä hankalampi tilanne on tehosteaineettomissa rokotteissa. Tällä hetkellä tiettävästi vain yksi valmistaja, Baxter, pystyy tarjoamaan sen vaihtoehdon.

”Rokote on oletettavasti selvästi kalliimpi kuin Pandemrix”, Sormunen sanoo.

Pandemrix-rokotteiden hankinta maksoi Suomelle 37 miljoonaa euroa. Seuraava rokotehankinta voi maksaa paljon sitäkin enemmän, jos rokotteista ei synny hintakilpailua.

”Mikään ei estä, että aikuisten ja lasten rokotehankinta tehdään erikseen jo hinnan takia”, Sormunen sanoo.

EU:n rokotevitkastelun takia Suomi alkaa valmistella kansallista ostovaraussopimusta, todennäköisesti jo tämän syksyn aikana. Lopullisen ratkaisun varattavista rokotteista ja niiden määristä tekee sosiaali- ja terveysministeriö THL:n suosituksen ja oman asiantuntijavalmistelun pohjalta.

Lue myös

Keskustelu

Aika vahvasti lääketeollisuuden lobbareiden pillin mukaan näyttää THL yhä tanssivan. Lähdetään ikään kuin automaattisesti siitä, että kun seuraava vähänkin isompi influenssaepidemia on tulossa, niin heti äkkiä pitää laajamittainen rokotuskampanja järjestää – seurauksista piittaamatta.

Noh, lobbarit ovat näköjään hoitaneet työnsä hyvin ja bisnes kukoistaa. Ja kaipa niistä rahoista tietty siivu myös THL:n väelle ohjautuu, ”maan tavan” mukaisesti…

Joku tutkiva journalisti voisi selvittää, millainen siivu THL:lle jää nettona vai meneekö miinukselle – THL on liikesalaisuuteensa vedoten kieltätytynyt tätä kertomasta.

Suomen Kuvalehden journalismilla tosin on toisenlaisia kiinnostuksen kohteita. Pari vuotta sitten kansalaiset kantelivat THL:n ja lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen välisistä mielestään liian läheisista suhteista ja epäilemistään väärinkäytöksistä oikeuskansleri Jaakko Jonkalle.

Varsin pian tämän jälkeen Suomen Kuvalehden tutkivan journalismin osasto raportoi yksityiskohtaisesti siitä, kuinka kyseinen Jaakko Jonkka suljettiin putkaan hänen kaatuiltuaan humalassa Tampereen rautatieasemalla 1993, siis 17 vuotta aikaisemmin. Noihin aikoihin oikeuskansleri Jonkalla oli asialistallaan myös silloisen pääministeri Matti Vanhasen talonrakennuksiin liittyviä kanteluita, joten monet varmaankin liittivät Suomen Kuvalehden raportoinnin kyseiseen tapaukseen. Tämän jälkeen esille tullut päätoimittaja Tapani Ruokasen jyrkän myönteinen kanta kyseisen lääkeyhtiön tuotteiden käyttöä kohtaan herättää kuitenkin miettimään.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/oikeuskansleri-jaakko-jonkan-menneisyys-poliisiin-kasiksi-ei-sakkoja

Nyt tuli muutos tämän vuoden kausi-influenssarokotteeseen mahdollisen narkolepsiariskin vuoksi GlaxoSmithKlinen Fluarix-rokotteelle, jossa _ei_ ole adjuvanttia.

THL ei suosittele GlaxoSmithKlinen Fluarix -kausi-influenssarokotetta alle 65-vuotiaille, syynä Fluarix-rokotteeseen mahdollisesti liittyvä narkolepsiariski http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=31176

”THL antaa tarkistetut ohjeet kausi-influenssarokotuksista

10.10.2012

THL antaa terveyskeskuksille ja yksityiselle terveydenhuollolle tarkistetut ohjeet tämän syksyn kausi-influenssarokotuksista. THL suosittaa rokotuksia terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja varusmiespalvelukseen astuville. Nämä ryhmät saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.

Rokotteet ovat saapuneet maahan ja niiden antaminen on käynnistymässä. Rokotukset pyritään antamaan marraskuussa, hyvissä ajoin ennen talven influenssa-aallon alkua. Aallon huippu on yleensä ajoittunut vuoden vaihteeseen ja rokote on syytä ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen altistumista.

THL suosittaa, että kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotuksiin varatut Vaxigrip- ja Fluarix-rokotteet annetaan eri ikäryhmille. Vaxigripiä suositellaan alle 65-vuotiaiden ja Fluarixia 65 vuotta täyttäneiden rokotuksiin.

THL:ssa on viime aikoina selvitetty, miksi Kanadassa käytetyn Pandemrixin kaltaisen sikainfluenssarokotteen, Arepanrixin, ei tiedetä laukaisseen narkolepsiaa. Alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että Arepanrixin ja Pandemrixin viruksen osia sisältävät antigeeniseokset ovat immunologisesti erilaiset.

Syksyn kausi-influenssarokotteista Fluarixin valmistusprosessi on samankaltainen kuin Pandemrixin, paitsi että siinä ei ole tehosteainetta. Ei tiedetä, voiko Fluarixin antaminen Pandemrix-rokotteen saaneille lisätä heidän riskiään sairastua narkolepsiaan. Ennen kuin sairastumisen mahdollisuus on suljettu pois, ei THL varovaisuusperiaatteen vuoksi suosittele Fluarixia alle 65-vuotiaille. THL:n tietoon ei ole tullut yhtään varmistettua narkolepsiatapausta yli 65-vuotiailla Pandemrix-rokotuksen saaneilla.

Fluarix-rokotteita on saatavilla apteekeista ja niitä annetaan myös yksityisessä terveydenhuollossa. Maailmalla Fluarixia ja Vaxigripiä on viime vuosina annettu miljoonia annoksia eikä niiden käytössä ole ilmennyt narkolepsian kaltaisia haittoja. Ikäryhmittäinen suositus perustuu ainoastaan Pandemrixista saatuihin uusiin tutkimustuloksiin ja se on voimassa vain tämän influenssakauden.

Kausi-influenssarokotusten toteutuminen on tärkeää. Ilman niitä ainakin joka kymmenes sairastuu influenssaan. Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla sekä 65 vuotta täyttäneillä on lisääntynyt riski kuolla influenssaan tai sen aiheuttamiin jälkitauteihin. Rokote on tarpeellinen kaikille influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluville. Yhdistämällä kansallisista rekistereistä rokotustietoja kuolintietoihin on pystytty arvioimaan, että rokotteen osuvuudesta ja influenssan vakavuudesta riippuen influenssarokotuksilla pystytään estämään influenssakaudella jopa tuhat kuolemaa pelkästään yli 65-vuotiailla.”

Näitä luetaan juuri nyt