Narkolepsia: Sikapiikin arvoitus ratkeamassa – ”Rokotteet eivät ole immunologisesti samanlaisia”

Kotimaa 5.10.2012 05:00

Suomalaislapset reagoivat eri tavalla Pandemrix-rokotteeseen kuin Kanadassa käytettyyn, samanlaisena pidettyyn Arepanrixiin.

Kuva Markus Pentikäinen.

Arviolta sata suomalaislasta sairastui narkolepsiaan, harvinaiseen nukahtelutautiin, sen jälkeen, kun he olivat saaneet sikainfluenssarokotteen loppuvuonna 2009.

Suomalaistutkimukset ja hiljattain julkaistu EU-selvitys vahvistavat vahvan yhteyden lasten narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välillä Suomessa. Suuri arvoitus on ollut, miksi Kanadasta ei ole löydetty normaalia enempää narkolepsiatapauksia, vaikka kaksi miljoonaa lasta rokotettiin Arepanrixillä, samantyyppisellä rokotteella kuin Pandemrix.

Kansainvälisissä tiedepiireissä on epäilty, ovatko Suomen tutkimustulokset sittenkin vääriä, onko rokote syytön narkolepsiaryvästymään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen immunologian professori Outi Vaarala jäljitti yli puolen vuoden ajan Arepanrixiä. Kolme viikkoa sitten hän sai kymmenen putkiloa rokotetta Kanadan terveysviranomaisilta.

Hänellä on tuoreita laboratoriotuloksia.

”Rokotteet eivät ole immunologisesti samanlaisia”, hän sanoo.

”Suomalaislasten verinäytteiden vasta-aineet reagoivat tutkimuksissamme eri tavalla Pandemrixiin kuin Arepanrixiin.”

Tulos on merkittävä tieteellinen löydös, mutta sitä ei ole vielä julkaistu tiedelehdessä. Vaarala epäilee kuitenkin, että narkolepsia ei ehkä olisi lisääntynyt äkillisesti Suomessa, jos lapset olisi rokotettu kanadalaisten tavoin Arepanrixillä.

Lopullinen totuus selviää, kun kanadalaiset tutkijat julkaisevat oman tutkimuksen Arepanrixistä, nopeimmillaan tämän syksyn aikana.

Poikkeuksellisen korkeat vasta-ainetasot

Outi Vaarala oli tiedemaailmassa ensimmäinen tutkija, joka aloitti immunologiset tutkimukset Pandemrixin rokotehaittaepäilystä tammikuussa 2011. Hän tutki veriseerumeista, miten terveiden ja sairaiden lasten elimistö reagoi sikainfluenssavirukseen ja rokotteen eri osiin, komponentteihin.

Yhteistyössä THL:n virologien kanssa havaittiin, että narkolepsiaan sairastuneiden vasta-aineet sikainfluenssivirukselle, H1N1:lle, eivät poikenneet terveiden lasten arvoista. Itse tauti, sikainfluenssa, ei siis voinut selittää lasten narkolepsiaa.

Tiedeyhteisössä oli kiistelty hainmaksasta valmistetun skvaleenin turvallisuudesta rokotteen adjuvantissa, tehosteaineessa. Vaarala kumosi epäilyn. Narkolepsiaan sairastuneiden immuunipuolustus ei tuottanut vasta-aineita skvaleenille.

Jäljelle jäi rokotteen virusosa ja tehosteaine, joka koostui skvaleenin lisäksi E-vitamiinista ja polysorbaatista. Vaaralan tutkimusten mukaan sairastuneiden vasta-ainepitoisuudet sekä rokotteen virusantigeenille että tehosteaineelle olivat korkeammat kuin terveillä.

”Narkolepsian saaneet lapset reagoivat rokotteeseen hyvin poikkeuksellisesti”, Vaarala sanoo.

Tehosteaine kiihdytti taudin puhkeamista

Elimistön valkosolut, T-solut, tuhoavat vieraita viruksia ja bakteereja, mutta narkolepsiassa, autoimmuunitaudissa, jotkut T-solut hyökkäävät aivojen terveisiin hermosoluihin. Kun valvetilaa säätelevät hypokretiinisolut eivät enää toimi, narkolepsia puhkeaa.

Immunologian professori Outi Vaaralalla on hypoteesi biologisesta mekanismista, jolla rokote on laukaissut narkolepsian. Ilmiön nimi on molecular mimicry, molekyylien samankaltaisuus. Rokotteen ja aivojen hermosolujen rakenne muistuttivat toisiaan, jolloin valkosolut erehtyivät luulemaan terveitä hypokretiinisoluja vieraiksi. Se oli harhaisku aivoihin. Sitten rokotteen adjuvantti, tehosteaine, kiihdytti narkolepsian puhkeamista.

”Se sai lapset sairastumaan niin nopeasti”, Vaarala sanoo.

Lasten oireet puhkesivat keskimäärin 50 päivässä, nopeimmillaan päivässä. Nuorimmat potilaat olivat alle 5-vuotiaita. Aiemmin lääkärit eivät olleet juuri diagnosoineet narkolepsiaa alle 10-vuotiailta suomalaislapsilta.

Lue myös

Lue Suomen Kuvalehdestä (40/2012) juttu Sikapiikin arvoitus, joka kertoo, mitä tiedeyhteisö on saanut selville kahden vuoden aikana Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteydestä.